NPO klaagt: strenge bijstandsregels maken bijstandstrekkers wanhopig

Subsidieslurpend Hilversum is weer aan het actievoeren.

Een nieuw jaar, een nieuwe propaganda-actie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Uit onderzoek van het KRO-NRCV-programma De Monitor (samen met het ambtenarenblad Binnenlands Bestuur) zou blijken dat de nieuwe strengere bijstandsregels niet goed zullen uitpakken voor bijstanstrekkers met psychiatrische problemen. Die mensen zouden “tot wanhoop” gedreven kunnen worden met de nieuwe voorwaarden om bijstand te mogen ontvangen, aldus het onderzoek.

De meeste ambtenaren kunnen zich goed voorstellen dat de nieuwe maatregelen uitkeringsgerechtigden tot wanhoop drijven. Nu al ziet gemiddeld 40 procent van de ambtenaren op de werkvloer dat de strengere aanpak leidt tot meer agressie.

Nou, nou. Wat een hoop poeha om een paar simpele aanpassingen van de bijstandsregels, zoals de regel dat je wel met nette acceptabele kleding moet komen opdagen bij sollicitatiegesprekken en de regel dat mensen langere reistijden moeten accepteren om een nieuwe baan te vinden.

Volgens driekwart van de 473 ondervraagde medewerkers verergeren psychiatrische problemen doordat mensen vastlopen in bijstandsregels. Bijna twee derde van de medewerkers houdt rekening met meer agressieve klanten bij de sociale dienst.

Het is nu eenmaal noodzakelijk om meer eisen te gaan stellen van bijstandstrekkers die leven op de zak van de belastingbetaler. Van die mensen mag je best verwachten dat ze hun best doen om uit die bijstand te komen en een baan te vinden (door bijvoorbeeld de Nederlandse taal te leren). Een zoektocht naar een nieuwe baan zal soms maanden tot jaren kunnen duren, dat besef ik ook. Waar het om gaat, is dat ons uitkeringenstelsel niet moeten worden gezien als een hangmat, maar als een vangnet.

De nieuwe maatregelen helpen daarbij. Als mensen met een psychiatrisch verleden daar moeite mee hebben, moeten we die mensen begeleiden. Bang zijn voor agressieve klanten is nergens voor nodig. Als ze agressief worden, moeten ze maar een paar nachtjes in de cel brommen. Misschien dat dat helpt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. grobaatje

  Het is hier de omgedraaide wereld. Wat je zegt is raak, het is geen vangnet maar een hangnet.
  Volgens mij kunnen de regels nog wel een tandje strenger.
  En als ze agressief worden en dat weten we al lang, bijstandambtenaren worden gechanteerd en bedreigd met repressailles naar hun thuisfront toe, dan is het toch nu echt 1 voor 12. Ik ben voor sociaal liberaal beleid. De socialistische wijze is ronduit ASOCIAAL!

 2. Trudy

  Met alles wat hun inkomen omhoog krikt zoals, kwijtscheldingen…subsidies…bijzondere bijstand…gratis zorgkosten en tevens een zwart klusje erbij pikken hebben zij het beter dan de hardwerkers die net boven het minimum zitten…..Het is wel goed met die bijstand uitkeringstrekkers…toch logisch dat zij meer in de gaten worden gehouden….tenslotte hebben zij alleen maar rechten en geen plichten….

 3. Joop Klepzijkert

  De bezuinigingen op psychiatrische hulp die inmiddels hun vruchten beginnen af te werpen is een aantasting van de rechtsorde. En de patiënten die geen hulp krijgen kun je het niet kwalijk nemen als deze door draaien. Ze weten immers niet beter.

 4. halo1

  Het berust allemaal op linkse naiviteit.. die denken echt dat mensen liever werken dan luieren : logisch : het meeste werk is gewoon (noodzakelijk) rot-werk..maar dat die wereldvreemdheid hier zo prevaleert…brr!

 5. Trudy

  Hup aan het werk met jullie…of het nu bijstandsmoeders of allochtonen zijn…het is geen paradijs…

 6. APvdHoeven

  Bij het aanscherpen van de bijstand regels wist men dat men fysiek of psychisch zieke mensen ging raken .
  In de bijstand zitten namelijk een flink percentage mensen die ziek zijn of “niet altijd goed wijs” en deze mensen kunnen niet of nauwelijks werken. Soms is werken nog mogelijk via sociale werkvoorziening en soms helemaal niet.
  Dit zijn geen “linkse praatjes” ,maar gewoon feiten uit de realiteit en dat komt rechts Nederland niet zo goed uit.
  Wat men nu doet is ook en vooral zieke mensen pesten als makkelijkste oplossing , met als gevolg dat zij nog minder te besteden hebben voor hun dagelijkse uitgaven.
  Om de fraude in de bijstand aan te pakken zal men toch andere maatregelen moeten nemen.
  Dat er (fors) wordt gefraudeerd zal waar zijn, maar niet de groep die nu ook wordt getroffen.
  ( geschatte fraude volgens ingewijden 8 tot 12 % van de gevallen en geschatte onnodige bijstand nog eens 10 % )
  Ook hier zal men door een soort “keukentafel gesprekken ( zoals in de thuiszorg) ” en medische keuringen moeten vaststellen of iemand met succes kan werken.
  Het op orde brengen van de rijksbegroting moet zo min mogelijk op kosten van mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen , er zijn talloze posten waarop “beter” bezuinigd kan worden.

 7. VVM

  ” Dit zijn geen “linkse praatjes” ,maar gewoon feiten uit de realiteit en dat komt rechts Nederland niet zo goed uit. ”

  Het is Jette Klijnsma (PVDA) die de veranderingen in de bijstand in haar portefeuille heeft en met rasse schreden de verzorgingsstaat aan het afbreken is.

  1. Maaike

   Dit weblog zegt rechts te zijn, VVM. In die hoedanigheid zijn de uitspraken van Frank geschreven.
   APvdHoeven, helemaal mee eens, en ik zou daar nog aan toe willen voegen dat op deze manier mensen in de bijstand alleen maar heel hard gestraft lijken te worden, terwijl het toch de bedoeling is weer aan het werk te gaan. En het moet worden geaccepteerd dat er mensen zijn die heel moeilijk een baan zullen vinden, hoe hard ze ook hun best doen, door het missen van bepaalde vaardigheden.

 8. flibustier

  Mee eens trudy.
  Zet die bijstandsmoeders maar aan het werk.
  en als die moeders het nou slim aanpakken nemen ze de kids mee naar het werk “vele handen maken licht werk”.

  Win win zou ik zeggen,
  leren de kinderen het arbeidsethos ook kennen
  “jong geleerd oud gedaan”
  en je hoeft geen oppas te betalen.

  Geen gejammer zweep erover!

  ps.
  @vvn Jette is een neo met hoofdletter L

 9. Pimsch

  Wat een Telegraaflezers allemaal: bijstand is genade, er is afschuwelijk veel misbruik, de aanvragers verdienen het om te worden vernederd, 55+ ers moeten niet zeuren om te verhuizen, er is volop werk, ze profiteren allemaal van onze loonbelasting. De steeds terugkerende lompe demagogie. Bestaan er middelen die erger zijn dan de kwaal? Ja. En ik zeg: een baan hebben is genade. Goede gezondheid is genade. Jong zijn is genade. Een baan naar keuze is genade. Een kleine woon-werkafstand is genade. Heeft iemand van u ooit nederig geknield? Nein! wir sind stur. Wir sind rechts.

 10. Mike V.

  “Volgens driekwart van de 473 ondervraagde medewerkers verergeren psychiatrische problemen doordat mensen vastlopen in bijstandsregels. Bijna twee derde van de medewerkers houdt rekening met meer agressieve klanten bij de sociale dienst.”,
  Die medewerkers zijn toch geen deskundigen. Als iemand uit zijn slof gaat omdat hij zijn zin niet krijgt is dat niet iets psychiatrisch maar gewoon kleutergedrag van mensen die altijd in de watten zijn gelegd en deze keer niet hun zin krijgen. Psychologie van de koude grond is hier strijk en zet.

 11. W.H.J. Reiss

  Is minder agressie misschien de reden dat bijna alle mannelijke marokkanen jongeren in de Wajong zitten !
  (Reden: ze voelen zich psychisch niet thuis in zowel NL alsook marokko)

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.