Oogartsen willen totaalverbod op vuurwerk

Onze oer-Hollandse traditie ligt onder vuur.

De aanval op vuurwerk gaat door. Gisteren zat oogarts Tjeerd de Faber namens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap in Nieuwsuur om te pleiten voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. De reden: er zijn ieder jaar altijd weer een paar mensen die een rotje in hun hand laten ontploffen of een vuurwerkpijl in hun ogen krijgen.

De Faber deed gisteren een oproep aan politiek Den Haag, die volgens hem haar verantwoordelijkheid moet nemen en zo snel mogelijk de oer-Hollandse traditie de nek om te draaien. Citaat: “We betalen met ons kleine landje ieder jaar een veel te hoge prijs in de vorm van afgerukte handen en blinde ogen. Dat kan niet de bedoeling zijn van een feestje.”

Nu staat De Faber bekend om zijn jaarlijkse pleidooi voor een vuurwerkverbod. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat hij niets anders doet dan media-optredens geven om voor een verbod te pleiten. Hij komt ieder jaar weer braaf opdagen als de media op zoek zijn naar iemand die wil dat vuurwerk verdwijnt.

Ik snap overigens goed waarom hij bezorgd is: het is echt heel erg als je een oog kwijtraakt door vuurwerk. Dat wens je niemand toe. Maar ik ben ervan overtuigd dat een verbod niet nodig is. Waar is De Faber gebleven die gratis vuurwerkbrillen uitdeelde? Want dáár zit het probleem momenteel. Lees maar:

Tijdens de nacht van oud en nieuw zijn bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zeven mensen binnengebracht van wie een oog ernstig beschadigd is geraakt door vuurwerk.

De slachtoffers hebben blijvend verminderd zicht of een oog dat volledig blind wordt. In enkele gevallen moeten artsen mogelijk een oog verwijderen. Geen enkel slachtoffer had een vuurwerkbril op.

De vuurwerkbril is een uitstekend beschermmiddel tegen vuurwerk dat per ongeluk verkeerd wordt afgestoken. Voor iedereen die bang is dat een vuurwerkpijl in zijn of haar oog belandt, is de vuurwerkbril een superhandig en onmisbaar dingetje. Volgens mij zijn ze meestal nog gratis op te halen bij de vuurwerkverkopers ook. Ik snap dat vuurwerkverbodsfetisjisme gewoon niet. We verbieden auto’s toch ook niet omdat daar dagelijks ongelukken van komen?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

24 reacties

 1. Daniel

  Er vallen slachtoffers onder diegenen die zelf geen vuurwerk afsteken en dat is wel een lullig.
  Maar ja, waar gehakt wordt vallen spaanders, angsthazen moeten maar binnen blijven die dagen als er vuurwerk afgestoken wordt.
  En wat maakt het uit, miljoenen hebben er plezier aan en het zijn relatief maar een klein aantal slachtoffers.
  Daar kun je een oer-Hollandse traditie niet voor om zeep helpen.

 2. Jacobus

  Daniël legt de vinger op de zere plek. Veel slachtoffers van vuurwerk zijn niet degenen die vuurwerk afsteken. Daarmee is het risicovol gedrag voor anderen. We zouden dat, bijvoorbeeld in het verkeer, niet onbestraft willen laten c.q. verbieden.

 3. Liefhebber

  Met legaal vuurwerk moet je echt heel gekke dingen doen wil je hand afgerukt worden, tien aan elkaar binden en proberen om ze tegelijk af te laten gaan. Met een enkel rotje lukt dat echt niet, het is het illegale spul dat de problemen veroorzaakt.

  Illegaal, het is al verboden. Laat Zeur de Faber zich maar eens druk maken over de lamlendigheid bij de politie die er qua handhaving totaal niets van bakt.

 4. aquarius

  Och wat wordt er weer gemakkelijk over gedaan in bovenstaande commentaren en in het stukje zelf .
  Het zal jouw oog of hand maar zijn .

 5. Cresto

  Je kunt je ogen er niet voor sluiten dat het vuurwerk steeds zwaarder en dus gevaarlijker wordt. Het gaat niet meer om de rotjes, strijkers of astronauten van jaren terug.
  De prijs van deze traditie is te hoog: geluidsoverlast, luchtverontreiniging (fijnstof), verlies van handen en ogen (ook bij omstanders), kwelling voor huisdieren, kinderen en ouderen, rotzooi alom en geldverspilling.
  En het argument traditie is hol: ooit waren ganstrekken, zeehonden knuppelen en heksen verbranden ook traditie. We zijn op die punten gelukkiger wel beschaafder geworden.

 6. Baksteen

  Jacobus, pas nog 3 doden, kind en 2 grootouders die liepen te wandelen, doodgereden door een auto.

 7. Gielah

  Niks te vaderlandse traditie!
  Nog helemaal niet zó lang geleden liep er in dit land namelijk niemand gevaar tijdens het vuurwerk.
  Deze krankzinnige ontwikkeling is echt van de laatste tijd en wordt vooral warm omhelsd door niet al te slimme figuren.

  Wie DIT vuurwerk van nu verdedigt, is geen liefhebber van de vaderlandse tradities, maar eerder een verdediger van een zorgwekkende Neanderthaler-mentaliteit, die een deel van ons volk thans aankleeft… en het is dát deel van het volk dat blijmoedig in allerlei buitenlanden grote hoeveelheden illegale troep aanschaft.
  Dat soort lui verlangt diep van binnen naar oorlog.. denk ik weleens… maar omdat ze die helaas niet voorhanden hebben, leven zij zich nu maar op Oudejaarsavond uit.
  Dat heeft niets met dierbare tradities te maken!

  Die mensen moet je tegen zichzelf beschermen… en zéker moet je hun eventuele slachtoffers beschermen, als overheden.

  Spaanders…. die vallen bij het hakken…?
  Hierboven zag ik ergens – ter verdediging van dit uit de hand lopende gedoe- dit absoluut niét bij de situatie passende gezegde langskomen.
  Spaanders, om dit beeld dan toch maar maar even vol te houden, dienen nadrukkelijk alléén de “hakker” in kwestie zélf te benadelen…. áls er dan al gewonden moeten vallen….( liever niet) en dan bovendien niet óók nog eens de medische kosten, die nodig zijn om zo’n primitieve lol-zoeker, die gewond is geraakt tijdens het afsteken van oorlogsachtig vuurwerk weer te repareren,
  op de geméénschap afwenden,
  terwijl er nota bene zogenaamd geen geld is om zieken en ouderen de juiste zorg te geven.

  Helemaal verbieden zou uiteraard het beste zijn,
  Maar ja… met een beginnende dictatuur als die, waarin wij ons thans bevinden, zullen de meeste overheden waarschijnlijk alles doen om het volk vooral haar brood en spelen te laten behouden… dus veel sport en knalvuurwerk en de camping en Ik hou van Holland-prut op de televisie….en nog zo het een en ander, dat moet allemaal dóórgaan… die zaken houden de niet-denkende meerderheid koest en geven onrechtvaardige overheden de kans om zonder te erg op te vallen van alles te doen dat slecht is voor hun burgers, dus een totaal verbod op vuurwerk zal nog wel een paar jaar op zich laten wachten…
  ténzij natuurlijk een stel Verweggistanners daarom zou gaan vragen en een hoop stampei erover zou mogen maken op de media… dán zou het zo gefikst en over en uit zijn.

  Wat een land!

 8. Baksteen

  Hier waren een paar buitenlanders uit een “correct” land waar je met de trein naar het vuurwerk moet, ze vonden het vuurwerk en de sfeer hier GEWELDIG!!

 9. AlexanderArts

  Van mij mag het verboden worden en wel met onmiddellijke ingang. Dit jaar al voor de zoveelste keer meegemaakt dat Marokkanen op het Maasplein te Utrecht vuurpijlen op automobilisten zaten af te schieten. De politie is uiteraard op die momenten nergens te bekennen.

  Misschien moet ik de volgende keer de politie maar eens gaan bellen met de mededeling dat er een auto verkeerd geparkeerd staat. Wellicht dat ze dan wel op komen dagen. Stelletje lamzakken!

 10. Ruud562

  Geef een volk spelen en brood ….

 11. D. G. Neree

  Vuurwerk is helemaal geen oer-Hollandse traditie, maar een Chinese.

  Het dient om de boze geesten weg te jagen in het gat dat valt tussen het oude en het nieuwe jaar.

  Wij hebben helemaal geen traditie in het geloof in boze geesten.
  We hebben het siervuurwerk rechtstreeks overgenomen van de Chinezen die na WOII naar NL immigreerden en ooit ging het om geknal en geknetter en vuurpijlen en Bengaals (!) vuur. Nu gaat het erom om de grootste ontploffing te fabriceren, zodanig dat de ramen ervan rammelen en de alarminstallaties van auto’s afgaan En het liefst wordt er nog iets mee aan flarden geblazen.

  Misschien is het ondertussen een Nederlandsee traditie geworden, maar zeker geen OER-Nederlandse en al helemaal geen oer-HOLLANDSE.

  Nergens anders in Europa wordt het op deze manier gedaan. Er worden wel door gemeentes vuurwekshows gegeven bij bepaalde gelegenheden, maar nergens worden er op deze krankzinnige manier de straten onveilig gemaakt.

  1. Jacobus

   In dezelfde mate was het Sinterklaasfeest ook geen traditie. Het werd recent overgenomen van anderen.

   Mensen hebben, als ze zich vastklampen aan wat ze aanzien voor tradities, meestal niet meer dan het historische overzicht van een halve eeuw.

   Diezelfde mensen blijken dan, als het gaat over echte tradities, zoals humanisme, tolerantie, poldermodel en christendom, geen flauw benul te hebben.

   1. Maaike

    Dank, Jacobus. Ik dacht al ongeveer hetzelfde.

    1. Philippens

     Eigen aan tradities is vaak dat ze vaak bedacht worden door mensen met weinig historisch besef.
     Zo maakt Figes in Natsha’s dans duidelijk dat de Russische cultuur in de 19e eeuw moest worden uitgevonden, want er was weinig of niets gemeenschappelijks.

 12. rationa

  Vuurwerk is geen Nederlandse traditie, maar een volslagen uit de hand gelopen liefhebberij van opportunisten, die de jaarwisseling beschouwen als een moment waarop anarchie is geoorloofd. En helaas is dat laatste ook het geval, want het gezag is onzichtbaar en in feite machteloos tegen deze losgeslagen bendes van autochtone en allochtone tokkies! Complete scholen en winkels afgebrand, ogen en handen in rook opgegaan, net als meer dan 600 auto’s. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Maar laten we het in elk geval géén feest meer noemen!
  Weg ermee, die hele vuurwerkhandel!

 13. nick

  Gielah en Rationa, helemaal met jullie eens!

  Vuurwerk is helemaal geen traditie dat is grote onzin!

  Het is ooit ontstaan en daarna uit de hand gelopen! Daarom is het enige wat er nog gedaan kan worden VERBIEDEN!

  Ik ben tegen het verbieden en het alles willen regelen van de overheid maar dit soort funeste zaken voor de samenleving, ( de meerderheid zit met smart te wachten op het verlossende verbod) moet door de overheid die de samenleving toch moet beschermen, echt verboden worden.

  De vele ernstig gewonden, de branden en het leed/angst van mensen en dieren moet prevaleren boven de vrijheid om brandende expolsieven de lucht in te schieten door amateurs. Het gevaar welke dit veroorzaakt is de legitieme reden voor een algeheel verbod, punt.

  Een georganiseerd vuurwerk door gemeentens o.i.d. en uitgevoerd door professionals is veel leuker en socialer.

  Ik denk dat het vuurwerk zoals we het nu meemaken zijn langste tijd gehad heeft, teveel ellende en narigheid welke makkelijk voorkomen kan worden. De schade en de kosten die de gewonden en branden meebrengen is ook een prima argument.

  Dus al degenen die pleiten voor zg vrijheid in deze, kul! Gevaar moet je niet toestaan omwille van de vrijheid. Eigen verantwoordelijkheid gaat ook niet op in de meeste gevallen.
  Onverantwoordelijkheid en stupiditeit wel. Deze mensen en kinderen moet je dus tegen zichzelf beschermen. Daar is niets onredelijks aan.

 14. huuskesjong

  Dat idee van die vuurwerkbrillen? Dat had ik 30 jaar geleden al. Bij het afsteken van vuurwerk gebruikte ik daar de skibril voor.
  En die anti-vuurwerk campagne? Die is bekonkeld in de media-inteelt-café’s ‘de Pels’ en ‘Zwart’, waar de Hilvo-hufters uit pure luiheid aan de bars hun nieuws opdoen. Dat is veel makkelijker dan er zelf op uit te gaan….. Dus zijn veel nieuwsbrengers gewoon duffe nakwekkers van wat ze als de nieuwste hypetjes zien.
  En bij de NPO zul je geen enkele aandacht vinden voor het carbidschieten, dat sinds kort op de list staat van Wereld Cultureel Erfgoed van de UNESCO. Want dat strookt niet met hun anti-vuurwerk hetze…..
  Goodgoan: Gait H.M.Leferink

 15. Jacobus

  Ik was afgelopen week in Londen. Drie kwartier vuurwerk bij de Teems en verder helemaal niets. Geweldig!

 16. huuskesjong

  Reaxy naar ‘Nick om 1627 uur’:
  Nou, bewijs dan maar even dat je bewering “de meerderheid zit met smart te wachten op het verlossende verbod” ook klopt. Volgens mij komt die meerderheid uit je duim! Waar je eerst hard aan gezogen had….
  En je reactie is typisch Westnederlands, ofwel die van een bang ambtenaartje. Bovendien ook van een Links iemand, want je wilt de staat weer van alles en nog wat laten regelen, en verbieden. Dat zoiets niet werkt hebben Stalin, Pol Pot, Fidel Castro en Mao toch allang tig keer bewezen? En probeert in Noord Korea nu nòg Kim Jong Un tegen beter weten in daar nog steeds hetzelfde?
  En dan je bewering: “Het gevaar welke dit veroorzaakt is de legitieme reden voor een algeheel verbod, punt.” Typisch weer een ‘aanname zonder bewijs’. Zeg ‘Nick’, als je eens een boekje kocht over logica? Daarin staan op bladzijde 1 en verder heel verhelderende dingen!
  En Opstelten heeft al laten weten niets voor een verbod te voelen. Vuurwerkvrije zones zijn er volgens hem voldoende.
  Je lijkt in je stemmingmakerij en ophitserij het NPO-sjenaal wel!

  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 17. nick

  Haha Gait, Hoe fout kan je het hebben met je veronderstellingen over mijn persoon.
  Het is echt bijna te grappig. Ik ga er maar niet verder op in. Links ik…hahaha en ambtenaartje, hoe hilarisch.

  PS Ik schrijf hier al heel wat langer mijn comments dus je zou het kunnen weten. Om zo ondersteboven te rollen in je aanval omdat ik vuurwerk het liefst gisteren nog verboden wil hebben heeft niets maar dan ook niets te maken met mijn overtuigingen.
  Lees je comments overgens meestal met genoegen, bij ‘geen stijl’ bijvoorbeeld maar dit terzijde..

 18. H.Numan

  Oer Hollands?

  Laat me niet lachen. Vuurwerk is een zeer recente “traditie”. Pas eind jaren 50 begin jaren 60 begon men serieus vuurwerk te kopen. Daarvoor was het geen traditie; men kon het zich doodsimpel niet veroorloven. Oer is dus zwaar overdreven.

  Voor die tijd vierde men het met het maken van lawaai (dat is wel een oeroude traditie) door op potten en pannen te slaan en met klokgelui.

  Verder vraag ik me serieus af of je een dergelijke imbeciele “oeroude traditie” waarbij voor vele miljoenen schade wordt aangericht, nog afgezien van het vele ONNODIGE menselijke leed, moet verdedigen.

 19. huuskesjong

  ‘Nick’: De bewijzen van jouw aannames, daar zit ik nog steeds op te wachten…..
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  1. Philippens

   Het is komisch om te zien hoe een standpunt over zoiets als vuurwerk gepolitiseerd wordt: iemand die een onwelgevallig standpunt inneemt moet volgens die tunnelvisie wel tot het andere politieke kamp horen.
   Hier geldt nog steeds de theorie van de cognitieve dissonantie: uit aanwezige ressentimenten en ideeën wordt zo’n kader geschapen dat de feiten die niet welgevallig zijn er toch in kunnen passen.

   1. Philippens

    Maar het bruggetje is natuurlijk hier het woord “verbod”: als de overheid iets verbiedt wat bepaalde groepen leuk vinden, wat dan ook, is het fout.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.