Op de drempel van 2015

Het is 1 januari 2015. Een mooie dag om de balans op te maken, en te kijken wat het komende jaar brengt.

Een paar maanden geleden schreef ik voor DDS al een economische vooruitblik op het jaar 2015. Ik gaf aan, dat er net als in 2014 (ca. 0,9%) weer een ietsiepietsie economische groei komt (ca. 1,25 tot 1,5%) en dat de werkloosheid, als alles meezit, in 2015 iets zal dalen. De werkloosheid is afgelopen zomer al iets gedaald en staat sinds een paar maanden stationair op ongeveer 630.000 personen.

In mijn columns is er veel kritiek geweest op het kabinet Rutte-Asscher, dat ik wel eens het uitruilkabinet heb genoemd. Het ontbreekt aan visie en het lijkt alsof de compromissen vaak net iets té makkelijk tot stand komen, waardoor het resultaat bestuurlijk broddelwerk is. Aan de andere kant zou je kunnen stellen dat er in ons land in ieder geval wordt hervormd op een aantal grote dossiers, dat de impasse van de afgelopen jaren is doorbroken, dat er eindelijk iets van economische groei is en dat het begrotingstekort binnen de perken blijft.

Of dit kabinet 2015 zal overleven is weer een andere vraag. Volgens de peilingen staan VVD en PvdA nog steeds op een absoluut dieptepunt en de onderlinge samenwerking begint ook steeds meer scheuren te vertonen, met de kerstcrisis over Edith Schippers’ zorgwet als voorlopig dieptepunt. Mijn verwachting is dat begin 2015 Lodewijk Asscher het roer bij de PvdA zal overnemen. Misschien dat het kabinet daarmee een doorstart hoopt te maken.

Van nog groter belang zijn de ontwikkelingen op het Europese vlak. De vaste lezers van mijn columns kennen mijn mening over de one-size-fits-all euro: het kan en het zal nooit werken, ook niet met een een Europese superstaat in Brussel die een dictaat oplegt aan de lidstaten.

Zal Griekenland in 2015 als eerste de Rubicon oversteken en weer een eigen munt invoeren, of modderen we nog een jaar door met wollige compromissen? Doorgaan met de huidige euro leidt tot de dood in duizend speldesprikken, zoals Bruno de Haas stelde in FD.

Dit zijn de economische vragen die mij bezig houden en ik verwacht in dit opzicht een spannend 2015. Verder was 2014 in meerdere opzichten een bewogen jaar. Er waren de toenemende spanningen en oorlog in Oekraïne en het grote drama van het neerschieten van vlucht MH17. En dan waren er natuurlijk een hoop griezelige ontwikkelingen met betrekking tot de islam.

Wat betreft het laatste: voor mij was de zomer van 2014 een kantelpunt, met de Palestina-demonstraties in Den Haag en Rotterdam en de bloeddorstige onthoofdingsvideo’s van ISIS in Irak en Syrië nog vers in het geheugen. En wat te denken van de deze week opgedoken afscheidsvideo van zelfmoordjihadi Sultan Berzel, een gehersenspoeld Marokkaans jochie van 19 uit Maastricht. Lees verder op pagina twee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. Philippine

  Gelukkig Nieuwjaar.

  Agenda 21?

 2. joga

  Heer Gajentaan,
  u snapt er dus ook nog niets van en denkt gematigde islamieten als “vrienden” te hebben. Hun zogenaamde religie verbiedt hen dat. En op het moment suprème, dat hopelijk nooit zal komen zult u merken dat ze ook u hebben verraden, maar dan is het ook voor u te laat en gaan er net zo als bij IS koppen rollen. LETTERLIJK.
  Wanneer u dit niet begrijpt heeft u te weinig niveau en bagage in uw bovenkamer om columns te schrijven, omdat u daarmee argeloze lezers dan op het verkeerde been zet.

 3. jangajentaan

  Ook Gelukkig Nieuwjaar!
  Ik had wel iets stevigers in gedachten dan Agenda 21.
  Een aantal punten van de PVV vind ik niet verkeerd: immigratie uit niet westerse landen voorlopig stopzetten, vrijwillige remigratie bevorderen, criminelen met dubbele nationaliteit uitzetten, radicale moskeeen sluiten, is allemaal bespreekbaar wat mij betreft. Ik ben dus niet van de geitewollensokken methodes. Maar een stap als alle moskeeen sluiten gaat mij te ver en zou waarschijnlijk averechts werken als we het hebben over radicalisering. Verder zou meer werk ook helpen maar dan heb ik het niet over gesubsidieerde overheidsbanen, maar over een beleid gericht op meer groei en werkgelegenheid.

 4. W.H.J. Reiss

  Wederom een leuk ‘verhaal’ !
  Ik had 30 jaar geleden een Turk naast me zitten op het werk. Een fatsoenlijke lieve jongen, maar plots onherkenbaar toen anderen begonnen over de destijds voor mij onbekende genocide op Armeniers !
  Dat was een leugen en innerlijk voelde zijn kwaadheid naar boven borrelen !! Hr. Gajentaan hier mag U eens over nadenken !
  U zegt zelf al, dat U zich deze zomer al eens sterk vergist hebt. Een ezel stoot zich niet 2x aan dezelfde steen. Enkel geintegreerde buitenlanders met interesse in onze Cultuur en onze opvattingen zijn min of meer te vertrouwen ! De anderen zullen U waarschijnlijk bij gelegenheid “de dolkstoot” geven.

 5. joga

  Zolang er moskeeën in Nederland staan blijft het islamprobleem bestaan. Het is nu eenmaal geen religie, net zo min als de andere sprookjes een religie zijn. Alle kerken zullen moeten verdwijnen, want deze sprookjes hebben alleen maar in de hele wereld tot slachtpartijen en armoede geleid. De RK-kerken zijn al praktisch leeggelopen, nu de rest nog, maar dat zal veel te lang duren. Tot dan zorgen ze voor chaos en ongelijkheid, want de leiding leeft altijd in weelde en hun kudde moet hun rijkdom opbrengen. Dus weg met dat zooitje en ieder moet voor zichzelf zorgen en anders roept hij of zij maar een verzonnen vriendje aan op z’n eigen zolder, wanneer men denkt dat dat helpt. Op basis van mijn levenservaring geef ik ze 0,0% kans.

 6. W.H.J. Reiss

  Economie: 1 Procentje meer of minder is van geen belang ! Binnen 2 jaar komt er weer een recessie in de USA. En als het in de USA druppelt, dan regent het hier. Hoe groot de regen, de ellende, is die ongetwijfeld zal komen dat weet ik niet. Maar dat straks bij een daaropvolgende recessie de bom barst dat weet ik wel ! Recessie, je hoort er niemand meer over praten en d.w.z. PAS OP !!
  De daaropvolgende recessie is over ongeveer 5 of 6 jaar. Dan zullen vele politici een vroege dood tegemoet zien ! Dat is dus mijn voorspelling voor 2021 !!

 7. jangajentaan

  HR. Reiss dank voor reactie alleen was het juist zo dat ik deze zomer min of meer tot inzicht kwam ipv mij vergiste. Heel letterlijk was dat het moment dat duizenden mensen im Den Haag Allah Akbar begonnen te scanderen nadat Appa een in mijn ogen antisemitische tirade had gehouden. Ik bedoel, dan kun je niet meer volhouden dat het om ‘geradicaliseerde enkelingen’ gaat wat men ons wil doen geloven. Het probleem is zowel breder als dieper, helaas.

 8. Gielah

  Ook als de moskeeën de mensen leren de onmenselijke opdrachten van de koran en de ahadieth en de sharía-handboeken serieus te nemen en te gehoorzamen.. vindt u het géén goed idee om die te sluiten?
  U gaat er van uit dat al die moslims, die daar komen, uit zichzélf zullen beseffen dat wat er in die boeken staat niet mág en hartstikke fout is… en dat de imam maar wat onzin staat te brabbelen?
  Ja…al die moskeebezoekers komen daar alleen maar voor het koffie drinken na afloop… en dat zij elke dag, dat zij langer in Nederland wonen, democratischer en democratischer aan het worden zijn?
  Zoiets?

  We hebben het, als het om moskeeën gaat, duidelijk niet over vrede en harmonie aanleren, maar over juist het tegenovergestelde daarvan.
  Als de rest van de wereld dat bloeddorstige (islamitische) ISIS uiteindelijk definitief ontkracht en verdwenen zal willen hebben… hóe reageren die moskeebezoekers daar dan op… met warme instemming?
  Als Israël nog maar steeds niet accepteert dat de Palestijnen Israelische burgers in hun eigen land opblazen, met tractoren aanrijden, met messen steken enz. enz. … en terugslaat…
  hoe wordt aan moskeebezoekers dan geleerd dat te vinden… en hoe reageren ze vervolgens als ze bijvoorbeeld op straat een Joodse meneer met een keppeltje zien lopen?

  Moskeeën BLIJVEN, gewoon door wat er daarin gedoceerd en geleerd wordt, zonder meer een veiligheidsrisico, voor iéder land waar zij ( mogen) staan… en in ons land staan er toevallig krankzinnig véél…
  en zij zouden niet en nooit als een godsdiénstig fenomeen gezien moeten worden,
  maar als de aan het westen, aan Joden en christenen vijándige, politieke bolwerken die het in feite dus zijn.

  Het is dus niet hard en intolerant, wat de PVV voorstelt…. maar uitermate logisch … ja…noodzakelijk.
  Er valt namelijk in Nederland anno 2015 geen rust en blijvende veiligheid te realiseren zolang die imams de aanbevelingen uit koran, ahadieth en sharía-handboeken maar blijven doorgeven…. en zij daar in feite de soldaten opleiden die ingeprent krijgen dat wij onze westerse vrijheden op termijn zullen moeten opgeven… omdat die nu eenmaal vloeken met wat allah via de koran als na te jagen samenlevingsvorm gebiedt.

  1. Sjonny

   Heeft Gielah wel eens gehoort van de vrijheid van godsdienst? Dat staat in de Grondwet. Als je die gaat afschaffen is er geen democratie meer.
   Een beetje dom dus.

 9. jofele jood

  De grondwet staat niet in steen gebeiteld, dus grondwet wijzigingen die op democratische leest zijn gestoeld heft de democratie niet op. Wie dit denkt begrijpt er niet veel van.

 10. Ongemakkelijk

  Jan Gajentaan doet zijn best ons iets mee te geven. Dat moeten we waarderen. Het is al moeilijk genoeg een coherente gedachte op papier te zetten. En dan getuigt het van zelfoverschatting om wat hij schrijft in een paar korte zinnen af te branden.
  Maar ook bij mij roept het stukje wel wat vragen op. Zo bijvoorbeeld zijn verwachting dat de economie een pietsie zal groeien. Wat hij weg laat is dat die beperkte groei juist het probleem is. Dat we met een systeemfout zitten. Niet alleen is door de EU (lees Euro) een rem op de groei maar ook de toestroom van kansarmen vreet de groei weg, zodat er op papier wel groei is, maar die komt terecht bij de nieuwkomers. En als je dan beseft dat de maatschappelijke onvrede toeneemt, is de conclusie dat de vitaliteit uit onze samenleving is. Daar zit een belangrijke oorzaak van de gebrekkige economische groei. De burger wordt helaas alleen maar zuurder.
  En dan de invloed van de islam. Het probleem bij redeneren is dat je op een fenomeen altijd wel uitzonderingen hebt en dat degenen die het fenomeen willen ontkrachten dan die incidenten aangrijpen als bewijs dat het fenomeen wel meevalt. En tegen het argument van die incidenten is het moeilijk argumenteren. Dat hebben we de afgelopen dertig jaar te veel meegemaakt. Alles wat er aan ongemak door de islam was, werd afgedaan als incident, waardoor over het probleem zelf niet gesproken kon worden. Weet u waar de echte fobie zit? In de angst om als Nazi cq Racist te worden beschouwd. Heel links heeft die fobie en half rechts ook. Daardoor wordt iets wat niet vergoelijkt mag worden (de islam) omgeven door een rookgordijn. Jan G doet dat ook een beetje door met die onvermijdelijke “goede moslims”aan te komen. Ja die zijn er wel. Maar welke keuzes zullen ze maken als puntje bij paaltje komt? Daar zit de pijn, mijn twijfel. De islam draait om groepsdenken en zoals iemand met christelijke wortels een affiniteit voelt met christenen, heeft de moslim dat, en wel veel sterker wegens hun groepsdenken, met mede moslims.
  Ik denk ook dat jan G het echte probleem onderschat. Maar Jan, laat je hierdoor niet afremmen. En een gelukkig Nieuwjaar! Met veel goede schrijfsels.

 11. jangajentaan

  Dank “Ongemakkelijk”. Jij ook een gelukkig nieuwjaar. En ik blijf schrijven (en ook nadenken).
  Wat betreft de islam, is het idd zeer ingewikkeld en zo langzamerhand ligt het ook als een steen op mijn maag.
  Als rationeel / westers mens zou je willen pleiten voor hervormingen vanuit de moslimgemeenschap zelf, dat is ook hetgeen waarvoor Hirsi Ali pleit. Echter het ingewikkelde is dat het om een “heilig boek” gaat dat de gelovigen nu eenmaal als “heilig” beschouwen. Dus zelfs als er meer gematigde moslims komen en zelfs als die de islam gaan hervormen en afstand nemen van bepaalde teksten, zul je altijd een groep houden die de tekst letter nemen zoals die is en daar worden we dus niet vrolijk van.
  Aan de andere kant, in de Torah staan vergelijkbare teksten en (hoewel in mindere mate) in de bijbel ook.
  Maar goed, dat hervormen is dus een heikel verhaal geef ik zelf toe, omdat het mede afhankelijk is van allerlei factoren (massa-psychologische, psychologische, economische, geopolitieke, etc.).
  In ieder geval is dat het verschil tussen Wilders en Hirsi Ali: Wilders gelooft niet meer in hervormingen en streeft dus naar nul invloed van islam in NL, Hirsi Ali streeft naar een hervormingskoers.
  Hoe dan ook ik zal dit blijven volgen en mijn eigen positie is niet in steen gebeiteld.

 12. Ongemakkelijk

  @jangajentaan 14:43h
  Laat ik voorop stellen dat mijn specialistische kennis van het geloof niet groot is. Ik spreek mensen na en raadpleeg daarbij mijn onderbuik, een uitstekende richtingwijzer.
  Je begint weer met vergoelijken door de bijbel en Torah op een lijn te stellen met de koran. Maar van de koran neemt de gelovige aan dat het letterlijk Gods woord is en van de bijbel en torah vinden de gelovigen, uitzonderingen daargelaten, dat niet. Daar komt voor de bijbel bij dat wat er aan agressieve teksten staan, deze vervangen worden door de latere inzichten in het Nieuwe testament. Dus de boeken op een lijn zetten haalt de kracht van de Christenen en Joden naar beneden. Zij kunnen hun boeken namelijk wel relativeren, moslims niet. daar zit het probleem van de moslim starheid.
  En door die starheid, dat wil zeggen de gebondenheid aan de letterlijke tekst, je ziet het over de hele wereld, is het voor individuen heel moeilijk via een kritische benadering de islam te hervormen. daar komt bij dat moslims geen boeken lezen en ongevoelig zijn voor onwelgevallige informatie.
  Het probleem met westerlingen (lees christelijk gevormde mensen) is dat ze denken dat andere mensen net zo denken als zij. Nou dat is niet zo. Een Spanjaard gaat al anders met vrouwen om en met zijn bestuurders, en dat zijn noch christenen. Moslims hebben helemaal andere waarden, denken anders over democratie, gaan niet uit van gelijkwaardigheid. Die mensen gaan heel anders hervormen dan wij westerlingen zouden doen. Het is niet psychologie, doch de waarden die het geloof uitdraagt. En helaas die waarden zijn de onze niet. Die waarden staan hervorming in de weg, maar dat is voor een westerling niet te accepteren, daarom worden allerlei theorieën geuit om het toch maar kloppend te krijgen, dat de islam wel te hervormen is naar westerse maatstaven. Ik heb het vage gevoel dat JanG zich ook niet helemaal aan dit mechanisme kan onttrekken.

 13. jangajentaan

  Ongemakkelijk ik ben in zekere zin ook zoekende. Ik weet het ook niet, dat geef ik ook aan in het artikel, maar iets zal er wel moeten gebeuren. Ik ben niet op een soort excuus-tour maar ik ben het wel met HirsiAli eens dat het mogelijk allemaal nog veel erger wordt als je de gematigde groepen ook nog eens tegen je in het harnas gaat jagen door alle moskeeen te sluiten.
  Verder heb ik – ik denk net als de meeste Nederlanders – eigenlijk helemaal geen zin om me er enorm in te gaan verdiepen want zelf zijn we al 200 jaar voorbij de Verlichting en zitten dus niet te wachten op dit soort gedoe. Ik word er eigenlijk knap sjagrijnig van, maar ja, we zullen er wel wat mee moeten doen gezien alle dreigingen.
  Verder wil ik zeker niet alle gelovigen op 1 lijn stellen maar het valt mij wel op dat ook christenen en joden radicaliseren. Laatst was er een docu op TV over Israel en daar zag je dat de orthodoxen steeds fanatieker worden, zo erg dat veel seculiere joden zich niet prettig meer voelen in hun eigen stad. En in het weekend las ik een stuk dat de toenemende homohaat en homojacht in Afrika zwaar wordt aangewakkerd door fundamentalistische christenen met vertakkingen in de VS.
  Natuurlijk is dit allemaal wel van een andere orde dan de terreurgolf uit de moslimwereld. Ik wil alleen maar zeggen, kennelijk zit er iets in de lucht waardoor de geloofsgekte toeslaat. Zeer zorgelijk en absoluut niet om vrolijk van te worden!

 14. Ongemakkelijk

  Jangajetaan, om gebeurtenissen te begrijpen, moet je generaliseren en vanuit die generalisatie weer nuanceren. Welnu, in de christelijke kerken is geen onderstroom om homo’s op te jagen, dus als dat wel gebeurt, dan weet je dat het excessen zijn. Een enkel woord van protest van een paar vooraanstaande gelovigen is geloofwaardig genoeg om te accepteren dat de kerken als geheel tegen het gewraakte gedrag zijn. Hoe anders is dat bij de islam. daar heb je op een aantal punten een heel onaangename onderstroom. Als er gebeurtenissen zijn die passen bij die onderstroom, zoals dat onthoofden, dan is een enkel woord van protest niet geloofwaardig. Daar zit het verschil (en ook de moeilijkheid voor ons).
  In onze cultuur past het niet mensen over een kam te scheren. Het gevolg is dat we tamelijk weerloos staan tegenover de gebeurtenissen. Alleen door verantwoord te generaliseren, kunnen we greep krijgen op de vraagstukken.

 15. jangajentaan

  Ongemakkelijk: eens met laatste posting. Dat zijn wijze woorden, maar niet gemakkelijk om uit te voeren… verantwoord generaliseren word je niet makkelijk gemaakt in het hysterische Nederlandse mediaklimaat.
  Gelukkis er en nu een tegengeluid mogelijk, o.a. via websites zoals deze.

 16. Ongemakkelijk

  Het probleem is dat half geschoolden het mediaklimaat bepalen. een beetje academisch geschoolde weet dat generaliseren nodig is. Die weet ook dat je na generaliseren vragen moet gaan stellen, dat je moet twijfelen aan de uitkomst van de generalisering. Maar dat vermogen, laten we zeggen door die ouderwetse academische vorming, wordt door te weinig mensen begrepen. Ik ben blij met DDS. Maar ja, ook hier sommige reageerders die hun oordeelsvermogen overschatten.

 17. Lieftinck

  Zo wereldvreemd is het niet, te zeggen de grenzen te sluiten. Mijn beste vriend leeft al vanaf de jaren 90 in Australië. Daar werden eenzijdig verdragen opgezegd en er komt bijna niemand meer in Australië. Boten, gevuld met mensen die veel geld (vele duizenden Euro’s) betaald hebben aan mensensmokkelaars, worden gewoon teruggesleept naar land van herkomst. Het gevolg: Geen boten meer, niemand verdrinkt meer.
  Wel neemt Australië zijn verantwoordelijkheid om conflicten te bedwingen zoals die in Irak.

  Ik heb vroeger geleerd in het leger dat als je iemand wil redden, je dat alleen moet doen als de kans dat je er zelf aangaat niet al te groot is.

  Wij moeten nu ook denken aan onze kinderen, en ervoor zorgen dat Nederland over 40 jaar nog steeds leefbaar is.

 18. jangajentaan

  Lieftinck: geheel mee eens. Wat mij betreft nemen we het beleid van Australië vandaag nog over!

  1. W.H.J. Reiss

   Als je dit tegen je moslimvrienden zou zeggen. Zouden ze jouw aanwezigheid dan nog op prijs stellen ? Hetgeen ik wil zeggen is: Ze (moslims) draaien als een wentelwiek als het om hun ‘eigen volk’ gaat !
   Nederlanders zijn anders. Voor fl. 2,50 ga je eraan.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.