Oxfam Novib is een radicaal-linkse hobbyclub voor succeshaters

Oxfam slaat alarm: de rijken worden rijker terwijl de armen… uh, relatief minder rijk worden.

De zogenaamde do-good’ers van Oxfam International slaan vandaag alarm (via Victor van der Sterren die op ongenadige wijze uithaalt naar dit linkse hobbyclubje). Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de verschillen tussen rijken en ‘armen’ steeds groter worden. Dat is niet alleen het geval in Nederland, maar in de hele wereld.

Ik citeer Winnie Byanyima, executive director van Oxfam International:

“We see a concentration of wealth capturing power and leaving ordinary people voiceless and their interests uncared for… The scale of global inequality is quite simply staggering and despite the issues shooting up the global agenda, the gap between the richest and the rest is widening fast.”

Samengevat: mevrouw Byanyima is helemaal van slag omdat de rijken steeds rijker worden en het gat tussen ‘de rijken en de rest’ steeds groter. Oh nee, verschrikkelijk.

Helaas voor deze dame is er een probleempje: zoals Fraser Nelson uitlegt voor de Spectator nemen de inkomensverschillen namelijk weliswaar toe, maar worden de armen toch steeds rijker. Of, misschien beter gezegd, minder arm.

She didn’t have space, it seems, in her Guardian interview or in the Oxfam research to point out that right now global poverty is declining faster than at any point in human history.

Met andere woorden, wereldwijd neemt de armoede in nooit eerder geziene snelheid af. De reden? Het kapitalisme. Ja, ja, toenemende internationale vrijhandel zorgt ervoor dat er overal meer banen zijn, steeds meer mensen te eten hebben en bepaalde ziektes minder levens kosten. Hier twee grafieken die dat aantonen:

Screen Shot 2015-01-19 at 13.34.17

En deze:

Screen Shot 2015-01-19 at 13.35.10

Oh, en dan is er ook nog deze veelzeggende grafiek waaruit blijkt dat het beter dan ooit gaat wat dodelijke ziektes betreft:

Screen Shot 2015-01-19 at 13.36.19Kortom – en Fraser zegt dit ook – leven we in een gouden eeuw wat de uitroeiing van armoede betreft. Als we willen dat deze trend zich doorzet moeten we “blijven doen waar we mee bezig zijn,” wat betreft: kapitalisme en de vrijhandel zoveel mogelijk promoten, ja, ook als dat betekent dat het inkomen van ‘de rijken’ relatief sneller groeit dan dat van de rest. Het gaat er immers om dat iedereen kan overleven en, als dat doel eenmaal bereikt is, een beetje kan genieten, niet om het verschil tussen ‘rijk en arm’ zo klein mogelijk te houden.

Helaas denkt Oxfam Novib daar anders over. Gelukkig voor ons heeft Margaret Thatcher – de fantastische oud-premier van Groot-Brittannië – decennia geleden al afgerekend met zo’n destructieve socialistische houding.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

37 reacties

 1. NemTudom

  De zorg die zij hebben is alleen voor hun eigen portemonnee.

 2. Limburgse Kuifje

  Weet iemand al hoeveel deze dame zelf in de zak steekt?

  In 2012 stak de directeur van deze NGO in Nederland maar liefst 120.000 euro in de pocket. Dus ongeveer 4 x modaal. Tja je moet maar durven !!!

 3. Jacobus

  Waarop baseert Michael dat dit een extreem linkse organisatie is?

  1. Michael van der Galien

   Je bedoelt behalve op hun extreemlinkse gemekker dat het ‘gat’ tussen rijk en niet-rijk groter wordt terwijl de armoede aan het verdwijnen is?

   Okies dan.

   1. Jacobus

    De armoede is niet aan het verdwijnen. Op dit moment sterven duizenden mensen van de honger en leven miljoen in gruwelijke armoede.

   2. Maaike

    De armoede aan het verdwijnen? Nog steeds worden er kinderen afgestaan, worden meisjes gedwongen zich te verkopen en laten mensen hun nier wegsnijden om hun gezin te eten te geven. Of dacht je Michael dat dat allemaal vrijwillig was?

    1. Maaike

     Ik hoop nog steeds dat Michael antwoord gaat geven. En komt een nog een artikel over de nieuwste actualiteit, van de vader die zijn zoon is verloren in de jihadstrijd, die hem tevergeefs op andere gedachten probeerde te brengen. Of is dat alleen nieuwswaardig voor linkse gutmenschen?

 4. Michael van der Galien

  “In 2012 stak de directeur van deze NGO in Nederland maar liefst 120.000 euro in de pocket. Dus ongeveer 4 x modaal. Tja je moet maar durven !!!”

  Dat mag he, want zij zijn links dus Gutmenschen.

  1. Jacobus

   Ik begrijp dat rechtse mensen nimmer geld in de pocket steken?

   Wat een fijnzinnig rechtse retoriek is dit.

   1. CJD

    Waar zijn die onderzoeken op gebasseerd vraag ik me af? Feit is dat wereldwijd armoede toeneemt omdat veel natuurlijkemiddelen zoals water, steeds schaarser wordt met name in ontwikkelings landen. Verder vind ik het schandalig dat de rijkdom van sommigen steeds verdubbeld terwijl er echt nauwelijks wat veranderd wat betreft armoede. Als er minder sprake is van armoede komst dat zeker niet vanwege het kapitalisme maar omdat er meer bewust in westerse landen wordt omgegaan om meer geld gaat naar goede doelen etc

  2. Maaike

   Wat is nu je punt Michael? Dat de directeur erg veel geld krijgt, dat ze links is, of dat er wereldwijd er nog steeds bittere armoede is, maar dat Oxfam daar niet over moet zeuren. Zolang je trouwens taal blijft bezigen als links dus Gutmenschen zal de ‘rechtse’ media/journalistiek nooit serieus genomen worden.

   1. Jacobus

    Dat vind ik ook, dit soort borreltafelrechts komt tamelijk onnozel over.

   2. toetssteen

    @Maaike
    Zal ik het u simpel uitleggen? Wel ik zie u duiden op het sterven van kinderen, dat is vreselijk. Ik vind het ook een gruwel en ik denk dat Michael het daarmee eens is.

    Echter, ofschoon elk dood kind er eentje teveel is, gaat het duizenden malen beter dan pakweg vijftig jaar terug. Er is dus geen sprake van achteruitgang, maar vooruitgang.

    En dan kan Jacobus wel weer kletsen over borreltafelrechts, maar hoe komt het dan dat de Afrikaanse bevolking in aantal zowat explodeert? Dat zou toch zuiver statistisch gezien niet kloppen als er meer mensen sterven dan er geboren worden? Per slot groeien baby’s niet aan de bomen.
    Samenvattend, Michael heeft volkomen gelijk.
    Alleen, omdat er miljoenen meer baby’s geboren worden, zal het sterftecijfer hoger komen te liggen. Tja, dat is helaas een statistische logica.

  3. arie_jansz

   ach Michael..”gutmenschen”…je kunt zoveel beter.

 5. VVM

  De directrice Farah Karimi stemt Groen Links, hoe meer extreem links wil je het hebben?

 6. Cresto

  Directeur Farah Karimi van Oxfam Novib hoeft zelf zeker niet op een houtje te bijten. Ze kostte Oxfam Novib in 2012 €139.754 aan salaris, vakantiegeld, pensioen, lease auto et cetera, zo staat lezen in het jaarverslag. Een salaris waarbij je wel een ‘pot verwijt de ketel’ gevoel krijgt. Goede mensen kosten geld, maar nergens uit blijkt dat mevrouw Karimi een goed directeur is, behalve dat ze jarenlang Tweede Kamer lid is geweest voor GroenLinks.

  Ook is het de vraag waar Oxfam Novib zich mee bemoeit: is men bezig het agenda van GroenLinks te behartigen of met de bestrijding van de armoede?

  Daarnaast is het interessant om in de geschiedenis van mevrouw Karimi te duiken. Zo blijkt dat deze mevrouw zich van 1980-1986 actief heeft ingezet voor de Moedjahedien van Iran. Een terroristische organisatie die een gewapende strijd voerde en bomaanslagen pleegde, zo staat te lezen op Wikipedia. Dat is wel een erg radicaal verleden voor een voorzitter van Oxfam Novib.

  1. VVM

   Bij Groen Links kijkt men niet op een extremist meer of minder.

   1. Cresto

    Het is vooral de stuitende hypocrisie die GroenLinks steeds opnieuw aan de dag legt. Want het was toch GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman die zo’n heisa maakte over een ongelukkige uitspraak van Guido van Woerkom, dat de man zich gedwongen zag af te zien van zijn benoeming als Nationale Ombudsman. Jarenlang terrorist in Iran is voor GroenLinks geen enkel probleem om namens die partij in de Kamer te zitten. Maar zeggen dat je je vrouw liever niet met een Marokkaanse taxichauffeur laat rondrijden, is een doodzonde.

    Farah Karimi heeft haar GroenLinks hypocrisie mee genomen naar Oxfam Novib: Ageren tegen inkomensongelijkheid en tegelijkertijd een ministerssalaris opstrijken voor een flutbaantje. De schaamte voorbij, dat is links ten voeten uit !

 7. Kuifje

  Schitterende video van Thatcher.

  Nog eentje:

  “Thatcher: There is no such thing as public money”

  https://www.youtube.com/watch?v=xvz8tg4MVpA

 8. Likoednl

  Het is een extreem linkse club, met walgelijk genoeg zowel in Nederland als Belgie voormalige terroristen en aartsleugenaars aan het hoofd:

  http://likud.nl/2014/05/eenzijdige-agenda-bij-oxfam-novib/

 9. arie_jansz

  Ach ja moedertje Thatcher… dat was nu echt een persoon die garant stond voor de vrijheid van meningsuiting.

  In een tijd dat je als Iers katholiek op een speciale behandeling kon rekenen (allemaal terroristen!) en mijnwerkers nog een mooie schietschijf vormden.

  Mevrouw Thatcher die met haar conservatieve vrienden de complete maak-industrie van de UK kapot heeft gemaakt en dit heeft weten om te toveren tot de kapitalistische natte droom rondom London.

  Persoonlijk vind ik over de doden, niets dan goeds, maar
  in de UK gingen ze masaal de straat op …

  http://www.theguardian.com/politics/2013/apr/08/margaret-thatcher-death-party-brixton-glasgow?guni=Article:in%20body%20link

  1. Kuifje

   Ja zeker, Thatcher was de persoon die o.a garant stond voor de vrijheid van meningsuiting en daar krachtig voor vocht.

   “Judged from the grand historical perspective, Mrs Thatcher’s biggest legacy was the spread of freedom—with the defeat of totalitarianism in its most vicious form in the Soviet Union, and with the revival of a liberal economic tradition that had gone into retreat after 1945.”

   http://www.economist.com/news/briefing/21576081-margaret-thatcher-britains-prime-minister-1979-1990-died-april-8th-age

   En dat haar politieke tegenstanders staan te juichen over haar dood zegt iets over die mensen en niet iets over Thatcher.

   Margaret Thatcher dies: respectable people do not cheer the death of their political enemies
   http://blogs.telegraph.co.uk/news/graemearcher/100211304/margaret-thatcher-dies-respectable-people-do-not-cheer-the-death-of-their-political-enemies/

 10. Anna

  Algemeen directeur Farah Karimi ( Groen-Links) wilde over haar salaris van 4 ton en auto met chauffeur niet praten toen ze op haar schandalige salaris werd gewezen.

 11. NemTudom

  Bij == zijn nieren voor een prikkie te koop. Wel op tijd zijn, het is warm daar.

  Daarom wordt alles naar het Westen geëxporteerd. En goede doelen kweken verder om in leven te blijven

  Daar wordt VAAK hard voor gewerkt.

 12. NemTudom

  Uw bijdragen:

  1 Unicef Henk Franken 371.459,00
  2 Het rode kruis Cees Breederveld 198.000,00
  3 Hartstichting Hans Stam 181.119,00
  4 Nierstichting Paul Beerkens 177.249,00
  5 Kerk in actie Haaije Feenstra 176.000,00
  6 KWF Kankerbestrijding Ton Hanselaar 175.135,00
  7 Artsen zonder grenzen Hans van de Weerd 174.000,00
  8 Prins Bernhard cult.Fonds Andriana Esmijer 160.400,00
  9 Natuurmonumenten Jan Jaap de Graaf 154.000,00
  10 Plan Nederland Tjipke Bergsma 136.000,00
  11 Wereld Natuur Fonds Johan van de Gronden 129.498,00
  12 Cordaid René Grotenhuis 128.514,00
  13 Greenpeace Liesbeth van Tongeren 126.901,00
  14 Woord en Daad Jan Lock 125.361,00
  15 Astma Fonds Michael Rutger 125.000,00
  16 Zonnebloem Marijke van Eck 122.416,00
  17 Terres des Hommes Ron van Huizen 117.440,00
  18 Amnesty Eduard Nazarski 115.769,00
  19 Oxfam/Novib Farah Karimi 115.769,00
  20 SOS Kinderdorp Albert Jaap van Santbrink 103.164,00
  21 Cliniclowns Nederland Hans Geels 94.577,00
  22 Liliane Fonds Kees van den Broek 92.016,00
  23 War Child Mark Vogt 87.600,00

 13. V.K.

  http://paktuit.oxfamnovib.nl/geit.html

  🙂

  Nou, hoop dat het gemekker nu is afgelopen.

 14. NemTudom

  De lonen zijn wel van een paar jaar terug. De opslagen die zij krijgen, is niet bedoelt voor de gewone man de hongerlijders.

 15. Limburgse Kuifje

  Al die grootverdienende Gutmenschen worden pas serieus genomen als ze inderdaad hun idealen nastreven en zich niet als koningen laten betalen.

  In de zorg is het ook zo, daar kun je ook zo’n lijstje maken. Alleen daar zeggen ze in ieder geval nog dat ze een commercieel bedrijf zijn.

  Maar die gutmenschen beweren allemaal dat ze idealisten zijn – in samenwerking met hun bankrekening dat dan weer wel.

 16. Jacobus

  Het is wel geestig dat hier moord en brand wordt gegild als iemand het waagt erop te wijzen dat de inkomensongelijkheid toeneemt en de welvaartsverdeling steeds onevenwichtiger en tegelijkertijd schande wordt gesproken over de hogere inkomens voor functies die marktconform als zodanig uitpakken.

  1. frgroenendijk

   “Marktconform”.
   Die is leuk in dit verband.
   Het gaat hier dus blijkbaar om ondernémingen die actief zijn op een markt van goede doelen.

  2. W.H.J. Reiss

   @Jacobus
   Je zult wel gelijk hebben, maar doe dit eens nader toelichten ?

   1. Jacobus

    Je intuïtie dat ik gelijk heb is juist.

 17. Frank

  Arme mensen zijn slecht, anders waren ze niet arm.

 18. Ronald Zomer

  Heb nog nooit iets gegeven, en ga dat ook nooit doen.

  Dat “geefplezier en kijk mij de wereld redden” laat ik met alle plezier aan mijn linkse mederlander over.

  En weet je: vroeger zag je dat mensen trots waren als ze wat gaven, nu worden ze als naïef afgeserveerd.

  Uitgelachen… om zoveel naïviteit. Dat lieve naïeve links toch… de schatten! Aandoenlijk. Soort Jacobusses en Maaikes… zulk soort.

  Aandoenlijk. Waarlijk aandoenlijk.

 19. The Fox

  OXFAM-NOVIB is een soort multinational en dus is er een CEO in het VK. En die werkt ook niet voor niets. Liefdadigheid is een keiharde business.

  In a statement, Oxfam said Lady Stocking was due to paid £119,560 in 2012/13 – which means that her pay increased by 19 per cent from £100,008 in 2009/10 “which is in the lower quartile of what other large charities paid for their chief executives”.

  It said that Lady Stocking, who left in February, “could expect to earn at least £75,000 more for a comparable job in the private sector”.

  It added: “Our chief executive’s pay has increased in recent years because our remuneration committee judged that it was becoming uncompetitive with the rewards on offer at other similar organisations of comparable size.”

  A spokesman said: “We believe this is fair reward for a job that involves long hours, large amounts of time away from family and overseeing a £360 million organisation that runs everything from a 700-branch national shop network to major emergency responses and long term development work to improve the lives of the poorest people on the planet.

  “Our chief executive is also responsible for more than 5,000 staff and tens of thousands of volunteers. We pay our chief executive less than other charities of similar size and scope – and considerably less than someone could expect to earn running an organisation of this size and complexity in the private sector. Our market research showed that, in the same year, the median pay of other large charity chief executives was £135,700.”

  http://www.telegraph.co.uk/news/politics/10224104/30-charity-chiefs-paid-more-than-100000.html

 20. jonathan

  Niets geef ik aan een club als Oxfam Novib zolang er een directeur is die exorbitant salaris heeft. Maar bovenal links. Die geen islamkritiek dult. Juist de islam is vaak een reden van armoede omdat de islamreligie belangrijker is dan armoede bestrijden.Het gaat aan de onderwerping aan de islam waar geweld belangrijker is dan dat mensen eten en drinken hebben. Gezien in o.a.Marokko maar ook andere landen, waar mensen het maar moeten uitzoeken hoe ze aan hun eten komen. waar daklozen en psychiatrische mensen op straat vertoeven. Zeer verwaarloost etc. Links hoor je daar niet over. Want het is de islam. Nou dan geef ik absoluut niets. Ik geef wel aan charismatische organisaties die werkelijk armoede en ziekten wil terugdringen. Bovendien zijn het particuliere clubs die het geld rechtsstreeks aan hen geeft die het nodig hebben. Bij o.a. Oxfam blijft er veel aan de strijkstok hangen. Voor de directeur.En islamfascist aanhanger ook. Die zijn niet te vertrouwen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.