Peilingen: Rutte II moet vechten voor iedere stem in maart

Peilingen van TNS NIPO wijzen uit: de regeringscoalitie van VVD en PvdA (aangevuld door D66, CU en SGP) zal moeten vechten voor ieder rood kruisje aankomende Statenverkiezingen.

Aangezien er weer verkiezingen voor de deur staan (in dit geval: Provinciale Statenverkiezingen), zullen we de komende tijd weer worden doodgegooid met peilingen. Voor sommigen is dat vervelend (‘alweer een peiling? Goh, saai, next!’), maar voor politieke junkies breekt het hoogseizoen weer aan. Niet alleen omdat de peilingen uiterste waardevolle dagkoersen aangeven, maar ook omdat ze zo’n hele campagne domineren.

Overigens bekijken niet alleen liefhebbers van politiek de peilingen, maar ook politici zelf. En reken maar dat ook de campagnestrategen van de verschillende politieke partijen alle cijfers van De Hond, Synovate, De Stemming en ook TNS Nipo goed bestuderen. Een peiling zoals vandaag gepubliceerd door laatstgenoemde is daarbij van groot belang:

In de nieuwste landelijke peiling van TNS NIPO leiden D66 (30 zetels) en PVV (28 zetels). Na een flinke dip aan het eind van 2014 lijkt de VVD weer op te krabbelen (25 zetels). De PvdA herstelt zich echter niet (11 zetels), net als het vertrouwen in Rutte II (16%, heeft vertrouwen).

Samen met de C3 – de ‘constructieve’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP – kunnen VVD en PvdA op ongeveer de helft van de zetels rekenen.

Zulke informatie is zeer waardevol voor spindoctors. Het zal in dit geval leiden tot een grotere patstelling tijdens de aankomende campagne: VVD en PvdA zullen met ongeveer de helft aan (bevriende) zetels geen wanhoopsdaden hoeven verrichten en laten hun verhaal ongewijzigd: ‘Met Rutte II komt Nederland sterker uit de crisis,’ ‘dankzij de moeilijke maatregelen komt Nederland er dankzij ons weer bovenop,’ etc. Dat soort teksten gaan we veelvuldig horen.

Maar ook D66 en PVV zien hun oppositiestrategieën bevestigd: D66 ‘kritisch waar het moet, steunen waar het kan’ en PVV ‘altijd kritisch’ zullen in deze peiling ook steun vinden voor hun koers.

Kortom: met ongewijzigde verhalen dendert de politieke trein verder richting verkiezingen. PvdA en VVD verdedigen het regeringsbeleid onvoorwaardelijk. D66 steunt het voorwaardelijk, en partijen als het CDA en de PVV steunen het helemaal niet. De keuze wat het gaat worden is aan u.

Op pagina 2 vindt u het hele rapport van TNS Nipo.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. Joop Klepzijkert

  De nieuwste landelijke peiling van TNS NIPO onder 10 mensen van de redactie van TNS NIPO heeft een verrassend resultaat gegeven. D666 en de VVD staan op winst. Boehahahahahahahaahhahaahaha

  1. Jacobus

   Ik denk dat het verstandige deel van het electoraat in de gaten krijgt dat dit Kabinet het beste was wat dit land kon overkomen.

   Ik verwacht geen slechte resultaten voor VVD en PvdA. Ze hebben eenvoudig een goed verhaal.

 2. Two Ravens Black Kettle

  D’66
  De partij die de Armeense Genocide ontkent
  De Partij wiens partijleider De Armeense genocide ontkenner reageerde op de dood van islam critici, politieagenten en Joodse supermarktbezeokers

  “weet je wat het allerergste is, het allerergste is dat de islam weer in een kwaad daglicht wordt gesteld”

  Dertig zetels
  Dertig zetels heeft deze moreel voortreffelijke islam geile antisemitische grachtengordel ‘kijk mij eens !’ haat-partij

  1. lanex

   Ik vind het nog steeds onvoorstelbaar dat ze zoveel zetels krijgen, of het is een hoax of alle allochtonen geven aan te gaan stemmen op hun nieuwe imam Pechtold!

   1. JanvanEechoud

    Denk dat dat laatste waar is, Lanex….

    D66 ‘vrijheid aflaten weten waar het moet, EU steunen waar het kan’………

 3. Napoleon

  We worden weer een bepaalde richting opgeduwd zoals vanouds het spel van de media. Hoop dat vele mensen dit keer het spel inzien. Let op! de Hond zal met een soort gelijke voorspelling komen zondag om de massa alvast te masseren.

 4. 4Duwertje3

  Een groot gedeelte van de Nederlanders kijken alleen maar naar NPO1, 2 en 3. Geen wonder dat ze niet op de hoogte zijn waar ons heertje Pechthold voor staat. In de eerste plaats voor zichzelf en de macht, het gewillige stemvee bespelend en misbruikend. Hij weet het op een bepaalde manier onder de tafel te houden, maar dat hij sterk antisemitisch is, is zo klaar als een klontje en dat hij aan het vissen is in het meertje van de islamitische allochtonen wordt en is heel duidelijk, alles voor de macht. Onbegrijpelijk dat dit door velen onder ons niet wordt gezien.

 5. 4Duwertje3

  Nog even een opmerking. Er zitten wel behoorlijke grote verschillen tussen de diverse peilingen. Wat is een peiling dan eigenlijk nog waard, ook beïnvloeding?

 6. 4Duwertje3

  Een groot gedeelte van de Nederlanders kijkt i.p.v. kijken. Oeps was een foutje.

  1. JanvanEechoud

   Bang!!
   Was een waarschuwingsschot, 4D3…… 🙂

   Mvg, Jan v. E.

  2. observer

   goed dat je het verbeterd hebt, 4D, anders hadden onze trollen meteen weer een punt voor discussie

 7. Willie.F

  Nederland wordt naar een gemanipuleerde en corrupte stemming geleid.

 8. Two Ravens Black Kettle

  Het zou me trouwens niets verbazen wanneer Rutte en zijn ilk bij de komende verkiezingen weer top dog worden in dit Wegkijkparadijs.

 9. toetssteen

  Wat me aan deze poll opvalt is (als eea klopt), men duidelijk weinig op heeft met het socialisme. Ik bedoel: SP/PvdA/Groen links/PvdD haalt zelf samen met windvaan CDA en CU nog niet in de buurt van een meerderheid.

  Op basis van deze getallen zou men denken aan een coalitie D66/PVV/VVD…..

 10. Joop Klepzijkert

  Ik ben dan misschien een complot denker, maar de stemcomputers zijn niet voor niets met veel bombarie afgeschaft. Ik geloof nooit dat er in bananen republiek eerlijke verkiezingen gehouden worden. De politiek minus de tegenpartij gaat over lijken.

  1. cmsuijkerbuijk

   Joop, ik ben zelf als “toeschouwer” aanwezig geweest bij het tellen van stemmen bij de vorige verkiezingen en natuurlijk is mijn ervaring er slechts één van de velen, maar ik kan je wel vertellen, dat hier, in “mijn” stembureau alles is gegaan, zoals het hoort. Er was wat gebrom, omdat de PVV zoveel stemmen haalde, maar er werd niét stiekem gesjoemeld. Ik kan alleen maar hopen, dat het in de rest van Nederland ook zo is gegaan.
   Maar mogelijk kun je zelf als vrijwilliger mee tellen, of als kritisch toeschouwer aanwezig zijn. (Het is wél een lange zit hoor, dat wel)

 11. Daniel

  Gek hè, als de opiniebureau s de PVV op de eerste plaats zetten kraait er geen mens op deze site. Als het ietsje minder is zijn is het direct:
  ‘We worden weer een bepaalde richting opgeduwd zoals vanouds het spel van de media’.
  Veel geschreeuw en weinig wol zou mijn opa gezegd hebben.

 12. Joop Klepzijkert

  Maar er is totaal geen reden dat d66 het in ene goed doet en dat geldt ook voor de vvd. Dat is waarom Daniel.

 13. Jasterke

  .
  maar Pechtold wordt alvast de Hemel in gepeild
  bent U ook zo verbaasd hoe zoiets nu toch kan
  juist hij…het schoolvoorbeeld van de ruggengraatloze man
  waarmee ons Land nóg meer in narigheid verzeilt…
  .
  Vraagt U zich nu óók af: waarom juist hij ?
  wat dóet die man waarvoor we zouden kiezen ?
  ’n beetje Geert niet uit het oog verliezen…
  of komen hier soms envelopjes bij ?
  .
  het complete rijm: http://www.Jasterke.Wordpress.com

 14. kooitijger

  Ik draag Jasterke voor als de volgende ‘Dichter des Vaderlands’ …;))

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.