De PVV laat de Senaat heus niet links liggen

Doet de PVV mee met de verkiezingen in maart? Natuurlijk wel. Geert Wilders is niet gek.

Er zijn weinig sites inhoudelijk zo sterk als Publiekrecht & politiek. Het is een van mijn favoriete sites als ik zoek naar achtergrond over parlementaire processen. Maar in een artikel over de PVV en de Provinciale Staten-verkiezingen van maart volgend jaar (‘Een Senaat zonder PVV?‘) slaat de redactie de plank volkomen mis.

In het artikel wordt gespeculeerd over wat de in de peilingen steeds populair wordende PVV gaat doen bij de PS-verkiezingen. Of, beter gezegd, er wordt gespeculeerd of de PVV überhaupt meedoet met de verkiezingen die belangrijk zijn voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Wilders heeft nog altijd niet bekendgemaakt of zijn partij meedoet. Dat weten we pas uiterlijk 2 februari.

Er zijn volgens het artikel twee redenen waarom de PVV mogelijk niet meedoet met de verkiezingen.

De eerste reden: de PVV zit niet meer in het centrum in de macht zoals tijdens Rutte I, toen het kabinet samen met de gedoogpartner niets liever wilde dan een meerderheid in de Senaat om voor de PVV belangrijke wetgeving erdoor te krijgen. Nu de partij van Wilders politiek gezien buitenspel staat omdat niemand met de partij wil samenwerken (behalve de VVD), is een grote PVV in de Senaat niet zo belangrijk voor Wilders, aldus het artikel.

Een tweede reden is dat het nog maar de vraag is of Geert Wilders voldoende capabele kandidaten kan vinden en kan voorkomen dat allerlei fracties uit elkaar vallen na de verkiezingen.

Kort gezegd: de eerste reden is je reinste flauwekul. Wilders kan een grote fractie in de Senaat altijd wel gebruiken, om wetgeving tegen te houden of om voor de PVV belangrijke wetgeving te steunen. Geen enkele politieke partij laat zo’n grote kans op meer macht en invloed liggen. Ook de PVV niet.

De tweede reden is wel een punt van zorg voor Wilders. Eerlijk is eerlijk: het was de afgelopen jaren een enorme bende in de provinciale fracties van zijn partij. Wilders zal een betere selectieprocedure moeten hebben om slechte kandidaten eruit te filteren (en tegelijkertijd zal hij moeten oppassen met wat hij zegt, om actieve PVV’ers niet weer af te schrikken, zoals met de ‘minder Marokkanen‘-uitspraken, waar hij overigens geen woord van terugneemt).

Vervolgens schrijft Publiekrecht & politiek in een conclusie:

Als de PVV de statenverkiezingen en daarmee de Eerste Kamer links laat liggen, ontstaat een buitengewoon interessante dynamiek. Een behoorlijk brok zetels – 10 van de 75 – zal dan worden verdeeld onder andere partijen. Het is niet waarschijnlijk dat de coalitie van VVD en PvdA daar erg van gaat profiteren. De partijen die wél profiteren (SP? CDA? D66?), krijgen een belangrijk aandeel in het lot van het kabinet, dat gedurende zijn hele bestaan al tegen het ontbreken van een vaste meerderheid in de Eerste Kamer aanloopt. Er breken interessante tijden aan.

Dit is wensdenken pur sang. Ik kan er niets anders van maken. Het is totaal niet logisch voor Wilders om de komende verkiezingen links te laten liggen, zeker nu zijn partij de grootste partij is in de peilingen. Of hij moet zijn hele partij willen opblazen en geen moer meer te maken willen hebben met de politiek. Dat lijkt me niet, in ieder geval niet in dit stadium. Samenvattend heb ik slecht nieuws voor iedereen die de PVV het liefst ziet verdwijnen: Wilders doet gewoon mee, en hij gaat de verkiezingen waarschijnlijk nog winnen ook.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Staphylocoque

  Dit slaat inderdaad nergens op. Wilders zal altijd meer macht willen en zal zeker niet zijn huidige zetels gratis weggeven aan in zijn ogen linkse partijen.

 2. Durmazon

  Politiek en ambtenarij zijn in Nederland nauw met elkaar verweven: de politiek is verambtelijkt en de ambtenarij is verpolitiekt. Nu de Eenheidspartij (VVD-PvdA-D’66-GL-CU) een cordon sanitaire rond de PVV heeft gelegd, is het voor mensen uit de (semi-)publieke sector dus uiterst riskant om zelfs maar enige sympathie voor de PVV te tonen. Dat een Berufsverbot in zo’n geval nooit ver weg is, heeft een aantal incidenten in het verleden al laten zien. Dus heeft Wilders een probleem om op gemeentelijk en provinciaal niveau mensen van voldoende kaliber aan te trekken.

  1. jofele jood

   Tja, dan lijkt mij een grote volksopstand met bloed aan de paal onvermijdelijk……

 3. toetssteen

  Er zijn genoeg mensen wier carrière erop zit Frank.
  Overigens, licht de andere partijen ook even door, anders wordt het beeld zo eenzijdig.

 4. lic

  Ik neem aan dat PVV stemmers niet zullen gaan stemmen als de PVV niet mee zou doen, dus daarvan profiteren dan alle andere partijen.

 5. rinus

  Maak je geen zorgen, de PVV zal ervoor gaan. Peilmeester De Hond heeft onlangs nog iets over de komende verkiezingen gezegd al lijkt het een simpele uitspraak. Hoe groter de PVV, hoe groter de kans dat de vijf partijen van het crematorium-akkoord (mooi woord) geen meerderheid halen. De ”vijf” hebben in peilingen voor het TK nu 64 zetels. Eventueel met GrLinks er ook nog bij 73. Dus de PVV kan veel bereiken. De Hond denkt dat de PVV ook nog eens gaat profiteren van de rechtzaak tegen Wilders die (volgens hem) zo rond die tijd zal plaatsvinden. Het gaat in deze verkiezingen voor de PVV vooral om het ”zo groot mogelijk worden” als oppositiepartij in de eerste kamer. Daar kunnen ze een enorme spaak in het wiel steken van de vijf afbraakpartijen. Dus laten we hopen dat de PVV heel groot wordt. Dit kabinet MOET gewoon weg, en dit is een uitgelezen kans. Al zal de media er natuurlijk alles aan doen om hun vriendjes te helpen. Gelukkig krijgen steeds meer mensen de linkse media door en gaan de ogen open.

  1. HenkieAltea

   Ach,ze dachten dat de PVV,cq Wilders niemand zou kunnen krijgen om naar Brussel te gaan om plaatst te nemen in het bolwerk van de EUSSR.
   Maar er kwam zelfs een prof opdagen,en welke partij daar heeft zo’n Arabieren kenner op een stoeltje zzitten.
   Toch zijn de Wilders haters constant bezig,terwijl ze toch moeten weten dat Wilders zijn zaakjes meestal wel goed voor elkaar heeft.

 6. toetssteen

  @Lic
  O ja hoor, dan ga ik ook stemmen! Om mij op de Libertarische Partij!

 7. Liefhebber

  Wilders is de PVV en de PVV is Wilders. Er is geen goed georganiseerde achterban, het betrouwbare arsenaal waar een partij uit kan putten om zetels te bezetten. Het lukt Wilders domweg niet om de juiste mensen aan hem te binden en de PVV toekomstbestendig te organiseren.

  Iedereen die politiek actief geweest is heeft ze wel meegemaakt, de opportunistische klaplopers die zich aanmelden in de hoop op een leuke functie en minder ophebben met het gedachtegoed van de partij. Dit is het soort mensen dat op de PVV afkomt. De gevolgen hebben we de afgelopen jaren kunnen zien; verongelijkten die de fractie verlaten. Met overwegingen die al even opportunistisch zijn als die waarmee ze de zetel hebben ingenomen.

  Het is jammer voor Nederland, maar ook de macht die de PVV met het meedoen aan de PS-verkiezingen verwerft zal weer snel afkalven en Wilders geen ander keus laten dan te blijven acteren als de stoere taal roepende in de woestijn. In plaats van meedoen aan de verkiezingen kan hij beter zijn energie steken in het opbouwen van een politieke partij die mensen van onderaf, de gemeenteraad, stapsgewijs klaarstoomt voor het grote werk.

  1. Maaike

   Mee eens, Liefhebber. Maar de talenten die ook wel bij de PVV hebben gezeten zijn uit teleurstelling vertrokken. Wat blijft er dan inderdaad nog over, behalve types als Dion Graus? Verder begrijp ik ook wel waarom Wilders niet meedoet met de gemeentes (terwijl die steeds meer taken krijgen). Hij kan ze niet genoeg in de gaten houden.

 8. beppie

  Het gedoe in statenfracties van de PVV ligt toch al weer aardig wat tijd terug. Het zijn de VVD PvdA en D66 die de laatste tijd voor reuring zorgen. Waarom komt Wilders pas begin februari met een lijst. Wilders is een strateeg en zal zijn kandidaten zolang mogelijk uit de schijnwerpers houden om het moddergooien te beperken. Zeker als het om mensen gaat met een iets hogere opleiding. En voor de senaat zie ik graag mosko komen met zijn juridische kennis. Tegen die tijd is die wel weer in de luwte verdwenen en heeft ook niks strafbaars gedaan. En Maaike Dion Graus is misschien een buitennissig persoon maar is gepassioneerd over zijn portefeuille. Als je de mensen kent ga je van de dieren houden.

 9. anna67

  Ach, een grotere bende dan het nu al is zal het in onze bestuurderskringen niet worden hoor, met de PVV.

  Zeker geen grotere bende dan in Thuringen met oud Stasi leden.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/12684/Patrick-van-Schie/article/detail/3806258/2014/12/08/Links-blijft-massaal-wegkijken-van-bloedrood-verleden.dhtml

  “…..wat men verder ook van de PVV mag vinden – aanwezigheid van oude nationaal-socialisten of goed praten van de Duitse staatsterreur in de bezettingsjaren is nooit in de partij van Wilders te bespeuren geweest…..

  Jammer dat scribent de lijn niet door trok naar de plaatsvervangende Islam.

 10. Tosjacq

  Het is maar goed dat alle andere partijen het voor elkaar hebben , want daarin mag je wel huichelachtig zijn en meer Marrokanen roepen,daar pleegt niemand geen fraude en verzwijgt gelukkig ook niemand iets.
  Gelukkig hebben we een media die nog erger is dan alles wat links is,
  Kiezers probeer zo dom mogelijk te zijn en stem links daarna weer gewoon gaan klagen, als die oplichters er weer niks van bakken ,de wijsneuzen en oplichters

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.