Radicale moslims houden huis in Niger na publicatie Mohammed cartoons

jesuischarlie
Foto: Charlie Hebdo

Kerken, winkels en café’s worden massaal afgebrand.

Beesten, dat zijn het.

Kerken, winkels en barretjes van christenen in Niger zijn de afgelopen dagen in vlammen opgegaan. Bij de rellen in het West-Afrikaanse land vielen tien doden. Aanleiding: de afbeelding van de huilende Mohammed op de cover van het Franse blad Charlie Hebdo. Volgens Stephen Ellis van het Afrika Studiecentrum in Leiden laat het geweld in Niger de onvrede zien die in de hele regio leeft.

Meneer Ellis zegt daar het volgende over: “Het zou mij niet verbazen als we zulke rellen ook gaan zien in bijvoorbeeld Bamako (Mali) of N’djamena (Tsjaad). In de hele Sahelregio van Senegal tot aan Tsjaad leven gevoelens van onvrede door armoede en werkloosheid, waardoor mensen potentieel kunnen radicaliseren en steun verlenen aan terreurorganisaties als Boko Haram, IS of Al-Qaida.”

Nou klinkt dat natuurlijk heel erg leuk enzo, maar het is enigszins opvallend dat deze mensen zich niet – zeg – massaal bekeren tot het christendom, het boeddhisme, of zelfs een seculier gedachtegoed als het communisme. Ze kiezen er bewust voor om de Radicale Islam aan te hangen. Hoe komt dat toch?

Kan het zijn dat, hoewel slechte economische omstandigheden de kans op radicalisme verhogen, de echte oorzaak ergens anders te vinden in, te weten in de manier waarop de islam wordt gepredikt in die landen, zodat de stap van een ‘normale moslim’ (in die omgeving) naar extremist pur sang niet zo heel groot is? Het is maar een idee hoor, maar misschien dat de weledelgestrenge heer Ellis er iets mee kan doen? Zeg: kritische vragen stellen en onderzoek doen naar de manier waarop de islam beleefd wordt door een significant aantal mensen?

Het is maar een voorstel hoor, doe ermee wat je wilt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!