Sociale media maken uw carrière kapot

Geen categoriejan 14 2015, 14:00
Steeds meer mensen worden op staande voet ontslagen vanwege uitlatingen op sociale media.
We houden allemaal - nou ja, bijna allemaal - van Twitter, Facebook, Google+, etc. maar blijkbaar kosten die sociale media ons toch wat meer dan ons lief is: mensen worden massaal ontslagen.

Bij DAS, een van de grootste juridische dienstverleners van Nederland, vormen misstappen op sociale media inmiddels de oorzaak van een tiende van alle zaken waarbij sprake is van on

Een voorbeeld. Ene Franko Berk werkte als beveiliger op de Rotterdamse tram tot hij een bemoeide met een discussie over ebola. Dit is wat hij schreef:

"Laten we die zwarte apen daar lekker creperen en het geld eerst besteden aan armoede in Nederland."

Een screenshot van die opmerking kwam terecht bij het bedrijf waar hij voor werkte (via een Uitzendbureau), Securitas. Hij werd op staande voet ontslagen.
Zoals gebruikelijk in dat soort situaties klagen dit soort mensen vervolgens dat sociale media ze kapotmaken. Privacy, zo kan het toch niet langer, wat vervelend nou, ik ben onschuldig, ik maakte een foutje, etc.
Het trieste voor hen is dat sociale media alleen maar een voertuig zijn; een technisch middel. Je kunt Twitter en Facebook zo gebruiken als je wil: op een professionele manier, een ontspannen manier,; je kunt je fatsoenlijk gedragen of je kunt overkomen als de eerste de beste racistische tokkie.
Mensen die voor het laatste kiezen moeten niet schrikken als ze vervolgens hun baan verliezen. Geen enkel normaal bedrijf wil in verband worden gebracht met racisme, zeker niet als dit een impact kan hebben op het werk van de racist in kwestie. Hij zou maar een donkere jongen staande houden omdat hij die - zonder goede reden of met, maakt niet uit - ergens van verdenkt... kun je je voorstellen wat er dan gebeurt? Securitas zou helemaal met de grond gelijk worden gemaakt door het publiek.
Het is heel simpel: als je een racist bent, zul je dat vrijwel zeker laten merken op sociale media. Dat komt niet doordat die mediasoorten kwaadwillend zijn, maar omdat je zelf compleet van het padje bent. Het is volstrekt logisch dat een werkgever niets met je te maken wil hebben als hij ziet wat voor persoon je écht bent; zeker als je op je eigen profiel aangeeft bij welk bedrijf je werkt en je de link met je werkgever dus publiekelijk legt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten