Sociale media maken uw carrière kapot

Steeds meer mensen worden op staande voet ontslagen vanwege uitlatingen op sociale media.

We houden allemaal – nou ja,  bijna allemaal – van Twitter, Facebook, Google+, etc. maar blijkbaar kosten die sociale media ons toch wat meer dan ons lief is: mensen worden massaal ontslagen.

Bij DAS, een van de grootste juridische dienstverleners van Nederland, vormen misstappen op sociale media inmiddels de oorzaak van een tiende van alle zaken waarbij sprake is van on

Een voorbeeld. Ene Franko Berk werkte als beveiliger op de Rotterdamse tram tot hij een bemoeide met een discussie over ebola. Dit is wat hij schreef:

“Laten we die zwarte apen daar lekker creperen en het geld eerst besteden aan armoede in Nederland.”

Een screenshot van die opmerking kwam terecht bij het bedrijf waar hij voor werkte (via een Uitzendbureau), Securitas. Hij werd op staande voet ontslagen.

Zoals gebruikelijk in dat soort situaties klagen dit soort mensen vervolgens dat sociale media ze kapotmaken. Privacy, zo kan het toch niet langer, wat vervelend nou, ik ben onschuldig, ik maakte een foutje, etc.

Het trieste voor hen is dat sociale media alleen maar een voertuig zijn; een technisch middel. Je kunt Twitter en Facebook zo gebruiken als je wil: op een professionele manier, een ontspannen manier,; je kunt je fatsoenlijk gedragen of je kunt overkomen als de eerste de beste racistische tokkie.

Mensen die voor het laatste kiezen moeten niet schrikken als ze vervolgens hun baan verliezen. Geen enkel normaal bedrijf wil in verband worden gebracht met racisme, zeker niet als dit een impact kan hebben op het werk van de racist in kwestie. Hij zou maar een donkere jongen staande houden omdat hij die – zonder goede reden of met, maakt niet uit – ergens van verdenkt… kun je je voorstellen wat er dan gebeurt? Securitas zou helemaal met de grond gelijk worden gemaakt door het publiek.

Het is heel simpel: als je een racist bent, zul je dat vrijwel zeker laten merken op sociale media. Dat komt niet doordat die mediasoorten kwaadwillend zijn, maar omdat je zelf compleet van het padje bent. Het is volstrekt logisch dat een werkgever niets met je te maken wil hebben als hij ziet wat voor persoon je écht bent; zeker als je op je eigen profiel aangeeft bij welk bedrijf je werkt en je de link met je werkgever dus publiekelijk legt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

21 reacties

 1. Ad

  Ik vind het slecht, onbeschoft en afkeurenswaardig enz. van die man. Maar is het racistisch? het is alleen racistisch in de ogen van sommigen en omdat het de schijn opwekt stelt zo’n bestuur ‘een goede daad’. Stekt zich op aan de Kant van ‘de goeden’. dat denk ik er van.

 2. Ad

  Stekt = stelt.

  1. Mowdes

   Ja, de L en de K liggen naast elkaar, net als de waarheid.

 3. zomaar

  citaat ““Laten we die zwarte apen daar lekker creperen en het geld eerst besteden aan armoede in Nederland.””.

  ik denk dat dit meer een kreet van ongenoegen is , hoe onze regenten de Nederlander uitzuigen.

  dan dat dit racistisch bedoeld , ieder die werkt betaald zich bont en blauw , om de uitgaven te dekken die onze regenten doen .

  en tja , dan kan je wel eens uit de slof schieten , en iets zeggen en of schrijven , waar je de gevolgen niet van inziet .

 4. V.K.

  -Dit gaat nog interessant worden wanneer geloofskritiek wordt opgerekt als racisme .

  -Verder lijkt me een ernstige waarschuwing voor de werknemer alvorens men tot ontslag overgaat gepaster.

  -Na ja, straks gaat de staat alleen maar zakendoen met bedrijven welke aan multikul-en kreupele criteria voldoen.(gezuiverd van racisten)

  1. zomaar

   jan het mij nog heugen, dat je binnen het bedrijf waar je jaren werkzaam was , ineens (door de vakbonden en regringen opgelegd ), geen commentaar meer mocht hebben op je buitenlandse collega, zeker niet als zij de islam aanhingen .

   vloog je gelijk de straat op , en die slampamper kon gewoon door gaan met niets doen .

   ook de baas was aan handen en voeten gebonden !!, zou hij iemand ontslaan , die de islam , zwart, bruin ,geel, oranje enz was , kregen zij via de vakbonden advocaten op hun nek .

   moraal; van het verhaal , wij werknemers en werkgevers zijn al decennia niet meer vrij , en moeten ons alles aan laten leunen wat de vreemde van ons wil .

  2. zomaar

   elke buitenlander , of hij/zij die de islam hoog in hun vaandel dragen .

   en al zijn zij hier al ruim 40 jaar , dus elke generatie van hen !!.

   hebben dankzij het toverwoord racisme , het hier voor het zeggen , en krijgen hier steeds meer te zeggen .

   tot wij alle gebukt gaan onder de dwang van de vreemde

 5. Ronald Zomer

  Les 1 op internet. Gebruik nooit je eigen naam. En les 2 ook niet je eigen IP-adres. Omdat burgers helemaal opgefokt raken doordat ze van dichtbij zien hoe de overheid en hoe ‘links’, hoe de media falen in alles wat ze proberen te bereiken op kosten van die burger. Vind je het gek dat iemand dan wat minder genuanceerd is? Ik niet. Voorbeeld: deze man ziet hoe zwarte immigranten zijn belastinggeld krijgen. Hoe zij dan vervolgens bij opsporing verzocht zijn spullen jatten. En tenslotte hoe hij de schuld krijgt van dat wangedrag omdat zij zo zijn doordat hij de zwarten discrimineert. (vul voor zwart ook andere groepen in). Dan word je toch pislink? Mag hij dan een keer boos zijn! Hij schrijft, een boze immigrant steelt en vecht. Uiteindelijk is de oplossing om ons weer tot één volk te maken met gedeelde visie en gelijke bijdragen aan de verzorgingsstaat. Misschien is een harde revolutie nodig? Juist nog meer opjutten , om het op straat uit te vechten? Of misschien veel en open en eerlijk praten over de waarheid. Oplossing is NIET : verdraaien, verneuken en mooipraten en bachen op de witte arme ziel die de helft van zijn inkomen aan belastingen mag wegschenken voor de eer van de elite.

  1. J. C. Th. Kohler

   Ronald Zomer

   “Les 1 op internet. Gebruik nooit je eigen naam. En les 2 ook niet je eigen IP-adres.”

   En hoe zit het met je eigen e-mailadres?

   j.c.th.kohler@online.nl

   1. Ronald Zomer

    Alles van mijn is veilig. Ook mijn email. Werk in het hol van de (linkse) leeuw. Dus als er één is die meteen ontslagen wordt: ben ik het. Maar als er één is die de leeuw kent, ben ik het ook ; ) En uh, natuurlijk kan een AIVD mij wel opsporen, als ik echt helemaal gevaarlijk zou worden. Maar ben niet crimineel… zeg alleen de harde waarheid en als roomblanke ben je dat strafbaar (en ik voel me zooo gediscrimineerd, heerlijk gevoel! Want dan kan je de anderen de schuld geven van je eigen falen!)

  2. LantR.fant

   Dan zou les 0 moeten zijn:
   “Weet wat je schrijft”. Jouw facebook account is jouw persoonlijke etalage. Iedereen kan er kijken, dus ook jouw (potentiële) zakenpartners, werkgevers, nieuwe liefje als je daar aan toe bent etc.
   Als je dan begint over zwarte apen die maar moeten creperen, dan neem je op voorhand het risico, dat die uitspraak tegen je gebruikt wordt.

   Geldt ook voor het doen van wel heel rare en/of obscene acties, zuipfeestjes breed uitventen etc.
   Je kan erop wachten dat dat in je beoordeling wordt meegenomen.

   Als je dan over de rand wil gaan, maak er dan een scherpe column van. Een onderbouwd verhaal. In dat geval is het een mening die je verpakt in een verhaal.
   De werkgever die dat wil verbieden kan ook meteen heel Nederland 3 op water en brood zitten. In een column mag dus heel wat meer. Net als een cabaretier dat mag.

 6. Avander

  Michael, Michael, je zou toch beter moeten weten. Stop met dit soort non(sens)-stukjes. Wat schieten we hiermee nu op?

  1. Wouters

   Nou hierboven staat al een aantal wijze lessen. Dat schiet u er in potentie mee op. Moet u natuurlijk wel bereid zijn om dergelijke adviezen in overweging te nemen.

 7. Ingwaz

  Ach, als er een printscreentje tegen je wordt gebruikt zeg je toch gewoon dat het is gefotoshopt…

  Maar als zwarte aap al onder racisme valt, hoe kan men dan vanuit religieus oogpunt de ongelijkheid tussen man en vrouw blijven verdedigen… of ongelovigen die minder zijn dan apen en varkens? Dat is dan toch discriminatie?

  Blanken die discrimineren zijn bijna automatisch racist, geld dat ook bij bepaalde gelovigen?

  Of hebben die een “get out of jail free card”…

 8. Epimenides

  Wie zijn toch die mensen die zo nodig met hun blote bips aan het internet moeten gaan hangen..?

  Komt hier mijn les: op het internet is niets, maar dan ook helemaal niets veilig.

  Een eigemheimer die u ervan wil overtuigen dat u met een gerust hert uw hele ziel een zaligheid aan alle sociale media kunt toevertrouwen. hiet komt ‘íe, liegt.
  Ik herhaal LIEGT.

  1. Epimenides

   Sorry voor de spelfouten, maar ik werk vanaf zo’n schootcomputer van die appelboer.

 9. janast

  Meer dan terecht dat deze racist ontslagen is. Het was nog beter geweest als het bedrijf een aanklacht tegen deze man had ingediend, dan had hij zich tegelijk met dat mislukte orakel uit Venlo voor de rechter moeten verantwoorden. Bah, Bah …..en nog eens bah.!!

  1. LantR.fant

   Kleine complicatie in uw betoog is dat “racist” uitsluitend geldt als je als roomblanke rechts georiënteerde inheemse burger zulke uitspraken doet over andere rassen, religies of volken.
   Echter. Laat je je zo uit over kristenen -voelt u m al?- dan zijn exact dezelfde denigrerende uitspraken plotsklaps bon ton. Ben je licht getinte moslim, dan mag je heel ver gaan. Doodsbedreigingen worden je dan zelfs vergeven.

   Ofwel, wereldverbeteren met 2 maten.
   En dat leidt mijns inziens tot een wereld die op een andere manier slecht is. Maar niet tot een betere.

   1. janast

    Volgens mij is mijn betoog duidelijk genoeg. Deze man is terecht ontslagen omdat hij zich racistisch heeft uitgelaten. Dat u gelijk de moslims er weer bij haalt, is uw probleem en heeft met bovenstaand artikel niets, maar dan ook niets te maken.

 10. dwaasheid

  Michael,

  met jouw redeneringen zou ik je per direct ontslaan alhier vanwege je volledige incompetentie en volledig gebrek aan inlevingsvermogen, waardoor jouw oordeel per definitie van een zeer lage ( lees zwaar onvoldoende ) kwaliteit is.

 11. Uwe Hayek

  Maar dit kan dan blijkbaar zonder problemen :

  https://ejbron.wordpress.com/2015/01/12/franse-leraren-geschokt-om-reacties-van-moslim-studenten-n-a-v-charlie-hebdo-slachtpartij/

  ” de meesten lieten blijken blij te zijn met de moorden.”

  “Tijdens de minuut stilte bleven moslims praten. Ze zeiden verschrikkelijke dingen terwijl anderen lachten, ”

  “Mevrouw, we laten ons niet beledigen door een tekening van de profeet. Het is normaal dat we wraak willen. Het was meer dan een grapje, het ging om belediging!”

  “Tijdens de minuut stilte sprak een leerling de volgende woorden: “Ik sla je met een Kalashnikov”;

  ” 80% van de leerlingen de minuut stilte in acht te nemen”

  “Ik sta aan de kant van de moordenaars”;

  “Ze verdienden dit. Je oogst wat je zaait als je provoceert.”

  Moeten die niet meteen van school gestuurd worden met een registratie, zodat andere scholen ze ook kunnen weigeren ? En hun héle familie een oprot bevel krijgen om te vertrekken naar betere, dus meer islamitische oorden ? Want hier hoort dit gespuis écht niet thuis.

  Uwe Hayek.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.