Terwijl het Westen slaapt, bouwt Iran nucleaire installaties in Syrië

Screen Shot 2015-01-30 at 16.38.52
Foto:

Afgelopen woensdag viel Hezbollah een patrouille van het Israëlische leger aan op de grens met Libanon. De aanval was een reactie op de Israëlisch aanval op een Hezbollah konvooi nabij de stad Kuneitra op de Israëlisch Syrische grens zondag 18 januari jl. Twee Israëlische militairen kwamen om toen een Kornet raket hun voertuig trof bij Har Dov nabij de berg Hermon, zeven anderen raakten gewond.

Bij het de IAF aanval op het Hezbollah-konvooi op 18 januari kwamen naast zes Hezbollah commandanten ook zes leden van de Iraanse Revolutionaire Garde om, waaronder een generaal.

Beide incidenten hebben te maken met het feit dat Iran in feite de controle over Syrië heeft overgenomen van president al-Assad.

Maar er zit nog meer achter. Israël maakt zich grote zorgen over een nieuw nucleair project in Syrië dat nu door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) en Hezbollah wordt gecontroleerd. De regering in Jeruzalem is ook ongerust over de houding van het Westen, dat deze ontwikkelingen negeert.

In het najaar van 2012 was al-Assad in grote problemen in zijn gevecht met de oppositie groepen zoals al-Nusra in het noorden van Syrië en in het gebied rond Damascus. Hij moest moeilijke keuzes maken en besloot uiteindelijk om zijn troepen over te brengen van Qusayr naar Damascus.

Op dat punt mengden Hezbollah en IRGC in de strijd. Zij namen de verdediging van Qusayr op zich. Ook zorgden zij ervoor dat Homs niet zou worden afgesneden van Damascus en garandeerden de toegang van de Bekavallei in Libanon naar Damascus en Homs.

Echter, zoals blijkt uit een recent artikel in Der Spiegel , er was nog een andere reden voor de Iraniërs om in te grijpen in Qusayr. Het Duitse tijdschrift meldde op 9 januari dat het beschikte over geheime informatie die duidelijk maakte dat de wereld opnieuw was misleid over de nucleaire ambities van Syrië.

Het blad meldde dat er in Qusayr een nieuw nucleair complex was gebouwd nadat Israël in 2007 de Syrische kernreactor in Deir al-Zur had vernietigd.

De nieuwe nucleaire installatie is gelegen ten westen van Qusayr, twee kilometer van de grens met Libanon.In het voorjaar van 2013 waren er zware gevechten tussen al-Nusra en elite Hezbollah-eenheden in het gebied. Hezbollah leed zware verliezen, maar slaagde erin om Qusayr te behouden.

Onderschept radioverkeer tussen een hooggeplaatst Hezbollah lid en Ibrahim Othman, het hoofd van de Syrische Commissie voor Atoomenergie, leverde het duidelijkste bewijs dat er een ondergronds nucleair project in Qusayr is gebouwd. De Hezbollah man verwees naar het complex als de “atoom fabriek.” Ook zei hij dat leden van de Iraanse Revolutionaire Garde op het complex werkten.

Lees verder op pagina 2.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!