VVD wil oorlogsrecht loslaten op polderjihadi's

Geen categoriejan 14 2015, 18:00
Moslimterroristen lief aankijken heeft geen enkele zin.
Polderjihadi's die zich hebben aangesloten bij ISIS of een aan Al Qaeda gelieerde terreurorganisatie in het Midden-Oosten moeten allemaal worden berecht volgens het oorlogsrecht als ze terugkomen naar Nederland, vindt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.
Het oorlogsrecht is bij uitstek geschikt om 'onze' polderjihadi's in de cel te krijgen, omdat de radicale moslims die zich aansluiten bij een islamitisch terreurleger "in oorlog [zijn] met ons land", aldus Zijlstra in EenVandaag vanavond (zie het fragment onderaan). Op dat soort staatsgevaarlijke figuren kun je gerust het oorlogsrecht loslaten.
Ik vind het een mooi plan van Zijlstra. Hij wil ook dat afreisjihadi's het paspoort wordt ontnomen zodat ze in principe niet kunnen terugkeren. Dat lijkt me nog wel het minste dat we kunnen doen. De harde woorden van de VVD passen in de lijn die ook het CDA aanhangt (en PVV en SGP): moslimterroristen kijk je niet lief aan in de hoop dat ze zich gedragen, maar je stopt ze voor jaren en jaren in de cel omdat ze een grote bedreiging vormen voor ons land en onze rechtsorde.
EenVandaag schrijft dat het vanavond een pittige avond voor minister Ivo Opstelten (Veiligheid) gaat worden:

De oppositie heeft de messen geslepen, ze vindt dat Opstelten te traag is met het afkondigen van maatregelen om terreur tegen te gaan. En met het vorige jihaddebat onder leiding van Opstelten in gedachten kan het nog wel eens een zware avond voor hem worden.

Dat geloof ik graag. Opstelten moet vanavond laten zien dat hij de polderjihadi's op de hielen zit, anders kan hij beter afscheid nemen. Overigens ben ik er niet gerust op dat het kabinet van VVD en PvdA de zorgen van veel Nederlanders met betrekking tot terugkerende polderjihadi's en de dreiging van nieuwe terreuraanslagen wel deelt. Het debat van vanavond met de premier, de vicepremier, minister Opstelten en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is hopelijk het begin van een koerswijziging in de aanpak van jihadistisch terrorisme.
sitestat
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten