Buma: straf verheerlijking van terreur!

Geen categoriejan 14 2015, 16:00
Het wordt tijd dat we terrorismeverheerlijking aanpakken.
De vrijheid van meningsuiting is heilig wat mij betreft (ik ben te porren voor een absolute vrijheid van meningsuiting zoals de Verenigde Staten die hebben), maar ik vind óók dat de verheerlijking van terrorisme moet kunnen worden aangepakt in Nederland. Ja, dat botst met elkaar.
Ik vind dat we in de oorlog tegen de radicale islam niet bang moeten zijn maatregelen te nemen die in sommige gevallen indruisen tegen ons gevoel. De maatregelen zijn namelijk niet bedoeld om brave burgers die niets kwaads in de zin hebben aan te pakken, maar om het terroristenvriendjes moeilijk te maken.
Wat mij betreft wordt het plan van het CDA om het verheerlijken van terroristisch geweld strafbaar te maken zo snel mogelijk overgenomen door het kabinet.

CDA-leider Sybrand Buma zal woensdag in het Kamerdebat over de aanslagen in Parijs opnieuw oproepen het verheerlijken van terroristisch geweld strafbaar te stellen. Hij hoopt dat daarvoor nu wel voldoende draagvlak is. Buma wijst erop dat in Frankrijk het verheerlijken van geweld al strafrechtelijk kan worden vervolgd. Via snelrecht zijn diverse mensen die de aanslagen van vorige week hebben toegejuicht, veroordeeld tot celstraffen.

Het gekke is dat het kabinet denkt dat het verheerlijken van geweld niet strafbaar hoeft te zijn. Het valt in de ogen van het kabinet onder de vrijheid van meningsuiting. Zoals Buma zegt: "Maar in Frankrijk denken ze daar anders over. En in Frankrijk staat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel. Zondag zijn er nog miljoenen mensen de straat opgegaan om zich uit te spreken voor die vrijheid."
De straffen voor Franse geweldsverheerlijkers zijn niet overdreven hoog, maar precies goed. Jodenhaters als 'cabaretier' Dieudonné kunnen hun borst natmaken.

Vijf mensen zijn tot dusver veroordeeld. De straffen zijn bepaald niet mals, schrijft Le Monde. Een man kreeg zelfs vier jaar cel, maar in zijn geval was het verdedigen van terreur slechts een verzwarende factor. De man veroorzaakte een verkeersongeval en weigerde te blazen. Bovendien was hij al vaker betrapt op dronken rijden.

Twee andere mannen kregen een jaar cel, waarvan respectievelijk acht en negen maanden voorwaardelijk. De mannen hadden op straat geschreeuwd, waarbij één van hen zei: "Ik ben er trots op een moslim te zijn, ik hou niet van Charlie, ze hadden het recht om dat te doen," verwijzend naar de terreurdaad waarbij twaalf mensen omkwamen.

Buma wil het strafbaar maken van terrorismeverheerlijking vanavond nog eens aankaarten tijdens het Kamerdebat over de gruwelaanslagen in Parijs. Het CDA is zelfs al bezig met een initiatiefwet die binnenkort moet worden ingediend. Als we in Nederland net zulke wetten hadden als in Frankrijk, dan zouden we een vuist kunnen maken tegen de polderjihadi's die op Twitter, Facebook, waar dan ook de aanslagen van Parijs goedkeuren.
We kunnen natuurlijk ook doen alsof er niets aan de hand is en al die radicale moslims gewoon hun gang laten gaan in ons land. Dan wanen ze zich vogelvrij in dit land, en denken ze dat ze mogen zeggen en doen wat ze willen. Dan zijn de gevolgen niet te overzien, dat weet ik wel zeker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten