Zwarte James Bond is prima, maar hij moet wel seksistisch blijven

Het allerergste wat we kunnen krijgen is een feminismevriendelijke, politiekcorrecte Bond.

Vlak na kerst werd ik opeens gecontacteerd door de BBC. Of ik op de radio wilde komen om mijn licht te laten schijnen over de mogelijkheid dat er misschien een zwarte James Bond zou komen. De Britse acteur Idris Elba wordt namelijk mogelijk de nieuwe James Bond als Daniel Craig ermee stopt en daar is enige ophef over. Hoewel het mij erg leuk leek om op de radio te komen was ik verschrikkelijk verkouden (en doodzenuwachtig) en heb daarom de boot maar afgehouden. Wel heb tegen de dame van de BBC gezegd ik er totaal geen moeite mee had, mits Bond Brits en seksistisch bleef. Het allerergste wat we namelijk kunnen krijgen is een feminismevriendelijke, politiekcorrecte Bond.

James Bond was mijn grootste jeugdheld. Ik had er een heleboel: Kwik, Kwek en Kwak en brokkenpiloot Turbo McKwek van DuckTales, Asterix en Obelix en Julius Caesar, Kuifje, Lambik, Anton Gleuf van de Ko de Boswachtershow, de voetballers Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Marco van Basten, zanger Freddy Mercury van Queen, Ray en Anita van 2Unlimited, Michael Jackson en last but not least Bill Clinton die in 1992 president werd.

Als je naar dit rijtje kijkt zie je dat het vooral om tekenfilm- en stripfiguren en sport- en pophelden gaat. Er zitten maar twee politici tussen, waarvan ik er een (Julius Caesar) eigenlijk alleen kende uit Asterix. Het tweede opvallende is dat ik zwarte en witte helden had. Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Ray waren zwart, en ook Michael Jackson ging daar een tijdlang nog voor door. Racisme was en is mij totaal vreemd, ook al proberen de Quinsy Gario’s in deze wereld dat ‘ons’ aan te praten. Het was en is totaal geen issue. Ten slotte zit er in dit rijtje jeugdhelden maar een vrouw, Anita Doth van 2Unlimitied. Zij was misschien wel de eerste onbereikbare vrouw waarop ik verliefd werd. Daarna zouden tientallen andere vrouwen mijn fantasierijke puberbrein betoveren. Ik zal u de hele waslijst besparen, maar bovenop lagen Katja Schuurman (Jessica van Ademnood), Katie Holmes (van Dawson’s Creek) en Kylie Minogue. Het is vloeken in de linkse kerk van Asha ten Broeke en Linda Duits, maar jongens kunnen zich gewoon niet identificeren met vrouwen. Die willen ze niet zijn, die willen ze.

James Bond is misschien wel de ultieme belichaming van een held. Hij rijdt in de snelste auto’s met de coolste technische snufjes, redt de wereld van boeven, is altijd witty en stijlvol en weet daarom de mooiste vrouwen te verleiden. Een James Bond zonder snelle auto’s, zonder technische snufjes, zonder humor, zonder stijl of zonder mooie vrouwen die uiteindelijk in zijn bed belanden is geen echte Bond. Quantum of Solace is daarom de slechtste Bond-film ooit, omdat Bond-girl Camille Montes (gespeeld door Olga Kurylenko) droog in de woestijn wordt achtergelaten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. Limburgse Kuifje

  Als de James Bond in de volgende film een zwarte man is dan hoeft voor mij de film niet meer: hij is volkomen ongeloofwaardig. En dat heeft niets met racisme te maken, maar met mijn gevoel. Ik begin me af te vragen of de wereld niet helemaal gek is geworden. Eerst moesten de rode lippen van Jimmy uit Sjors en Jimmy eraf, toen bleek dat Kuifje een racist was in het boek Kuifje in Amerika en nu een zwarte James Bond?

  Straks gaan we ook nog Asterix omtoveren tot een zwarte, laten we toch gewoon normaal doen. Of wordt straks Kunta Kinte een blanke?

 2. arie_jansz

  Helaas voor de feministen, “Jane Bond” was al gekaapt door de porno-industrie.

  Wie kent ze niet;
  “Thunderballs” en “Octopussy”

 3. Henk

  Ach, met Daniel Graig werd al een concessie gedaan, want Graig was blond, terwijl het cliché wil dat Bond donker haar heeft. Maar Craig maakte wel de ultieme Bondfilm: Skyfall.
  Een zwarte Bond moet dus m.i. ook kunnen.
  Overigens is er al eens ooit een vrouwelijke zwarte variant op James Bond geweest.
  Google maar eens op Cleopatra Jones.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Cleopatra_Jones

 4. Ni28

  Misschien Bond ruilen tegen Zwarte Piet? Piet wordt wit en Bond word zwart. De democratie heeft blijkbaar moeite met zichzelf. Terwijl Europa eigen cultuur verloochent ten gunste van de islam en “gediscrimineerde” zwarte mensen worden de blanke Europeanen vermoord door islam aanhangers. Zeker nu heeft de vrije wereld een hele blanke Bond nodig. Sta sterk voor eigen cultuur en laat de zwakke knieën voor de politici daar hebben wij al genoeg van.

 5. arie_jansz

  Neeeeeee, geen zwarte piet.

  Je snapt ook werkelijk niets van dit stukje.

  Zucht, overal boos om worden…wat lijkt me dat vervelend

 6. Limburgse Kuifje

  Wanneer wordt Batman vervangen door Denzel Washington of Eddy Murphy of Vin Diesel? Zegt u het maar, of u dan nog deze film geloofwaardig vindt?

 7. Antivenin

  Een islamitische Bond? En wat gebeurt er dan met zijn shaken, not stirred martini? Wordt dat kamelenmelk on the rocks?

  Alsjeblieft zeg, je hoort de hele dag niets anders dan gez**k over de “:religie van de vrede”. Laten we de Bond-films niet vervuilen met die ongein!

 8. Zander

  Stop dan met de Bond films en begin een nieuwe film reeks over een zwarte spion. James Bond is een roomblanke west Europese vrouwen verslindende killer. Ik heb niets tegen een goeie film met een zwarte acteur maar zo help je de hele Bond legende van tien tallen jaren naar de kl*t#.

 9. Mike V.

  Ik vind dat er een remake moet komen van Django Unchained met een witmens als hoofdpersoon.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.