Boko Haram valt Nigeraanse ‘hoofdstad van het kalifaat’ weer aan

De Afrikaanse versie van ISIS wordt groter en groter.

De NOS bericht dat de Afrikaanse moslimextremisten van Boko Haram afgelopen nacht weer de aanval hebben geopend op de grootste stad van noord-Nigeria, Maiduguri. Deze stad, waarin een miljoen mensen wonen, wordt verdedigd door het Nigeriaanse leger en lokale milities, maar heeft het ontzettend moeilijk: Boko Haram weet namelijk van geen opgeven.

De voornaamste reden dat de islamitische massamoordenaars stug blijven aanvallen? Ze hebben Maiduguri tot hoofdstad van ‘het kalifaat’ benoemd. Het is natuurlijk een beetje lullig als je als zelfverklaarde ‘islamitische staat’ geen hoofdstad hebt. Vandaar dus dat ze geen stap terug doen en door blijven gaan.

Gelukkig is er iets van goed nieuws. Hoewel ISIS in sommige gebieden kan rekenen op steun van lokale stammen ligt dat anders – voor een deel tenminste – in Nigeria. Inwoners van Maiduguri zijn doodsbang voor Boko Haram en helpen het leger dus om deze strijd te winnen. Dat is weer eens wat anders dan dat de lokale bevolking zich ineens tegen de staatsmacht keert en extremisten vrijwillig naar binnen laat.

Heel gek is die angst natuurlijk niet. Boko Haram is net zo bruut, misdadig en psychopatisch als ISIS. Zie bijvoorbeeld hoe ze kindsoldaten inzetten, kleine meisjes gebruiken als zelfmoordterroristen, en tegenwoordig ook flink huishouden in Cameroen. Vrouwen worden gestenigd, mannen die er een andere mening op nahouden krijgen met de zweep, als iemand beschuldigd wordt van diefstal wordt zijn hand eraf gehakt, hele dorpen worden met de grond gelijkgemaakt als ze zich verzetten, en ga zo maar door. Nee, veel erger dan Boko Haram wordt het niet.

Daarom herhaal ik mijn oproep van vorige maand nog maar een keer: Boko Haram moet ten koste van alles uit de weg worden geruimd. Afrika moet zich verenigen en deze terroristische organisatie de oorlog verklaren, maar als dat het ‘zwarte continent’ niet lukt moet het Westen ze maar een handje helpen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. HR

  Ik ben erg blij dat Jacobus net heeft uitgelegd dat deze “Jihaadvarkens” in ieder geval niet antisemitisch zijn…..

 2. Dennis_WSPK

  Het westen lijkt zich niet erg druk te maken om Boko Haram. Men ziet het als een terreurgroepje. Maar dat is het niet. Het is een plaag. Een pest. Eentje die zich razendsnel verspreidt en door het zieke fanatisme bijna niet te stoppen is. Was het eerst lokaal in Nigeria een probleem, inmiddels begint Cameroun er ook onder te lijden en zijn meerdere landen in de regio niet meer veilig.
  Tel daarbij op dat ook in Mali en Algerije soortgelijke idioten de boel terroriseren en ziedaar een recept voor de volledige islamisering van half Afrika.

  Het is een enorme bedreiging voor de wereldvrede. Hoewel het nu nog onwaarschijnlijk lijkt, is het westen ook niet onkwetsbaar. Daar hebben we al voorproefjes van gehad. Velen hier zien deze idioten echter nog als de terroristen van 40 jaar geleden, op kamelen en met kromzwaarden. Maar deze strijders zijn uitstekend getraind en tot op de tanden bewapend met het modernste oorlogstuig (gekocht van onze ontwikkelingshulp, vrees ik). En het belangrijkste : ze zijn bloed- en bloedfanatiek en levensgevaarlijk.

  De enige manier om ze te stoppen is massale inzet van troepen en onophoudelijke luchtaanvallen. Grof geweld is de enige optie, ook al zal dat ook burgerslachtoffers eisen. Dat laatste moeten we voor lief nemen, want als we niks doen gaan deze burgers zéker dood en zijn bovendien nog veel meer levens in gevaar.

  Het domste wat het westen kan doen is denken dat sprake is van een lokaal conflict zoals die er altijd al waren in Afrika. Dit is totaal anders !

 3. arie_jansz

  In essentie ben ik het met dennisWSPK eens…echter, daar waar de islamitische landen nog in de 17e eeuw leven en nog geen grote denkers als Montesque heeft voortgebracht die pleitte voor scheiding der machten, moet je je bij Afrika voorstellen dat die nog in de tijd der Noormannen leven.

  Hoe verleidelijk en verdedigbaar het ook is, als het westen ingrijpt, toeslaat, wint en vervolgens (voorspelbaar) weer vertrekt, begint alles weer opnieuw daar.

  We hebben inmiddels al kunnen leren van Afghanistan en Irak, maar nog geen oplossing weten te bedenken.
  Blijven is te duur, maar in 10 jaar tijd leer je een land met haar cultuur niet de eigen broek op te houden.
  Ga je te vroeg weg, dan zie je een stijd om de macht met alle extremen en gevolgen die je kunt bedenken.

  persoonlijk denk ik dat ingrijpen zeer gerechtvaardigd is, maar dat er ook fors moet worden geinvesteerd in het traject
  daarna, dus met hele dure vredesmacht, maar ook met gerichte investeringen die je gerust ontwikkelingswerk kunt noemen.
  De vraag is, willen links en rechts die rekening betalen over een lange, hele lange periode?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.