Boko Haram valt Nigeraanse 'hoofdstad van het kalifaat' weer aan

Geen categoriefeb 01 2015, 20:00
De Afrikaanse versie van ISIS wordt groter en groter.
De NOS bericht dat de Afrikaanse moslimextremisten van Boko Haram afgelopen nacht weer de aanval hebben geopend op de grootste stad van noord-Nigeria, Maiduguri. Deze stad, waarin een miljoen mensen wonen, wordt verdedigd door het Nigeriaanse leger en lokale milities, maar heeft het ontzettend moeilijk: Boko Haram weet namelijk van geen opgeven.
De voornaamste reden dat de islamitische massamoordenaars stug blijven aanvallen? Ze hebben Maiduguri tot hoofdstad van 'het kalifaat' benoemd. Het is natuurlijk een beetje lullig als je als zelfverklaarde 'islamitische staat' geen hoofdstad hebt. Vandaar dus dat ze geen stap terug doen en door blijven gaan.
Gelukkig is er iets van goed nieuws. Hoewel ISIS in sommige gebieden kan rekenen op steun van lokale stammen ligt dat anders - voor een deel tenminste - in Nigeria. Inwoners van Maiduguri zijn doodsbang voor Boko Haram en helpen het leger dus om deze strijd te winnen. Dat is weer eens wat anders dan dat de lokale bevolking zich ineens tegen de staatsmacht keert en extremisten vrijwillig naar binnen laat.
Heel gek is die angst natuurlijk niet. Boko Haram is net zo bruut, misdadig en psychopatisch als ISIS. Zie bijvoorbeeld hoe ze kindsoldaten inzetten, kleine meisjes gebruiken als zelfmoordterroristen, en tegenwoordig ook flink huishouden in Cameroen. Vrouwen worden gestenigd, mannen die er een andere mening op nahouden krijgen met de zweep, als iemand beschuldigd wordt van diefstal wordt zijn hand eraf gehakt, hele dorpen worden met de grond gelijkgemaakt als ze zich verzetten, en ga zo maar door. Nee, veel erger dan Boko Haram wordt het niet.
Daarom herhaal ik mijn oproep van vorige maand nog maar een keer: Boko Haram moet ten koste van alles uit de weg worden geruimd. Afrika moet zich verenigen en deze terroristische organisatie de oorlog verklaren, maar als dat het 'zwarte continent' niet lukt moet het Westen ze maar een handje helpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten