BP ‘Energy Outlook’ voorziet voorlopig geen energietransitie

Fossiele energie blijft nog lang dominant.

De EU beschikt over een ‘Roadmap for moving to a low-carbon economy in 2050’. Daarin worden de volgende doelstellingen genoemd:

The Roadmap suggests that, by 2050, the EU should cut its emissions to 80% below 1990 levels through domestic reductions alone. It sets out milestones which form a cost–effective pathway to this goal – reductions of the order of 40% by 2030 and 60% by 2040.

Zie verder hier.

Maar die doelstellingen lijken rijkelijk optimistisch, om niet te zeggen totaal irrealistisch.

Onder de titel, ‘Renewable Energy By 2035! No End In Sight For Fossil Fuel Growth!’ schreef Pierre Gosselin naar aanleiding van het uitkomen van de nieuwe gezaghebbende BP ‘Energy Outlook’:

One of the biggest miscalculations that the global warming alarmists have made is claiming that global CO2 emissions must reach their peak by 2020 and then begin falling rapidly. If they don’t, there will be no chance of reaching the 2°C maximum warming target. Planetary catastrophe will ensue, the alarmists claim.

British energy behemoth BP has just released its BP Energy Outlook 2035, and it states in no uncertain terms that there is no chance of CO2 emissions beginning their decline by 2035, let alone 2020!

The BP reports states, “By 2035, the world’s population is projected to reach 8.7 billion, which means an additional 1.6 billion people will need energy.” and the globe’s “GDP is expected to more than double“.

That’s good news for humanity. More people enjoying the one-time gift of life and doing so in greater comfort. But that’s going to require energy, of course. ….

Primary energy consumption increases by 37% between 2013 and 2035, with growth averaging 1.4% p.a.. Virtually all (96%) of the projected growth is in the non–OECD, with energy consumption growing at 2.2% p.a.. OECD energy consumption, by contrast, grows at just 0.1% p.a. over the whole period and is actually falling from 2030.”

That’s strong growth, and today’s renewable energy technology will have no chance of economically meeting that kind of demand. Wind and solar are just too unreliable, and their storage is still a long way from being feasible. …

Page 14 of the BP Report shows strong growth in renewable energy, but it will be only about 8% of global energy supply. That’s light year’s away from the UN’s 50% target! Obviously, no one except a few token countries are taking renewable energies seriously. Their impracticality is their major obstacle.

The BP report summarizes on page 97:

Our Outlook shows more growth in non–OECD energy demand than the IEA NP; it also shows more growth for fossil fuels, especially for coal. This probably reflects differing views on the outlook for rapidly industrializing economies, in particular on the speed with which they can move to a less energy–intensive growth path.”

Aldus Pierre Gosselin.

Lees verder hier.

De BP Energy Outlook is hier te vinden.

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. Jacobus

  Die Pierre Gosselin kan het weten:

  “I’m a US citizen, received an Associate Degree in Civil Engineering at Vermont Technical College and a Bachelor of Science in Mechanical Engineering at the University of Arizona in Tucson. Now I live in Europe and help my wife, the owner, run a small business that provides communication services for business and industry who deliver cutting-edge products, technology and services to market and thus make our lives immensely better. ”

  http://notrickszone.com/about-pierre-gosselin/#sthash.CqsoKNoO.dpbs

  Dan

 2. Moose

  Pierre heeft het goed.
  CO2 beperken staat tevens gelijk met de zelfmoord van deze economie. De z.g. alternatieve energiebronnen zijn per definitie onbetrouwbaar, weersafhankelijk en dus totaal ongeschikt. Er is maar één oplossing mogelijk en dat is kernenergie. Die voorraad is enorm en praktisch onuitputtelijk en nog eens CO2 vrij. Maar daar zit de natuur niet op te wachten.

 3. Gerben

  Goed nieuws voor de planten zullen we maar zeggen. Zolang wij kolen blijven stoken en CO2 blijven uitstoten kan de landbouwproductie toenemen en kunnen al die monden worden gevoed en van energie worden voorzien. Duurzame en groene energie is onbetaalbaar duur en slecht voor het groen.

 4. Hetzler

  Het verschil tussen hernieuwbare en duurzame energie is een onoverbrugbare kloof, omdat de eerste strijdig is met de tweede. De eerste is een opmars naar de economische galg, de tweede naar een werkelijk duurzame energietransitie. Hierbij zal thorium een belangrijke rol spelen naast fossiel en op zekere afstand de verdere ontwikkeling van zonenergie. Het CO2-geloof in catastrofes begint zo ondertussen de trekken te krijgen van geloven in Sinterklaas. Tijd om de ogen te openen voor de realistischer ontwikkelingen die links en rechts plaatsvinden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.