Correcties horen bij een bullmarkt

Volgende maand wordt de aandelen bullmarkt alweer zes jaar, en niets wijst erop dat het snel is afgelopen. Met name de Europese aandelenmarkt vaart wel bij de maatregelen van de ECB, de lagere koers van de euro en de lage prijzen van grondstoffen in het algemeen en van de olie in het bijzonder. De Amerikaanse Standard & Poor’s 500 index staat inmiddels op het niveau waar ze in oktober ook stond, maar de Europese markten maakten in 2015 een vliegende start.

In de VS bereikte de Dow Jones Index een nieuw hoogtepunt op 26 december 2014 van 18.103 en op 30 januari was daar 939 punten vanaf, oftewel 5,1%. Bij de S&P 500 was dit van hoog tot laag slechts 4,8%. Deze daling heeft ook veel te maken de stijging van dollar c.q. de daling van de euro. Evenals in de VS was er in Europa enige correctie in september / oktober toen bijvoorbeeld de AEX index van 425,74 daalde naar 384,40 (- 9,7%).
Analisten spreken van een correctie als de markt 10% in koers daalt en sinds 1945 is dat 31 keer voorgekomen. Met andere woorden gemiddeld eens in de twee jaar daalt de beurs dus met 10% of meer. In 12 gevallen zetten de daling door en draaide het sentiment naar een bearmarkt. In drie gevallen spraken we zelfs van een meltdown (- 40%).

Een correctie is een gezonde beweging in de markt. Het ene deel neemt winst en het andere deel maakt juist van de daling gebruik om (bij) te kopen. De zwakste handen verlaten de markt. Met de rente op steeds lagere niveaus zal er steeds weer behoefte bestaan om in de aandelen te springen.

De meeste beleggingsadviseurs zijn optimistisch op de aandelenmarkt, wat vaak voor contrair-denkende analisten een indicatie is voor een op handen zijnde correctie. Want als bijna iedereen bullish is, wie is dan de laatste koper?

De Europese aandelen lijken op dit moment niet overgewaardeerd. De koers/winstverhouding ligt net iets boven het gemiddelde van de afgelopen 15 jaar. Qua dividendrendement en de koers/winstverhouding is de markt vergelijkbaar geprijsd als in 2007 en aanmerkelijk lager dan in 2000. Het grote verschil is de hoogte (liever gezegd de laagte) van de rente. In 2000 was deze op staatsleningen 5,4%, in 2007 nog 4,5% en nu 1%. Met andere woorden, hogere koersen zouden in relatie tot de rentestand zijn te billijken. Het verschil tussen het dividendrendement (3,3%) en de rente op bedrijfsobligaties (1,4%) is sinds 2007 niet zo hoog geweest.

Er valt geen sell off te verwachten, maar een correctie wel en deze zou welkom zijn. Vanwege de belangstelling voor aandelen lijkt een eventuele correctie een kort leven beschoren.

Michael Toorop
Managing Partner Persist Global Wealth Management BV

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.