Ed Nijpels, de windmolenpopulist op weg naar zijn Waterloo

Hij is het echt zat, die Ed Nijpels:

“Ik heb geen moeite met een fel debat. Waar ik wél moeite mee heb, zijn onzinverhalen die niet zijn gebaseerd op feiten. Die belemmeren mijn taak, zorgen dat het energieakkoord van A tot Z wordt uitgevoerd.”

Daarom gaat de windmolenpopulist Nijpels nu het debat sturen met een online factchecker, waarmee zijn SER hoopt te ontkrachten dat windmolens vooral duurzaam miljarden verbranden. Let wel, zijn missie is niet gericht op klimaatsceptici, maar op de ‘onwetende’ Nederlander, om die te overtuigen van ‘de opwarming’, dat ‘er geen tijd te verliezen is’ en dat ‘er met man en macht gewerkt wordt aan draagvlak’. Voor zijn windmolens, dus.

Eerder had Nijpels vooral de wind tegen bij het behartigen van zijn windbelangen. Dat het dit keer anders zal zijn valt te betwijfelen. De meeste Nederlanders zijn echter niet op de hoogte van de windescapades van onze niet bepaald succesvolle windlobbyïst Nijpels, die nu vanuit zijn rol als borgsteller van de SER uit alle macht de windmolens van het energieakkoord erdoor probeert te drukken.

Laat ik daarom over Ed Nijpels ook wat feiten checken. En smullen is het voor factcheckers. Zijn aandeel bijvoorbeeld in het boek ‘Windhandel, de ontmaskering van groene hoogvlieger Econcern’ van Het Financieele Dagbladjournalisten Jorinde Schrijver en Siem Eikelenboom blijft beperkt tot een paar regels. Niet dat dat het beeld positief beïnvloedt. Nijpels was namelijk commissaris van duurzame ramp Econcern. Ik citeer:

“Opvallend is dat Nijpels’ naam in de rvc-notulen alleen genoemd wordt wanneer hij of te laat binnenkomt, of vroegtijdig vertrekt. En of zijn Haagse contacten het bedrijf iets hebben opgeleverd, blijkt nergens uit. Wel zal hij in het najaar van 2008 een vergeefse poging doen om de VVD-fractie in de provincie Noord-Holland voor het karretje van Econcern-participatie Darwind te spannen.”

Gedoeld wordt op de poging van Nijpels om voor de kort daarop failliete windmolenbouwer Darwind miljoenen gemeenschapsgeld van de provincie los te peuteren. Over de rol van windmolenpaus Nijpels bij dat onderdeel van het toentertijd net zo rap failliete Econcern en hoe Noord-Holland op de valreep aan een miljoenendebacle ontsnapte is uitgebreid en bijna woordelijk na te lezen op pagina 83 in het spraakmakende Noord-Hollandse bestuurlijke corruptierapport Operatie Schoon Schip. Om een inkijkje te geven in deze windhandel waar Nijpels bot ving hieronder integraal de tekst uit het rapport:

“Hetgeen aanleiding was om een niveau hoger te schakelen: een commissaris van Econcern belde persoonlijk met Post. Het betrof haar partijgenoot Ed Nijpels. Die haar dus belde in zijn hoedanigheid als lid van de raad van commissarissen van Econcern. Huidig gedeputeerde Post daarover tegenover de Commissie: ‘En uit dien hoofde belde hij mij. Hij gaf aan dat hij mij graag wilde uitleggen waarom het zo van belang was dat wij als provincie zouden participeren in DarwinD. Toen heb ik letterlijk tegen hem gezegd…. Hij zei: als je het niet begrijpt wil ik het graag uitleggen’. Maar Post begreep het heel goed en dacht – zo stelde zij tegenover de Commissie – het volgende: ‘Wij beginnen op de verkeerde voet. Ik heb tegen hem gezegd: Ed, het probleem is geloof ik niet dat ik het niet begrijp. Het probleem is dat ik een liberaal ben. En ik vind dat je in dit soort situaties de markt zijn werk moet laten doen. En jij zult ongetwijfeld begrijpen wat ik hiermee bedoel. Ik dacht iets lelijks. Ja, dat was voor hem ook …. Hij begreep ook donders goed wat ik bedoelde.’

Enfin. De participatie of steun in andere vorm ging niet door. Een fiasco bleef de provincie Noord-Holland bespaard.”

Zo gek was zelfs de Noord-Hollandse VVD dus niet. Op basis van wat er over Nijpels geschreven wordt zou je denken dat hij nergens meer normaal aan de bak komt. Het circuit waarin hij verkeert is echter hardnekkig. Ze weten elkaar steeds weer een duurzaam baantje toe te schuiven. Dat zie je ook bij andere spelers in het zonder staatssteun onrendabel kwakkelende duurzaamheidswereldje; zo runt dubieuze ex-Econcern bestuurder Dirk Berkhout tegenwoordig het miljarden gemeenschapsgeld kostende Gemini windpark.

Nijpels blijft ondertussen dubbele krantenpagina’s vullen met zijn gepreek dat windmolens er tóch moeten komen. Enger nog is zijn doel is om “dit jaar zo veel mogelijk onomkeerbare maatregelen te nemen.” Klakkeloos slikt de krant deze onheilstijding. Dat media hem nog zoveel ruimte geven met zo’n verleden, zonder zelf de boodschapper en zijn boodschap te checken, getuigt vooral van luie en weinig kritische journalistiek, de pers als waakhond van de democratie onwaardig.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. W.H.J. Reiss

  Edje Raketje, de zakkenvuller, met zijn 25 banen !
  Als zo’n dweil Nederland moet redden, dan ben je als land ver gezakt. Maar als VVDer is hij in een perfecte keuze ! Veel Vals Declareren partij, bedankt voor de kennisoverdracht ik zal eens kijken wat ik er zelf mee kan doen !!!

 2. Teun

  De magie van Ed Nijpels, de huis sjamaan van de VVD. Eerst windmolens neer plempen en daarna elke dag het weerbericht laten afsluiten met de mantra “de wind werd mede mogelijk gemaakt door Ed Nijpels” in de hoop dat er iets is tussen hemel en aarde dat ertoe bewogen kan worden de molenwieken eens flink en langdurig in beweging te zetten.
  Op de foto kijkt hij al net zo verschrikt als dat andere VVD-vogeltje in Brussel, maar dat is het vrouwtje. Komt zeker door de craquelé. Een trage en indolente ivosaurier, die vanonder zijn zware oogleden loert op vogeltjes en het plaatje van het herbarium is compleet.

 3. reageerbuis

  Is hij niet overgestapt naar D66?

  1. Eminem2

   Nee, dat is Voorhoeve. Nijpels heeft ten minste bij de verkiezingen van 1982 en 1986 zich nog stevig gemanifesteerd als tegenstander van Joop den Uyl.

 4. David

  Niet te geloven. Wie beschermt die arme meneer Nijpels tegen zichzelf?
  Nogmaals maar weer: (even meelezen Ed):
  energietransitie = voorraadtransitie. Kolen, olie gas en uranium zijn energievoorraden, zon en wind zijn dat niet.
  Met de Noordzee vol molens heb je bij windstilte nog steeds helemaal NIKS en moeten fossiel gestookte centrales alles leveren.
  Ondanks alle retoriek is er geen sprake van energietransitie.
  Het wordt wel tijd om binnen het ECN met een puntig schoentje rond te gaan. Want Nijpels is maar een spreekpop.

 5. David

  Wanneer houdt dat geleuter over nieuwe banen eens op? Als het om banen gaat dan stel ik voor:
  graaf kanalen weer met de hand, schaf de boekdrukkunst af zodat er weer (over)schrijvers nodig zijn, voer de trekschuit en paard en wagen weer in.

  1. Eminem2

   Daardoor moest ik direct aan het kanaal denken dat door Apeldoorn loopt. Ook ooit als overheidsproject gegraven, in de 19e eeuw. Ligt al zo lang als ik kan herinneren (circa 30 jaar) er stilletjes bij. De sluizen kunnen waarschijnlijk niet eens meer open, terwijl de bruggen die er overheen liggen ook zo laag zijn dat er weinig meer dan een roeiboot onderdoor zou kunnen. Ook hebben we nog een mooi park (Berg & Bosch bij de beter bekende Apenheul) dat in de jaren ’30 gegraven is door werklozen. Ligt er ook mooi bij, maar iets nuttigs behalve aangenaam ogen doet het niet…

 6. Tom van der Hoeven

  Nijpels, ontkenningsfase
  Verleden week stond hetzelfde stuk in het Dagblad van het Noorden. Daarop heb ik als volgt gereageerd.

  Het stuk over windmolens van de heer Nijpels is zeer lezenswaardig. Hij zegt dat de windmolens de burger inderdaad geld gaat kosten, maar dan moet die domme burger maar beter zijn best doen met isoleren en zo. Mensen die anders denken zijn dom. Weet de heer Nijpels wel dat een windmolens gemiddeld 5 van de 6 dagen stil staan. Weet de heer Nijpels wel dat de gemiddelde temperatuur al 18 jaar niet meer stijgt. Weet de heer Nijpels wel dat Duitsland met al zijn molens zich begint af te vragen of dat wel zo wijs was. Zou meneer Nijpels een auto kopen die op water loopt, die gemiddeld 1 in de 6 dagen werkt, maar net niet als je hem nodig hebt. Meneer Nijpels zou zo’n auto niet kopen. Maar met gemeenschapsgeld voor molens voel je het niet zo erg. De heer Nijpels zit als het om molens en klimaat gaat nog in de ontkenningsfase. Hij heeft nu een doel en dat moet de burger maar slikken.

 7. tonzwart

  Ik kijk vanuit mijn huiskamerraam recht naar tientallen kolossale windmolens, net over de Duitse grens. Zodoende weet ik, dat die ondingen elk ogenblik stil staan ergens te weinig wind.
  Daar de fossiele brandstof centrales daarom nooit uitgeschakeld kunnen worden, omdat ze niet zomaar gelijk op stoom zijn, is het hele windmolengedoe totale geldsmijterij…..geld van de energiegebruikers dus. Maar Nijpels, Kamp en andere molenfanaten willen dat niet snappen en denken alleen maar aan geld. Aan al die lieden die aan die windmolens grof geld verdienen. Daar zullen heel wat partijgenoten tussen zitten…

 8. Gerben

  Edje heeft zijn waarheid ook op de SER site laten zetten in een zgn. factchecker. Is een mooi artikel over op Energie overheid:
  http://www.energieoverheid.nl/2015/02/17/ser-factchecker-moet-onzin-energiedebat-tegengaan-en-faalt-jammerlijk/

 9. Gerben

  Volgens hun eigen cijfers 15.000 banen voor slechts 18 mrd. Waar kan ik soliciteren? Ik wil ook wel zo’n baan. Ik doe het zelfs voor de helft.

 10. Baksteen

  Kom wel eens op feestjes met mensen met zulke ogen, flesje te veel op en wat lispeltuten langs de natte lippen, wat een volk.

 11. poltxt

  Gerton van Unnik (ex-PVV, ex-Artikel50 en momenteel raadslid Duurzame StadsBelangen in Weesp) bedreigt via Twitter het UWV over het wel of niet korten van Van Unniks uitkering vanwege het raadswerk dat hij doet. Nieuws van tien dagen geleden.

  http://www.weespernieuws.nl/lees/38730/uwv-doet-aangifte-tegen-raadslid-van-unnik

  1. poltxt

   Van Unnik schreef op Twitter: “Ben ’t zat, morgen @UWVnl in Hilversum inspecteren op AK-proof. Alsof die club bewust betaling traineert” en eerder “Kan daar geen salafistische eigenmoordenaar zijn lusten botvieren?”

   Aangifte en pandverbod
   Een woordvoerder van het UWV: “Wij hebben besloten aangifte te doen en hem een verbod op te leggen ons pand te betreden. Enkele van onze medewerkers voelen zich bedreigd.”

   1. Eminem2

    Tsja, dat is inderdaad wel wat pijnlijk te noemen…

 12. Hetzler

  Tja, als je met ondemocratische middelen het meest waanzinnige plan in de Nederlandse geschiedenis (het Nationale Energieakkoord) probeert door te drukken, dan moet er heel wat in de bedrading van de denkpap aangepast worden om hier zelf serieus in te geloven. Je moet wel ver buiten de realiteit staan om ten eerste te geloven in de CAGW-hypothese (menselijke CO2 verantwoordelijk voor catastrofale opwarming) en ten tweede in een onhaalbaar en onbetaalbaar akkoord inzake windmolens. ze zullen uiteindelijk minder dan 3% bijdragen van de 16% klimaatdoelstelling wat de belastingbetaler op een paar honderd euro per maand kan komen te staan. Zie verder: http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/02/groen-cabaret/

 13. luis_indepels

  Dhr Nijpels is net zo corrupt als zijn partijgenoten. Alle principes overboord voor het comfortabele baantje.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.