Heel goed: universiteiten beconcurreren elkaar voor master-studenten

Ongelooflijk: de vrije markt doet zowaar haar werk in het onderwijs.

Een prima ontwikkeling:

Steeds meer universiteiten voeren hard campagne in andere universiteitssteden om masterstudenten naar de eigen campus te lokken. Dat schrijf de Volkskrant.

Een van de redenen is de invoering van de ‘harde knip’ twee jaar geleden. Sindsdien kunnen studenten pas een master beginnen als ze de bachelor volledig hebben afgerond, wat overstappen naar een andere stad vergemakkelijkt. En studenten doen dat ook: tussen 2011 en 2014 nam het aantal met 2000 toe. Vooral Leiden, Rotterdam, Delft en Amsterdam (UvA) doen het goed.

Interessant genoeg is studentenvakbond LSVb daar niet al te blij mee. De toekomstige FNV’ers (en dus PvdA’ers) zeggen namelijk dat “reclame” onderwijs nog nooit beter heeft gemaakt. Joh.

Reclame heeft een telefoon ook nooit beter gemaakt, maar zorgt er wel voor dat telefoonbedrijven de strijd gemakkelijker met elkaar kunnen omgaan, wat de prijs-kwaliteitsverhouding uiteindelijk altijd verbetert.

Anders dan de LSVb denkt, concurreren universiteiten namelijk niet alleen met elkaar wat reclame betreft, maar ook qua kwaliteit. Zéker masterstudenten stappen echt niet alleen maar over omdat de UvA zo’n leuk filmpje heeft gemaakt. Ze willen eerst en vooral dat de kwaliteit van het masterprogramma goed is bij die universiteit; de rest is een aardige extra, maar meer ook niet.

Met andere woorden, het is onverdeeld prima dat verschillende universiteiten elkaars masterstudenten proberen af te pakken. Laat ze maar met elkaar concurreren en zich continu verbeteren. Een betere manier om de kwaliteit van het onderwijs – in ieder geval van masters – te verbeteren is er niet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

2 reacties

 1. arie_jansz

  Zoals uit de kop is op de maken gelooft de schrijver zijn ogen ook niet dat de vrije markt ook eens een keertje lijkt te werken….

  Zal naderhand ook wel tegenvallen…

 2. -Harry

  Het openbaar onderwijs is overwegend in linkse handen .
  En zelfs op sommige christelijke scholen woekert het socialisme .

  Zowel de ministers die er over gingen als de docenten , directeuren etc , allemaal van dezelfde snit .
  Van een voormalige vriendin , die onderwijzeres was heb ik wel begrepen dat je op de openbare scholen
  niet aan de bak kwam als je niet ook links was !
  De rooie dictatuur zit door het hele onderwijs verweven .
  En zoals alles bij het socialisme , leidt dat tot niks goeds .
  Vandaar de deplorabele staat van ons onderwijs .

  Met dank ook aan het allochtone deel van de bevolking , die er voor hebben gezorgd dat het niveau steeds naar beneden bijgesteld is , omdat ze anders helemaal nooit meer slagen .
  Nee , het gaat lekker !

  Socialisme is immers de filosofie der mislukking gebaseerd op het evangelie van de afgunst .

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.