Heel goed: universiteiten beconcurreren elkaar voor master-studenten

Geen categoriefeb 11 2015, 18:00
Ongelooflijk: de vrije markt doet zowaar haar werk in het onderwijs.
Steeds meer universiteiten voeren hard campagne in andere universiteitssteden om masterstudenten naar de eigen campus te lokken. Dat schrijf de Volkskrant.
Een van de redenen is de invoering van de 'harde knip' twee jaar geleden. Sindsdien kunnen studenten pas een master beginnen als ze de bachelor volledig hebben afgerond, wat overstappen naar een andere stad vergemakkelijkt. En studenten doen dat ook: tussen 2011 en 2014 nam het aantal met 2000 toe. Vooral Leiden, Rotterdam, Delft en Amsterdam (UvA) doen het goed.
Interessant genoeg is studentenvakbond LSVb daar niet al te blij mee. De toekomstige FNV'ers (en dus PvdA'ers) zeggen namelijk dat "reclame" onderwijs nog nooit beter heeft gemaakt. Joh.
Reclame heeft een telefoon ook nooit beter gemaakt, maar zorgt er wel voor dat telefoonbedrijven de strijd gemakkelijker met elkaar kunnen omgaan, wat de prijs-kwaliteitsverhouding uiteindelijk altijd verbetert.
Anders dan de LSVb denkt, concurreren universiteiten namelijk niet alleen met elkaar wat reclame betreft, maar ook qua kwaliteit. Zéker masterstudenten stappen echt niet alleen maar over omdat de UvA zo'n leuk filmpje heeft gemaakt. Ze willen eerst en vooral dat de kwaliteit van het masterprogramma goed is bij die universiteit; de rest is een aardige extra, maar meer ook niet.
Met andere woorden, het is onverdeeld prima dat verschillende universiteiten elkaars masterstudenten proberen af te pakken. Laat ze maar met elkaar concurreren en zich continu verbeteren. Een betere manier om de kwaliteit van het onderwijs - in ieder geval van masters - te verbeteren is er niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten