Polderjihadi gaf paspoort aan dode ISIS-jihadi België

Geen categoriefeb 07 2015, 10:00
Er wordt meer en meer duidelijk over de Utrechtse moslimterrorist Zaïd K.
Was een van de doodgeschoten jihadi's in het Belgische Verviers nou een Nederlander of niet? Nee. Maar de Utrechtse 18-jarige polderjihadi Zaïd K. (links op de foto) zat wél in hetzelfde terreurnetwerk van Syrië-gangers.
Het huis van zijn ouders werd vorige maand doorzocht. Computers en telefoons werden in beslag genomen. Eindelijk is duidelijk op welke manier precies Zaïd K. betrokken is bij het tereurnetwerk. NRC meldt:
Een Belgische jihadist die vorige maand om het leven kwam bij een antiterreuractie in Verviers, is met het paspoort van een Nederlander Europa binnengekomen. Het paspoort was van de 18-jarige Syriëganger Zaid K. uit Utrecht. De Belgische jihadist zou een 'lookalike' zijn van Zaid, hierdoor kon hij onopgemerkt met het valse paspoort de grens passeren.
Volgens de krant gaan inlichtingendiensten er inmiddels niet meer vanuit dat Zaïd K. in België was op dat moment, maar 'gewoon' in Syrië. Daar zit hij al maandenlang omdat hij sinds september als vermist is opgegeven door zijn ouders.
In Syrië heeft hij dus zijn paspoort meegegeven aan een van de dode Belgische jihadi's zodat hij makkelijker kon afreizen om een aanslag te plegen (door een prominente Belg te ontvoeren en te onthoofden).
Als Zaïd K. ooit nog terugkomt naar Nederland kan hij worden vervolgd omdat hij een terreuraanslag heeft helpen voorbereiden. Het enige probleem is dat dan moet worden bewezen dat hij bewust zijn paspoort heeft afgegeven aan de dode jihadi.
Dat is natuurlijk (bijna) niet te bewijzen vanuit Nederland, tenzij onze geheime diensten een enorm goede informatiepositie hebben, maar dat verwacht ik eerlijk gezegd niet. Het beste wat ons kan overkomen is dat Zaïd K. een bom van Amerika op zijn hoofd krijgt in Syrië. Zijn we mooi van dat probleem af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten