Predikant die niet gelooft dat Jezus bestaan heeft mag niet preken in kerk

Screen Shot 2015-02-02 at 09.44.50
Foto: Vredeskerk-Nijkerk.nl: Dominee van der Kaaij

Een christelijke predikant gelooft niet dat christus bestaan heeft. Umh.

Hoewel ik jaren geleden al heb gebroken met het christendom is en blijft die religie in mijn ogen buitengewoon mooi. Het is liefdevol, openminded, tolerant, en zeker de laatste honderden jaren ook nog eens verlicht.

Hoe tolerant het christendom ook is, er zijn toch nog altijd voorwaarden verbonden aan het zijn van een christen. De belangrijkste? Als christen dien je te geloven dat Jezus de Zoon van God is. Dat betekent dus dat hij geleefd moet hebben. Als je dat niet gelooft – prima! – maar je kunt jezelf dan geen christen noemen. Noem jezelf dan een theïst (of een deïst).

Gek genoeg denkt een Nederlandse predikant daar net een beetje anders over. Edward van der Kaaij uit Nijkerk noemt zichzelf namelijk christen, maar ontkent niet slechts dat Jezus de Zoon van God was, maar dat hij ooit heeft bestaan. Volgens hem is het verhaal van Jezus gebaseerd op de klassieke Egyptische mythologie.

Natuurlijk mag hij die opvatting hebben, maar het is dan wel een beetje gek dat hij zich a) christen noemt en b) graag wil preken in verschillende kerken.  Niet zo gek dus dat de kerkenraad van de gereformeerde kerk heeft ingegrepen door hem te vragen (lees: op te leggen) afgelopen zondag niet te preken. Dit omdat zijn opvattingen niet dezelfde zijn als de gereformeerde kerk, wat natuurlijk niet bepaald verrassend is.

Van der Kaaij kan een bijzonder vriendelijke man zijn, met bijzonder tolerante en liefdevolle opvattingen over God, maar dat betekent niet dat hij een christen is. Dé basis van die religie is het geloof in Jezus als Zoon van God. Indien je niet eens gelooft dat Hij bestaan heeft kun je veel dingen zijn, maar christelijk? Nee, dat niet. En dat komt van iemand die toch bijzonder tolerant en openminded is over dit soort zaken.

Van der Kaaij kan best een bijzonder wijze man zijn die ‘de kudde’ belangrijke kennis kan meegeven, maar het zou wel zo eerlijk zijn als hij dat niet deed vanuit een functie als ‘christelijke’ pastoor. De gereformeerde kerk zal wel weer goed op haar lazer krijgen van niet-christenen (niet-gelovigen in het algemeen), maar dat interesseert me niets: ze heeft gelijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!