Rutte wil geen extra geld stoppen in strijd tegen radicale islam

800px-525_jaar_Koninklijke_Marine_(9725703600)
Foto: RVD / Wikimedia Commons

De geheime diensten hebben heus wel genoeg capaciteit, zegt de premier.

Het aantal Nederlandse moslims dat wil afreizen naar Syrië om te gaan wonen in het islamitische kalifaat en om als martelaar te worden opgenomen door hun god groeit met de dag. De ene na de andere radicale moslim weet uit de vingers te glippen van de AIVD. De geheime dienst verliest het zicht op de eindeloze stroom polderjihadi’s. Logisch, want er zijn veel mensen nodig om één (potentiële) terrorist 24 uur per dag in de gaten te kunnen houden.

Premier Rutte moet er niet aan denken dat het budget van de geheime diensten wordt verhoogd. En dat terwijl de islamitische dreiging groter is dan ooit. Niet voor niets staan er nu marechaussees voor de deur bij de Tweede Kamer. Gisteren zei Rutte tijdens een debat over de capaciteit van de geheime diensten dat de AIVD en MIVD voldoende capaciteit hebben. Dat is “absoluut het geval”, aldus de premier.

Ja,ja. Het enige dat hij wil doen is een onderzoek laten uitvoeren of dat ook zo blijft op de middellange termijn. Het Nederlands Dagblad schrijft vanochtend over het debat dat de oppositie nu meteen wil dat het budget omhoog gaat. Maar dat wil Rutte dus niet:

De premier wilde ook niet direct extra geld toezeggen, en hield vast aan het eigen onderzoek naar de knelpunten. ‘Als daaruit blijkt dat er extra geld nodig is, komt dat er zonder twijfel. Maar het is een illusie te denken dat veiligheid 100 procent te koop is.’

Ook waarschuwde Rutte dat er ook in dat geval eerst een ‘robuuste dialoog’ over het geld moet worden gevoerd. ‘Dat zal een bokswedstrijd worden. We moeten immers het beeld voorkomen van: “Ah, er is geld, we gaan leuke dingen doen.” De uitgaven moeten essentieel zijn. Als je organisaties vraagt of het werk zo gedaan kan worden, zullen ze altijd zeggen dat ze wat krap zitten.’

Uiteraard zullen de geheime diensten altijd zeggen dat ze meer budget kunnen gebruiken, maar Rutte maakt een grote vergissing door de roep om meer geld voor veiligheid te relativeren op deze manier. De radicale islam is in oorlog met het vrije Westen. Wij moeten ons daartegen weren. Zolang het aantal radicale moslims dat aanslagen wil plegen (hier of in Syrië/Irak) toeneemt, moet er gewoon meer geld naar de AIVD en MIVD. Simpel zat. De dreiging is te groot.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!