VVD tegen PvdA: gaskraan dicht? Dan ook bezuinigen!

Geen categoriefeb 12 2015, 9:00
Het schaamteloze politiek opportunisme van Diederik Samsom is niet zonder gevolgen.
Veel schaamtelozer dan Diederik Samsom krijg je ze niet. Een maand voor de Provinciale Statenverkiezingen wil hij ineens dat we niet meer gas gaan winnen in Groningen. De gaskraan is nu deels dichtgedraaid tot 1 juli, en dat moet zo blijven, vindt de PvdA-leider. Logisch, want hij is als de dood dat de PvdA wordt afgeslacht op 18 maart.
Gelukkig is daar de VVD, die Samsom erop wijst dat een dichte gaskraan betekent dat er minder geld binnenkomt (minimaal 1,7 miljard). En als er minder geld binnenkomt, moet er worden bezuinigd. Anders loopt het begrotingstekort nog verder op. Als de PvdA ergens een hekel aan heeft, is het wel bezuinigen. Citaat uit de Volkskrant:
De VVD houdt vast aan de in het regeerakkoord afgesproken terugdringing van de tekorten in de komende jaren. Dat betekent dat als Samsom de gaskraan wil dichtdraaien, zo melden bronnen in Den Haag, de VVD erop staat dat er extra bezuinigd wordt om de inkomstendaling te compenseren.
Dat zou vooral voor de PvdA een flinke aderlating zijn. De coalitiepartij hoopte juist de twee laatste jaren van het kabinet-Rutte II te kunnen oogsten en te laten zien dat alle offers van de eerste twee jaar wat opleveren. Dat wordt moeilijker als de inkomsten tegenvallen, zeker omdat extra uitgaven voor Veiligheid en Justitie in het verschiet liggen.
Nu geloof ik voor geen seconde dat er ook echt wordt bezuinigd als het erop aan komt. Het kabinet kiest liever voor lastenverhogingen. Maar duidelijk is wel dat de Groningse gaskwestie de coalitiepartijen ruziënd over straat doet rollen. Die komen er echt niet samen uit als er straks minder geld binnenkomt. Gelukkig hoeft dat ook niet, want na 18 maart weten we al, door ingewikkelde berekeningen, hoe de samenstelling van de Eerste Kamer eruitziet. Dan is het over en uit voor Rutte II.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten