Samsom zet druk op Kamp: hogere gaswinning na zomer is "ondenkbaar"

Geen categoriefeb 11 2015, 12:00
Grappig, want minister Kamp denkt daar toch echt aan.
Het ziet er naar uit dat we een nieuw onderwerp hebben gevonden om de coalitiepartijen tegen elkaar uit te spelen: de gaswinning in Groningen.
PvdA-leider Samsom denkt dat ook na de zomer minder gas uit Groningen zal worden gehaald. Hij noemt het verhogen van de gasproductie ondenkbaar.
Hij gaat daarmee in tegen minister Kamp van Economische Zaken. Die zei gisteren dat de gaswinning tijdelijk wordt verlaagd tot 16,5 miljard kubieke meter.
Daarna, liet hij al weten, kan hij de gaswinning weer omhoog schroeven. Op die manier hoopt hij de achterban van zijn eigen partij - die over het algemeen toch echt voor gaswinning is - enigszins tevreden te houden. Niet gek, aangezien de Provinciale Statenverkiezingen eraan komen en het voor de VVD van het grootste belang is dat de partij zoveel mogelijk zetels binnensleept.
Helaas geldt hetzelfde voor de PvdA, en laat diens achterban nou juist keihard tegen gaswinning zijn. Zoals we gisteren nog berichtten ging de voorzitter van de partij in Ten Boer zelfs al zo ver om zich uit te spreken tegen zijn eigen club. Dit betekent dat het voor veel PvdA'ers echt een make or break onderwerp is.
En dat biedt mogelijkheden om deze affaire te gebruiken om de coalitie in gevaar te brengen. Het enige dat daarvoor nodig is? Rechtse kiezers verzamelen en druk zetten op de VVD om de algehele gaswinning voor dit jaar niet te verlagen. Dat ze akkoord gaan met een tijdelijke verlaging van de gaswinning is misschien nog tot daar aan toe, maar het kan en mag niet het definitieve beleid worden van het kabinet om minder gas te winnen dan mogelijk is.
Nee. Nederland moet op termijn aansturen op energie-onafhankelijkheid. Dat kan alleen als we onze eigen voorraden aanspreken - of Greenpeace-activisten als Didi Samsom dat nou fijn vinden of niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten