Pro-Russische separatisten willen geen akkoord tekenen (+ update)

Geen categoriefeb 12 2015, 10:00
Er is nog geen enkel akkoord gesloten in Minsk. MET UPDATE.
Het wordt met de minuut spannender: komen Duitsland, Frankrijk, Rusland, Oekraïne er samen uit tijdens het topoverleg in Minsk in Wit-Rusland? Het leek er gisteravond wel even op, maar dat beeld klopt niet. Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko is er nog geen goed nieuws te melden. Misschien later vandaag nog, maar dat kan alleen als de pro-Russische separatisten (lees: inclusief de Russen in Oost-Oekraïne) óók het akkoord goedkeuren. Dat willen ze niet:
Het Duitse persbureau DPA meldde dat er een document ligt met twaalf tot dertien punten op tafel dat alleen nog door de pro-Russische separatisten en de contactgroep moet worden goedgekeurd. Twee leiders van de pro-Russische separatisten weigeren echter een akkoord te ondertekenen dat een einde moet maken aan de crisis in het oosten van Oekraïne. De rebellen zouden hebben geëist dat het Oekraïense leger zich terugtrekt uit de plaats Debaltseve. Dat is een verkeersknooppunt en daarom een strategisch belangrijke plek in het oosten van het land, waar het Oekraïense leger zou zijn omsingeld door de separatisten.
De bedoeling van de top is dat er binnen twee dagen een wapenstilstand komt zodat de separatisten, die door Vladimir Poetin worden gesteund met geld, materieel en mankracht, ophouden met vechten tegen het Oekraïense leger op het grondgebied van Oekraïne. Ook moeten zware wapens worden teruggetrokken en moet er een zogeheten dmz komen, een demilitarized zone.
De onderhandelingen zijn nog altijd gaande (livestream op YouTube), en dat is goed nieuws. Dat betekent dat een diplomatieke oplossing nog altijd mogelijk is. Als vandaag alsnog een akkoord wordt ondertekend door alle betrokken partijen, betekent dat overigens niet dat de agressieve Russische beer zich daar ook echt aan gaat houden. Daar moet op worden toegezien door de internationale gemeenschap met flink wat machtsvertoon en desnoods met dreiging van geweld, want dat is de enige taal die Poetin verstaat.
Update: Er is een akkoord, volgens Poetin. Er komt een wapenstilstand vanaf zondag 15 februari. Volgens Angela Merkel moet er desondanks nog veel werk worden verzet. Dat geloof ik graag. Dit is nog niet voorbij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten