Dierengekkies Wakker Dier: vissen moeten verdoofd worden

Dierengekkies Wakker Dier: vissen moeten verdoofd worden

Houdt het dan nooit op met die onzin?

Mogen wij nog wel vis eten? Niet als het aan Wakker Dier ligt. De radicale dierenrechtenclub wil dat alle vissen voortaan worden verdoofd voordat we ze doodmaken, in de pan gooien en oppeuzelen. Ja, echt. Vissen lijden pijn volgens Wakker Dier, en daarom mogen visverwerkers die zielige wilde vissen en kweekvissen niet zomaar doodmaken zonder verdoving. Uit De Telegraaf van vanochtend:

"Wetenschappers hebben ontdekt dat vissen pijn, angst en stress kunnen voelen", betoogt campagneleider Sjoerd van de Wouw van de dierenorganisatie. "Maak ze daarom fatsoenlijk dood! Vissen kunnen immers niet schreeuwen zoals wij kunnen. De politiek grijpt niet in en daarom doet de sector ook niets. Kweekvis als zalm en paling wordt vaak al door een stroomstoot gedood. Wij vinden dat dat nu ook moet gaan gelden voor alle andere vissoorten."

Volgens Wakker Dier reageren dode vissen soms nog een uur op pijnprikkels. "En daarom moeten de vissen per direct worden verdoofd." Het is me wat. Zouden ze bij Wakker Dier weleens naar China zijn geweest? Of een willekeurig ander land op de wereld? Mensen vangen vissen, maken ze dood op de manier die het meest effectief is en verkopen ze dan voor consumptie. Doen we praktisch de hele mensheid al zo.

Denken ze nou echt dat de Nederlandse visserswereld zit te wachten op een verplichte verdoving, die klauwen met geld gaat kosten (waardoor niemand nog vis zal kunnen eten in ons land)? Nee, daar zitten ze absoluut niet op te wachten. En terecht. Volgens Guus Pastoor van de Visfederatie is er helemaal geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat er sprake is van ondraaglijk lijden bij vissen. "Sterker nog, het is niet eens duidelijk in welke mate er sprake is van pijn." En Gerard van Balsfoort uit de visserswereld zegt tegen de krant:

"Wij mogen dit jaar namelijk 80.000 ton haring vangen, dat is ons quotum. Dan hebben we het hier dus over honderden miljoenen van die visjes, die wij stuk voor stuk moeten gaan verdoven? Dat is zo’n arbeidsintensieve en daarmee dure maatregel, dat de vis voor de klant onbetaalbaar wordt. En dat lijkt me niet wenselijk. Ik zie het daarom niet gebeuren."

Wakker Dier begint meer en meer een verlengstuk van de dierengekkies van de Dierenpartij te worden. Ze streven een vlees- en visloze samenleving na door keihard te lobbyen voor de meest bizarre regeltjes, net zolang tot een linkse minister of staatssecretaris een keer buigt voor de druk. Dan zitten wij met de gebakken peren.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties