Niks mis met plofkip

Zowel op internet als op tv word je de laatste tijd doodgegooid met de anti-plofkipcampagne van Wakker Dier. Het gaat dan niet eens om de keuze voor dierenwelzijn; het is geen reclame voor vrije-uitloop, maar om supermarkten ertoe te bewegen de plofkippen uit de schappen te halen. Gelukkig lijken de meeste grootgrutters zich daar weinig van aan te trekken maar steeds meer mensen zijn gaan geloven in de praatjes van de dierenmaffia. Dat terwijl er eigenlijk niets mis is met de plofkip, of vleeskuikens zoals de niet-geframde benaming luidt.

Een vleeskuiken is niets meer of minder dan een kip die zo gefokt is dat zij in zes weken van kuiken tot volwassen kip groeit. Normaal gesproken doet een vleeskip daar acht weken en een leghen achttien weken over. Eigenlijk is het een prachtproduct. Door de veel kortere groeiperiode zijn de productiekosten ook veel lager. Daardoor kunnen vleeskuikens veel goedkoper in de schappen liggen dan hun deels-gesubsidieerde biologische lotgenoten. Goed nieuws voor de groeiende groep armen in Nederland die zo ook een stukje vlees kunnen betalen. Wakker Dier denkt daar anders over, die voert nu net campagne tegen diezelfde grootverpakkingen. De ironie wil dat die campagnes er alleen maar voor gezorgd hebben dat kip als goedkoop vlees weer in de markt gezet is waardoor de verkoop van de reguliere kip is toegenomen.

Dat is goed nieuws voor het milieu. Voor een plofkip is immers minder voer nodig en de kip stoot minder gifstoffen uit in zijn leefperiode. Nog mooier zijn de megastallen zoals de gebroeders Kuipers op dit moment (met tegenwerking van Wakker Dier) proberen te bouwen in Noord-Limburg. Goed voor het milieu door betere filters (die kostenefficiënt zijn door het schaalvoordeel) en goed voor het dierenwelzijn. De dieren worden immers op het terrein als kuiken grootgebracht en uiteindelijk ook ter plekke geslacht waardoor ze niet onnodig vervoerd hoeven te worden, waarmee ook een hoop stress voorkomen wordt. Doordat alles op eigen terrein gebeurt is er nauwelijks antibiotica nodig. Wakker Dier en Milieudefensie, zogenaamd begaan met dierenwelzijn en milieu frustreren de bouw al jaren met rechtszaken en gelobby. Ze willen liever schoppen dan wat bereiken.

Aan de dierenwelzijn-kritiek van Wakker Dier valt dan ook een hoop af te dingen. De dieren leven niet veel anders dan kippen van andere rassen en veel stellingen waar de organisatie mee strooit op internet zoals “één op de twee plofkippen zijn kreupel” worden niet onderbouwd. Ik durf te wedden dat het overgrote deel van de donateurs van Wakker Dier nog nooit in een boerderij is geweest. Dat terwijl boeren zelf vele open dagen organiseren. Zij zijn trots op hun bedrijf en terecht! Gefrustrered door de leugens van Wakker Dier plaatste een kippenboer onlangs nog een filmpje over de leefomstandigheden van plofkippen. Kijk en oordeel zelf. 


Wakker Dier lijkt de kippen dus vooral te misbruiken voor een eigen promotiestunt. Het doel is ook niet om mensen meer vrije uitloopkippen te laten kopen of het plofkipvlees helemaal te laten staan, maar om supermarkten ertoe te bewegen de plofkippen uit de schappen te halen. Weg goedkoop en milieuvriendelijk vlees, waardoor niemand er uiteindelijk op vooruit gaat, maar Wakker Dier wel een overwinninkje kan opeisen. En daar gaat het ze om. 

Overigens kun je voor kwalitatief goed vlees beter naar de poelier gaan. Zonder dierenwelzijnsticker en toegevoegd water maar met meer smaak. Maar wie plofkip uit de supermarkt wil eten moet dat vooral kunnen blijven doen.  

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

27 reacties

 1. De man uut Limburg

  Als je een dergelijk verhaal neerplompt, verdiep je dan in de materie.

   

  Ga eens kijken hier in Noord Limburg waar meer dan 1 miljoen kippen eventjes leven. En dan zie je hoe het eraan toegaat. Hoeveel er kreupel zijn, niet of nauwelijks meer kunnen lopen.

   

  En je kolderieke opmerking over dat het kuiken op dezelfde plek wordt geboren als waar zij wordt geslacht, is werkelijk lachwekkend. Ga naar Oekraine, daar worden de meeste Europese kippen gefokt of moet ik zeggen gekweekt. Ze broeden de eieren uit in machines, selecteren de haantjes van de kippen en de kippen mogen een paar weken verder leven. Daarna met zijn allen de slachtbaan in. Ga eens kijken daar. Je weet niet wat je ziet. Miljoenen, tig miljoenen kippen in megastallen, een ordinaire gigantische fabriek. En als je dit gezien hebt, als mens, ben je dan trots op jezelf? Omdat jij een pootje wilt hebben voor een habbekrats, laat je een dier lijden.

   

  En dat die Volkert uit die milieubeweging komt, daar heb ik niks mee. Mij gaat het om het leed dat ,mensen, dieren aandoen, elke dag weer. En als schapen halal worden geslacht dan staat half Nederland op zijn poten. Hypocriete mensen.

 2. De man uut Limburg

  En dat zeg ik niet vaak! Mensen die blijkbaar niet weten wat dierenleed is, reageren natuurlijk zo naief. Een plofkip heeft geen fijn leven gehad, of weten jullie dit niet? Nou ik denk dat jullie het heel goed weten, maar slechts voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. En maar klagen en klagen hier, maar het gewoon zelf goed (veels te goed denk ik weleens) hebben. Luidt het gezegde niet “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”. En dan heb ik het ook over dieren. Of vinden jullie het leuk om dieren als producten te zien?

   

  Eigenlijk hoop ik dat al die mensen die zo misselijk en egoistisch denken ooit te maken gaan krijgen met aliens die hier op aarde belanden. En die aliens die gaan mensen kweken en opeten. Pas dan zouden jullie begrijpen wat er mis is met jullie idiote reactie.

   

  Of je nu Wakker Dier mag of niet heeft niks met het leed te maken dat een kip wordt aangedaan. Het is gewoon een misselijke manier om over de rug van een ander levend wezen geld te verdienen.

   

  Krijgen kinderen toch nog gelijk als ze zeggen dat vlees uit een fabriek komt.

 3. sastro

  @schnoebel

  Ben het met je eens. Maar bij blindproefsituaties heb ik de meest merkwaardige resultaten gezien. Zegt misschien meer iets over de afkalvende smaak van mensen. Overigens het grootste verschil in smaak constateer ik zelf bij het gebruik van de dijen en de botten/ het karkas. 

 4. Knarsman

  Nou, ik moet de eerste kip nog zien die ploft. Volgens mij lopen we helemaal dat gevaar niet, ook niet als ze dood zijn.

 5. schnoebel

  En toch proef ik het verschil wel. Mijn schoonouders houden nog “ouderwets” kippen. Het lekkerste kippenvlees vind ik het vlees van hanen. Vlees, dat in winkels nergens meer te vinden is. de mannelijke kuikens worden op dag één van kant gemaakt. Trouwens een kip die tot zijn einde heerlijk heeft kunnen scharrelen en wormpjes pikken is een verrukkelijk ingrediënt voor de soep. Vind nog maar eens een dergelijke soepkip in de winkel.

 6. LantR.fant

  Deze nederlandse kip heeft geen smaak. Vorig jaar in Marokko kip gegeten en daar zat nog echt de smaak van kip aan, zoals je die hier ook had, vroeger. Dit jaar in Nepal idem. Alleen hebben we hier een kleine 17.000.000 monden te voeden en dat zijn overwegend mensen die kapot belast zijn, dus hebben we die vleeskuikens gewoon nodig.

   

 7. Haagse Harrie

  In de supermarkt loop ik altijd met een grote boog heen om producten die biologisch, macro-biotisch, duurzaam en noem maar op wat voor benaming ze weer hebben uitgevonden, zijn. Laatst zag ik op een pakje visfilet de “aanbeveling”: duurzaam gevangen.

   

  Ik weiger me te laten voorschrijven door al die milieu- en dierenwelzijnsterroristen wat ik wel en wat niet zou mogen kopen. Als er per ongeluk een sticker “verstandige keus” of iets dergelijks op een artikel dat ik wil kopen zit, weet ik niet hoe gauw ik dat weer terug in het schap moet leggen.

   

  j.c.th.kohler@online.nl

 8. sastro

  Heel wat mensen proeven het verschil niet tussen een  Franse Bresse kip en een plofkip. Zelfs professionals gaan bij smaaktesten de mist in. 

 9. Rufol

  Op dit filmpje te zien, hebben die plofkippen een prima leven, ook al zou ik niet willen ruilen.

   

  Zie ook het probleem niet zo dat ze i.p.v. na achte weken, na zes weken geslacht worden. Ik denk dat het voor de kip op zich niet zoveel verschil uitmaakt. Vooropgesteld dat die kip voldoende notie van tijd heeft om het verschil te kunnen merken.

   

  @ uut Limburg

  Heb nog nooit een stukje vlees gezien waarmee geen geld is verdiend, tenzij de fokker natuurlijk gewoon verlies heeft geleden. Maar dat zal toch zeker niet zijn doel geweest zijn.

  Maar goed, iedereen, en u dus ook, staat het vrij om als vegetariër door het leven te gaan. Immers, elk vlees (of vis natuurlijk) betekent winst over de rug van een ander levend wezen.

  Ga echter niet zover om anderen het eten van vlees te verbieden. 

  We hebben al een hele bevolkingsgroep in Nederland die zit te wachten op de dag dat ze het eten van bepaald vlees kunnen verbieden.

   

  Misschien moeten die lui van wakker dier maar eens bio-kippen toegestuurd krijgen die op zich op onverklaarbare wijze muteren tot echte PLOF-kippen. Dan is dat gezeik voor eens en voor altijd over.

 10. antonius

  U moet er ook wel even bij vertellen dat deze supermegastallen in Oekraine worden neergezet met en door nederlanders . Gefinanciert door Rabo en ING met héél veel subsidie uit  Brussel .

  En waarom juist daar ? Omdat datzelfde Brussel de regels in de EU zodanig heeft aangescherpt dat het hier zogenaamd niet (meer) mag, maar als je het net erbuiten doet krijg je er veel subsidie voor !

   

  Goed hè van die EU

 11. avander

  Ik snap al die heisa over plofkippen e.d. niet. Zolang de mens leeft is er vlees gegeten, eerst zelf gevangen, geslacht en gekookt. gebakken en eten maar. Je schoenen en kleding maakte je ook zelf. Naarmate we evolueerden en in grotere groepen gingen leven kwam de specialisatie op gang. En nu hebben we overal een industrie van gemaakt en laten de productie van vlees, brood en welk ander levensmiddel dan ook over aan die industrie. Dan ontstaan er wereldvreemde figuren die denken beter te weten wat goed voor mij en mijn plofkip is. Ga in godesnaam kanariepietjes kweken of poedeltjes scheren, maar bespaar me je afwijkingen m.b.t. al wat leeft en groeit en altijd weer boeit.
  Man/vrouw, ga zelf kippen kweken en knuffel ze dood, plukken, ingewanden er uit en smullen maar.
  Liever niet? Wordt vegetarier en leef gelukkig  verder, maar bemoei je niet met mijn eetpatroon of beurs, daarvoor heb ik inmiddels al een alwetende overheid die ook nog allesweter is, dat is meer dan ik wil.

 12. tippelaar

  Beste Springer, u ziet het goed, de voedselbonnen zijn in aantocht voor de onderste lagen van de bevolking. De vaste lasten zijn inmiddels  zo hoog dat de gemiddelde arbeider zijn inkomen straks (of misschien nu al) daaraan kwijt is. Hij is dus aangewezen op de gaarkeuken waar hij dagelijlks met voedselbonnen  zijn eten kan halen. Ook de bovenmodale huurder gaat die kant op. Nu is het woninghuur naar inkomen (4,5 procent of 6,5 procent huurverhoging, al naar gelang het inkomen. 1 stap verder en die gaarkeukenfamilies krijgen een blauwe kiel en een blauwe mao-pet uitgereikt door de overheid als een soort bedrijfskleding met de firmanaam erop, volgens de eisen van de belastingdienst. Als het zover is, dan hebben de PVDA, de SP en ook D66 het voor elkaar. De bevolking is murw gemaakt en zonder invloed. Alleen de bestaande machtsstructuren zullen, zoals in de voormalige sovjetunie blijven bestaan, Dus de Verhofstads en de van Balens c.s. De VVD en de cristenen  zullen  zich wentelen in hun onschuld”. Wir haben est nicht gewusst”.

 13. tippelaar

  Wakker dier is een terroristische organisatie die desnoods met geweld aan ons hun normen wil opleggen en ons eet- en koopgedrag wil veranderen.

  Helaas voor wakker dier, ik doe niet mee met die onzin. Wat wil ik als consument? Juist ja, zoveel mogelijk kip voor zo min mogelijk geld, Dus de goedkoopste kip is de beste. verder interessert mij het kippenleed totaal niet. Er zijn meer van dat terroristen geweest. o.a. het Outspancomite in het verleden. Ik kocht zuid-afrikaanse sinasappels tegen dumpprijzen. Geweldig, leve de vrije markt. Zo ook op kleding gebied. Ene minister Ploumen moet zo nodig de aziatische kledingindustrie hervormen. Dat mens is getikt. Bemoei je er niet mee en laat die regeringen daar het zelf uitzoeken. Ik koop nog steeds kleding bij de goedkoopste winkels en hoe het gemaakt wordt en onder welke omstandigheden, interesseert met totaal niet. Het vrije marktmechanisme viert bij mij hoogtij. Dat moet ook wel want onze regering (nou ja, regering) maakt zich drukker om het buitenland dan om nederland. Moedwillig geven zij onze banen weg aan analfabetische idioten uit apenlanden/ buitenlanders, terwijl de eigen bevolking in de bijstand verdwijnt. Nederlandse bedrijven die hun produktie verplaatsen naar lage lonenlanden met maar 1 doel, het maken van winst. Dit vrije markt mechanisme mag dan weer wel in nederland. Hypocriete Ploumen. ga je schamen. O ja, u b ent van de pvda, dat verklaart alles. U bent staatsgevaarlijk

 14. Springer

  @ Pimsch

   

  Organisaties als Wakker dier eisen van ons dat wij dezelfde empathie voelen ten opzichte van dieren als naar mensen. 

   

  In deze zin is het gelijk stellen van dieren aan mensen net gestoord als absoluut geen empathie te voelen richting dieren. HIerbij wil ik ook aangeven dat wij ons enkel druk maken over bepaalde soorten dieren en andere helemaal niet.

   

  Ik denk dat de arme gezinnen heel erg blij mogen zijn met de industrialisering van ons voedsel. Hierdoor bereikt veel zeer hoogwaardig voedsel de arme gezinnen. Zonder deze industralisering zou een gevarieerd dieet onbereikbaar zijn voor hun. Dat sommige er voor kiezen grotendeels troep (ongezond) te eten, is een eigen keuze. Of wilt u liever dat de staat gaat bepalen middels voedsel bonnen wat men eet.

 15. philippine

  Mag het dan van Brussel?

 16. cico

  gewoon om te jennen 🙂 

   

  het moest zo zijn dat iedereen zelf kippen op eigen grond kan houden.

   

  Het ophokken van mensen moet stoppen.

 17. H. Numan

  Wakker Dier is een van de (vele) linkse aktiegroepen die de economie kapot wil maken om een socialistische heisltaat te kunnen vestigen. Ze verpakken het enkel met andere woorden.

 18. Jasper de Groot

  In tegendeel Pimsch, ik ben ook tegen de “rechtse” Dion Graus en de ongetwijfeld vele rechtse donateurs van Wakker Dier. Verder heb ik weinig met labeltjes; ik ben bijvoorbeeld voor open grenzen, voor het vrijgeven van drugs en tegen privacyschendingen, maakt dat mij links, dan vind ik dat prima, ik vind dat allemaal niet zo belangrijk.

  Ik heb alleen weinig met organisaties als Wakker Dier omdat ze schoppen belangrijker vinden dan wat bereiken. Wil je werkelijk dat kippen het beter krijgen? Doe dan niet zo moeilijk over megastallen. Wil je werkelijk dat kippen het beter krijgen? Ga dan alternatieven promoten in plaats van eenzijdig de plofkip aanvallen. Maar Wakker Dier wil niet helpen maar schoppen. Nou prima, maar dan val ik ze daar wel op aan. Zo verschrikkelijk zijn vleeskuikens niet, ben je zelf eigenlijk al eens in een kippenfarm geweest?

 19. Pimsch

  Ik ben het ook een s met Beukman (kip martelen) en de Man uut Limburg (halalvlees). Wie niets op heeft met dieren geeft ook niks om mensen.

  In essentie gaat het erom dat de activisten links zijn. Waren ze rechts dan sloeg het oordeel om als een blad aan de boom. Ik geloof daarom ook niet dat de schrijver sympathie heeft voor arme gezinnen.

  De industrialisering van ons voedsel heeft ten dele te maken met de bevolkingsexplosie. We zijn met z’n allen ook meer vlees gaan eten.

 20. Springer

  @ beukman

   

  de natuurbescherming komt enkel op voor de dieren waar wij een affectie voor voelen.

 21. Springer

  We hebben 1 van grotere gebieden met intensiefe landbouw en veeteelt en beschikken over veel aanzien mbt van onze kennis op het gebied van effienciente landbouw en veeteelt.

   

  Oorzaak en gevolg

  Aan de mensen hierboven die lopen te roepetoeteren over kipje en dierenleed wil ik mededelen dat er niks anders op zit met de huidge wereldbevolking. Wilt u echt biologisch eten dan zijn we in Nederland en in de rest van de wereld met veel te veel. 

   

  Voedingswaarde

  Het bijzonder moeilijk om zonder vlees de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Vlees eten is daarom essentieel in ons dieet, echter wel met mate en niet in de hoeveelheden die wij in het westen gewend zijn te veroorberen. De voedingswaarde van een plofkip is nagenoeg hetzelfde als die van een biologische geteelde kip. In veel biologische producten zitten zelfs meer dioxines dan in de producten van dieren die nooit buiten mochten komen. 

   

  Dierenleed

  Het grootste dierenleed wordt nog altijd door de natuur zelf veroorzaakt. Ik wordt een beetje moe van die uber sensitieve meningen terwijl de gemiddelde Nederlander nog nooit een stal van binnen heeft gezien. 80% van de Nederlanders is totaal ontvreemd van de natuur en kan zich daardoor geen gedegen oordeel vormen over landbouw, natuurbehoud, veeteelt en het jachtbedrijf. 

 22. Beukman

   

  Feit blijft: als je een hond een schop geeft, krijg je de Dierenpolitie op je dak. Als je een kip martelt tot de dood erop volgt, ben je een ondernemer en een belastingbetaler.
  Dion Graus, die Ridder voor de PVV, schraapt aan hun voorpootjes gewonde egeltjes van het wegdek, en verzorgt ze tot ze er weer bovenop zijn. Als je hem echter vraagt wat te doen met de misstanden in de Limburgse bio-industrie, maakt hij een wegwerpgebaar, en verklaart hij dat het leed van deze dieren de verantwoordelijkheid is van de consument, waar Den Haag zich verre van dient te houden.
  De schrijver van het artikel weet het mooi te verpakken, maar hoe je het ook wendt of keert: niemand zou willen ruilen met een plofkip. Het artikel is je reinste propaganda.

 23. Dierengekkies Wakker Dier: vissen moeten verdoofd worden – De Dagelijkse Standaard

  […] voordat we ze doodmaken, in de pan gooien en oppeuzelen. Ja, echt. Vissen lijden pijn volgens Wakker Dier, en daarom mogen visverwerkers die zielige wilde vissen en kweekvissen niet zomaar doodmaken zonder […]

 24. T2000

  Mensen moeten snappen dat er verschillende soorten kip zijn. De ene soort is duurder dan de andere. De ene soort smaakt anders dan de andere. Dat betekent niet dat de goedkoopste kip niet mag bestaan. Wat een onzinnig moralisme is dat. Slechts een handvol mensen wordt daar beter van, terwijl vlees eten iedereen ten goede komt. (ja, vlees eten is veel gezonder dan vegetarier zijn)

 25. baksteen

  Interessant van dt vriendje van onze vriend Volkert, goed voor ieder feestje, spread the word. Trouwens voor 1 plofkip (speciale vleeskip)  moet je 2 biologische kippen slachten, hoezo diervriendelijk. Duurzaam en biologisch is zo duur dat de bijstandsmoeder zich nog minder kip en gehakt voor haar gezin kan permitteren, de rest is zowiezo te duur. 

  Mensen kan die politiek correcte terrorristen wel het minste schelen.

 26. baksteen

  Waarom nemen de supermarkten niet meer actie, uitleg + filmpje, zal de consument goed doen!

  Over kips leverworst nu mbt de varkens hetzelfde liedje, dat gaan we dus kopen.

 27. Henk

  Wakker Dier zijn dezelfde drammers als die je tegenkomt bij de milieubeweging, zogenaamde anti-fascisten en -racisten etc. Er is een tijd geweest dat ik sympathie had voor deze gasten, maar dat is overgegaan toen ik er achter kwam dat de voorman van Wakker Dier Sjoerd van der Wouw een vriendje is van Volkert van der Graaf. Samen hebben ze de Vereniging Milieu-Offensief opgericht, die tot doel had het terroriseren van boeren met een onophoudelijke stroom van bezwaarschriften. Als ik weer zo’n drammerige spot van Wakker Dier hoor, is dat voor mij aanleiding om waar zo’n lekker kippetje te kopen. Ben wel bang dat supermarktketens vroeg of laat door de knieën gaan voor het gedram van deze club.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.