Thuiszorg verhuist massaal naar zwart circuit

En daar is niets mis mee.

Ja, dit krijg je als de overheid bezuinigt op de thuiszorg, maar mensen het eigenlijk zelf wel kunnen betalen – in ieder geval als de regels en belastingen van de overheid niet van toepassing zijn.

“Zorgverleners die hun baan hebben verloren, blijven een deel van hun oude taken zwart uitvoeren. Vaak hebben ouderen zo’n goede relatie opgebouwd met de zorgverlener dat de thuiszorg alsnog wordt geleverd, maar dan wel zwart. We krijgen steeds meer signalen vanuit onze achterban dat er sprake is van een massale duikvlucht,” aldus FNV-voorzitter Ton Heerts.

Je zou denken: geen probleem, laat die thuiszorgers maar wat extra bijverdienen. Dat is zeker het geval als je bedenkt dat ze door de bezuinigingen een groot deel van hun inkomen kwijtraken – of zelfs helemaal op straat komen te staan. Op deze manier kunnen ze in ieder geval nog wat geld verdienen.

De FNV is daar niet blij mee. De reden? Volgens de vakbond moeten de bezuinigingen terug worden gedraaid zodat thuiszorg-medewerkers hun baan niet verliezen en bejaarden goed geholpen worden.

Volgens Heerts worden de cao’s in de thuiszorg verder uitgehold. De FNV-voorzitter sprak vorige week nog met zorgverleners van Verian die naar eigen zeggen zwaar onder druk worden gezet door hun werkgever. De Gelderse zorgaanbieder wil de thuiszorgfunctie uitkleden en het loon van medewerkers met 20 tot 25 procent verlagen. Daardoor gaan de werknemers er honderden euro’s per maand op achteruit.

 

Dat klinkt aardig, maar het probleem is dat de zorg in Nederland onbetaalbaar is geworden. We hebben al te lang gewacht; belangrijke hervormingen en bezuinigingen hadden jaren geleden al ingevoerd moeten worden. De FNV kan dat vervelend vinden, maar de vakbond is er deels verantwoordelijk voor dat de veranderingen de thuiszorg nu zo hard op het dak vallen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

19 reacties

 1. aquarius

  Prima idee . Levert voor zowel de client als de verzorger voordeel op .

 2. zomaar

  ach weer een uitvinding van dit kabinet , met gedoogsteun van 3 splinter partijtjes . D66, CU, SGP .

  waarvan twee partijtjes hoog in hun vaandel dragen , er te zijn voor de ouderen mens , zij zijn immers op christelijke leest geschoeid !, en dan moet je goed zijn voor je naaste .

  jammer dat naaste nemen zij niet zo letterlijk , zij laten gewoon de oude gebrekkige medemens verrekken .

  dit alles om toch maar uit te sluiten dat dit flut kabinet valt !!, de PVV zo maar eens de grootste worden .

  dat wil men voorkomen !!, dus laat men de oude humaan de moordstikken !!!!.

  1. lanex

   Ik was gisteren met een hele grote familie bijeen. Ik ben me doodgeschrokken van hun politieke betrokkenheid. Allen gaan D66 stemmen omdat dat een partij is die Nederland voorruit gaat helpen, hoorden ze weer van anderen.
   Bij al deze mensen ontbreekt ten ene male politieke bewustheid, zoals 99 procent van de bewust onwetenden!
   En het gejammer dat die huishoudelijke hulp ophoudt is huilen met de wolven in het bos, had allang moeten gebeuren!

   1. arie_jansz

    Zijn we het er over eens dat het met de politieke betrokkenheid in dit land bedroevend gesteld is.

    Zeer herkenbaar “waarom” met nu D66 stemt, maar daar komen ze ook wel weer van terug, om vervolgens achter de laatste mode aan te hollen.

    Ook dat gejammer over (huishoudelijke) hulp hoor ik veel.
    Niet dat ik vind dat het moet stoppen, maar men heeft geen idee wat er nu precies in de zorg is veranderd en praat elkaar vreselijk na.

    Maar troost u met de gedachte dat een zielloze en ruggegraatloze partij als D66 het nooit lang in de top van ons politieke landschap kan en zal volhouden.

 3. halo1

  Daar is wel veel mis mee hoor…het zal bijdragen tot een verdere anarchisering van NL qua zorg, immigratie, justitie, politie enz…uiteindelijk wordt het een soort links-liberale pakken-wat-je-kan-puinhoop.. wat we dan “een leuk land” noemen….

 4. Ni28

  Het is logisch en was maar een kwestie van tijd dat de zwarte circuit op gaat bloeien. De overheid bezuinigd zoveel dat op moment dat hun huishuidboekje op orde is(nooit dus) iedereen al dood is. Wij ontvluchten de zinloze belastingen door het in buitenland te zoeken en nu dus ook in de zorg met zwartwerkers die toch hun baan kwijt zijn. En dat je door zwart werk geen pensioen opbouwt is niet meer erg want je bouwt toch niets op. De Pensioenfondsen worden opgezadeld met rekenmethodes waardoor zij niet kunnen uitbetalen al pulken zij in het geld. Want de overheid heeft natuurlijk interesse in dat geld en niet in ouderen. De geldzucht van deze regering zorgt ervoor dat de samenleving uit elkaar verscheurd wordt en veel waarden kapot gaan. Als de kas maar klopt. Kijk om je heen, sukkels!

 5. Willie.F

  Lekker makkelijk om even een stuk schuld bij de vakbond te leggen. Onderbouwing ontbreekt ook.

 6. Jasterke

  .
  Er dreigt…zegt nu Antonius (Vakbonds-bobo) Heerts
  toch in de Thuiszorg-branche iets bloedstollend verkeerds,
  want Zorgverleners gaan nu stiekem zorg verlenen !
  zo trapt men ons als Prof tegen de schenen,
  want Thuiszorg hoort potdorie op Gemeentebordjes
  maar door teveel bezuinigen gaan heel wat Werkers vortjes
  zo komt er van ons WINSTPLAN niets terecht
  en ’t is geen kleine jongen die dat even zegt…
  dus zit die FNV weer met de handen in het haar,
  nee….de Minister heeft het prima eh. voor elkaar 😛

 7. Pjotter

  Zolang jullie in NL op de bekende klote-partijen blijven stemmen zal de zieken en ouderenzorg een puinhoop blijven, kijk naar het kleine Denemarken met veel minder econ. mogelijkheden waar alles gesmeerd loopt, in het bijzonder voor de ouderen.
  Daar kan ook niet gefraudeerd worden door artsen, specialisten en de pharmaceuten, ik weet niet of Geert naar het Deense systeem over wil gaan, maar in ieder geval zorgen dat er voor de ouderen veranderingen ten goede komen, een grove schande wat er bij jullie gebeurt.
  En als die man met de ogen van een dode kabeljouw die een week op het droge heeft gelegen kan je het helemaal schudden.

 8. Pjotter

  Correctie: een week op het droge heeft gelegen aan de bak komt kan je het helemaal wel schudden

 9. Eviander

  Thuiszorg is enorme puinzorg sinds 1-1-2015. Maar hadden we iets anders verwacht van staatssecretaris Van Rijn (PvdAsociaal). Bij zijn eigen moeder loopt het pis langs de enkels. Als je al niet in staat bent om voor je eigen familie te zorgen…

 10. Eminem2

  Tsja, met het argument “zie je wel dat mensen dit zo nodig hebben dat ze er best voor willen betalen!” kun je alle essentiële dienstverlening door de overheid wel gaan afschaffen.
  Geen politie meer –> gewoon zelf beschermingsgeld betalen aan de mafia.
  Geen publiek gefinancierde gezondheidszorg meer –> ga maar naar een of andere kliniek in een duister straatje.
  Geen paspoorten of identiteitskaarten meer –> flans zelf maar iets in elkaar.
  Geen openbare wegen meer –> maak maar tegen betaling gebruik van tolwegen.
  En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

 11. Eminem2

  “(…)het probleem is dat de zorg in Nederland onbetaalbaar is geworden.”

  Wat in dit land al dan niet “onbetaalbaar” is geworden, lijkt vooral een kwestie van politieke voorkeur te zijn. Zo waren bijvoorbeeld het op 65 jaar houden van de AOW-leeftijd, het in stand houden van een goede defensie, het hebben van een systeem van studiefinanciering dat studeren voor alle inkomensgroepen bereikbaar maakte “onbetaalbaar”, maar het smijten van geld naar kansarme immigranten, de EU en de OSW uiteraard niet.

  Nou is de zorg in zoverre wel een uitzondering dat hier inderdaad sinds begin deze eeuw een kostenexplosie in heeft plaatsgevonden. Dat lijkt echter vooral veel te maken te hebben gehad met de zeer ruim omschreven aanspraken in de onlangs vervallen “Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten”. Zorgverleners leken verdacht creatief te zijn in het bedenken van nieuwe vormen van “essentiële” zorg. Maar om nou te zeggen dat er iets aan dat probleem is gedaan door met de botte bijl door de thuiszorg heen te gaan?

 12. josef kuijpers

  Ik kan het standpunt van DDS in deze niet billijken!
  Thuiszorgverpleegkundige is een beroep waarvoor een behoorlijke opleiding vereist is. Deze mensen laten concurreren met zwartwerkers is natuurlijk waanzin. Er is nog genoeg te bezuinigen in de zorg, op middel- en hoger management-niveau.

  1. HR

   Hier ben ik het helemaal mee eens, er is veel te veel administratieve rompslomp in de schoot van de werkers in de gezondheidszorg gedumpt. Dit is volslagen onzinnig omdat er de laatste jaren juist veel meer “overhead” is bijgekomen.
   Er is nu veel meer management en administratief personeel dan, bijvoorbeeld 30 jaar geleden, en de mensen aan het bed zijn daarnaast ook nog eens opgezadeld met een hele berg administratie.

   In mijn optiek is er een wereld te winnen door de menselijke maat als leidraad te nemen en flink te bezuinigen op die mensen die geen witte jas dragen of het zo belangrijke huishoudelijke werk verrichten.

 13. CJD

  Wat een verschrikkelijk idioot en ondoordacht idee. Teneerste zullen die genen met meer geld ook betere zorg ontvangen en nee Micheal, als je oud bent en in de rolstoel zit ben je niet meer voor je eigen leven verantwoordelijk. Daarnaast is dit een uitnodiging voor leken die absoluut geen benul hebben in wat ze aan het doen zijn om in de zorg te werken terwijl je daarvoor echt een goede training moet hebben. Slechte zaak dus

 14. Gerben

  Het kabinet heeft veel geld wegbezuinigd bij de zorg en de utivoering vervolgens over de schutting gegooit naar gemeenten (natuurlijk zonder hen geld te geven om hiervoor een goede organisatie op te zetten). Gemeenten hebben nu gewoon niet de juiste zorg ingekocht en verzinnen allerlei bureaucratische regels om mensen met niet passende zorg af te schepen, of zelfs helemaal niet te hoeven leveren.
  Mensen die zorg nodig hebben, kopen nu vaak zelf maar de juiste zorg in.

 15. Bes Tolen

  Een belangrijk deel van de thuiszorg bestaat uit werk als schoonmaak of ander huishoudelijk werk, bijvoorbeeld wassen. Als iemand al dan niet voor een deel, ontslagen wordt of tegen lagere beloning moet gaan werken, is er de mogelijke verleiding om met de cliënt overeen te komen zwart te gaan werken. Daar waar tussen de beide partijen een goede verstandhouding aanwezig is. De bureaucratie verdwijnt daar bij. Een volledige baan is er meestal niet. De verdiensten liggen dus laag maar vullen het gezinsinkomen wel aan. Eigenlijk ben ik wel benieuwd wat er veelal door organisaties wordt doorberekend dan wel wat ze vergoed krijgen en dat gesteld tegenover de netto inkomsten van de werkenden. .

 16. Locke

  Over lange vingers en losse handjes daar hebben we het maar even niet over.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.