Van Ojik draait door: ‘Links moet uit zijn schulp kruipen’

Is dit een heel slechte grap ofzo?

Ik begrijp dat ze bij GroenLinks geen al te goed gevoel voor humor hebben:

GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik vindt dat links uit zijn schulp moet kruipen. Op het congres van zijn partij in Amersfoort zei hij dat ‘rechtse recepten’ niet werken. Volgens hem leiden ze tot meer ongelijkheid en vervuiling en tot een graaicultuur.

Beste meneer Van Ojik, het is heel aardig dat u een grap maakt, maar het vervelende met dit soort kwinkslagen is dat de media ze buitengewoon serieus nemen. Geloof het of niet, die mafketels denken namelijk dat links écht niet hard en fel genoeg is. Pure gekkigheid natuurlijk, maar dat krijg je als journalisten feitelijk vermomde linkse activisten zijn.

Of zou hij het toch een beetje menen?

Volgens de GroenLinks-fractievoorzitter neemt de ongelijkheid toe en blijven de rijken in de economische crisis buiten schot. Van Ojik verweet VVD-premier Rutte dat het voordeel van de groei terechtkomt bij een kleine groep mensen die toch al goed zijn bedeeld. “Als de groei geen banen oplevert, dan schieten werklozen er niets mee op”.

Nou weet ik niet of Van Ojik iets begrijpt van liberale politiek, maar ik kan hem verzekeren dat het helpen van kleine groepen en anderen uitbuiten er niet onder valt. De idee van het liberalisme is dat de vrije markt het voor het zeggen krijgt – wat feitelijk betekent dat niemand de macht in handen heeft – en dat lage belastingen en lage uitgaven goed voor iedereen zijn.

Met andere woorden, dit kabinet is alles behalve rechts. Het is dan een beetje gek om te roepen dat links dan uit zijn schulp moet kruipen. Wat moet rechts dan doen? Aan komen rennen met AK 47’s?

Dan nog iets: als iemand van zich afbijt is het links wel. De vakbonden zeuren te pas en te onpas, de internationale socialisten en andere weg-met-ons’ers organiseren allerhande demonstraties tegen handhaving van de immigratiewet.

Links is uit zijn schulp geboren. Van Ojik kan dus wel ophouden met dit soort ‘oproepen.’ Als iemand zich dient te roeren en van zich moet laten horen dan is het rechts Nederland. Niet links.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

23 reacties

 1. Joop Klepzijkert

  De idee van het liberalisme is dat de vrije markt het voor het zeggen krijgt – Moet zijn: HET idee. Voor de rest ga door op deze manier, links heeft b.v onze Pim vermoord.

  1. Jacobus

   Joop, Michael formuleerde het juist door in dit verband over de idee te spreken.

   https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/de-het-idee

 2. nogmaals

  @ joop,
  inhoudelijk ben ik het meestal eens met je reacties, maar m.i. mocht Michael in deze context wel “de idee” zeggen.
  Overigens is het gebruik van “het” idee meestal wel correct. Bij twijfel is het idee het best.
  Waaraan we niet hoeven te twijfelen:
  Wie zijn kinderen lief heeft, wil de islam de wereld uit hebben, te beginnen in NL

 3. luis_indepels

  Graaikultuur? Bedoelt van Ojik, woningcooperatie bestuurders en andere linkse baantjes carrousel graaiers zonder capaciteiten?

 4. GenX

  Denk dat we nu onderhand eens moeten ophouden met dat ‘links’ en ‘rechts’ gezwam. Als een ding duidelijk is, is het wel dat alle voorheen aan die richtingen verbonden definities op losse schroeven staan. Te pas en te onpas worden die termen gebruikt en gekaapt door de een danwel de ander, die ook continue draait, terwijl het volk verbijsterd toekijkt, met lede ogen moet toezien hoe al hun schijnzekerheden met de grond gelijk worden gemaakt, geen ‘verworven rechten’ maar wel ‘plichten’? Geen eigen identiteit meer. De hele maakindustrie in NL is naar de klote geholpen vanwege een nieuwe ‘religie’, die van de economie en geld, maar niet bereikbaar voor de gewone man/vrouw (als die al bestaat, want wie is nog Jan met de Pet, Jan de Arbeider, Jan Modaal). Het is chaos, ik denk dat er nog maar weinig echt vertrouwen in de politiek hebben, maar nog ergens gaan stemmen, want was ooit een recht… verloren illusies, de maatschappij is niet maakbaar. Prachtige klokkenluiders hadden we, niks mee gedaan, systematisch en geniepig, echt vals, zijn ze om zeep geholpen (Ewald Engelen bijv.). Er wordt een nieuwe periode gevoegd aan een geschiedenis-tijdlijn, en daar waar de overwinnaar altijd de geschiedenis weet te schrijven, zullen anderen dit voor ons gaan doen.

  1. arie_jansz

   Tot ruim halverwege ben ik het 100% met je eens…die laatste 2 zinnen snap ik niets van.

 5. cmsuijkerbuijk

  Hij heeft het natuurlijk ook over Tofik Bibi, die sinds zijn vertrek uit de tweede kamer al wel dértig sollicitatiebrieven heeft geschreven (de gotspe), maar nog steeds thuis met zijn zeentje zit te spelen en een riante vergoeding toucheert van de belastingbetaler!

  1. Pieter V

   Heb het interview met Tofik Dibi gelezen.
   Wat mij opviel is dat zijn moeder, volgens hem dan, bang is dat de moslims er misschien wel eens uitgegooid konden worden op basis van de recentelijk gepleegde gewelddadigheden door moslims.
   De moeder van Tofik snapt dus dat het decennia lang getreiter en misdadig gedrag door moslims, c.q. mocro’s richting autochtonen ooit zijn repercussies zal hebben.
   Nu Tofik nog.
   Aan het opvanghuis voor criminele politici, GL genaamd, wil ik verder geen woord vuil maken.

  2. arie_jansz

   Hoe zou het met de heer Lucassen gaan en al die afgedropen PVVerts….

   Allemaal weer hard aan het werk?

   Haha, komt ie aanzetten met Tofikke ikke ikke.

 6. Jacobus

  Dit Kabinet voert een rechts noch links beleid. Het is compromis tussen rechts en links en per saldo dus een evenwichtige middenkoers.
  Dat GL dat graag wat linkser zou zien is niet vreemd en dat geldt ook voor de gebruikte argumenten.

  1. Mas Rob

   Een ‘evenwichtige middenkoers’? Dat zou gekund hebben als er inderdaad gezocht was naar compromissen in beleidsvraagstukken tijdens de kabinetsformatie. In plaats daarvan vond er een ‘uitruil’ plaats van de eigen stokpaardjes. Hierdoor was van meet af aan duidelijk dat het regering een duidelijk signatuur miste en dat haar beleid niet alleen onevenwichtig zou zijn, maar ook zou leiden tot ontevredenheid in beide coalitiepartijen waardoor die partijen de verleiding niet konden weerstaan om tussentijdse heronderhandelingen op beleidsterreinen aan te gaan. Boter noch vis… het was ook de reden voor vele kiezers van zowel de PvdA als de VVD om zich teleurgesteld af te keren van deze partijen.

   1. Jacobus

    @Mas Rob,

    Je hebt gelijk dat er bij de Kabinetsformatie sprake was van uitruil op dossiers waardoor elke partij kon scoren op de voor hen belangrijke punten.
    Toch zie je bij de uitwerking vaak een compromis op de dossiers die voor beide essentieel zijn, HRA, inkomensverdeling, Zorg. Men vond elkaar ook in het vage begrip van de participatiesamenleving, een begrip dat zowel vanuit liberaal als sociaaldemocratisch perspectief is te laden.

    Hoe het zij, uit het feit dat ook het relevante deel van de oppositie zich kan vinden in de hoofdkoers van dit Kabinet mag toch wel worden afgeleid dat men in de regel politiek de grootst gemene deler te hebben gevonden. En van het CDA, dat doorzicht tracht een afwijkend politiek profiel te ontwikkelen kan ik me ook niet voorstellen dat ze beleidsinhoudelijk anders waren uitgekomen.

    Dit Kabinet toont zich als een Nationaal Kabinet in crisistijd. Gedepolitiseerd en gericht op compromis met de hele wereld. Politiek spannend is het allemaal niet maar wel effectief. Ik beschouw dit Kabinet als een van de beste die we de laatste eeuw hadden.

 7. Joop Klepzijkert

  Inderdaad de grootste grap die links uithaalde door de PVV rechts te noemen, En dat terwijl de PVV juist links is (zie partij programma: http://www.pvv.nl/images/stories/verkiezingen2012/VerkiezingsProgramma-PVV-2012-final-web.pdf)

  1. arie_jansz

   Nee, de PVV is knetterRechts.
   Aub de PVV nu niet ineens bij links indelen.

 8. Gielah

  Links zegt en (be)noemt van alles,
  niet omdat dit ergens juist en terecht zou zijn,
  maar enkel en alleen om de eigen machtspositie van links ( geniepig op aanwijzingen van Joop den Uyl georganiseerd: PvdA-ers op elk ministerie en PvdA-ers op élke post van importantie… PvdA tot in de haarvaten van de samenleving)
  te kunnen handhaven en om een ieder, die maar in de búúrt ervan komt… door verkiezingen bijvoorbeeld… uit de buurt van die machtsposities te houden.

  Zo noemden PvdA-ers en andere linksen de PVV achtereenvolgens al extreem-rechts en extreem-links… soms in één artikel.
  Dondert niet!
  Het hoeft toch niet wáár te zijn?
  Met élk etiket kun je afbranden, toch?

  Ik verwacht binnen een paar maanden een links figuur, die meneer Wilders voor “smerige PvdA-er” gaat uitschelden… of voor smerige SP-er, of voor smerige D-66er, of voor smerige GroenLinkser…. ook al is de schelder daar zelf een voorstander van.
  Het hoeft toch niet lógisch te zijn?
  Sinds wanneer moet zwartmaken waar of logisch zijn?

  Maar wat ze dus allemaal bedóelen, met die scheldkanonnades is: pas op…..wie óns ontmaskert, die grijpen we.
  Wie ons onze baantjes en graai- en machts-faciliteiten ontneemt, al KRIJGT zijn partij eventueel ook …
  netjes door middel van verkiezingen….
  80 zetels…. die krijgt oorlog.

  Maar zover kómt het niet, want niet voor niets beheersen WIJ het onderwijs en de media en de mainstream kerken en de BN-ers.
  De oppervlakkigheid en volgzaamheid en beïnvloedbaarheid van de mensen is en blijft ónze grote bondgenoot!

  Dus zijn PVV-er achtereenvolgens halve nazi’s en halve communisten.
  Maakt allemaal niet uit.
  Het zijn vrienden van Israël én xenofoben!
  Je róept maar wat!
  Altijd goed!

  Terwijl je zelf reacties neerzet die qua stijl en taal hooguit van zwak VMBO niveau zijn… schetter je intussen vrolijk mee met je medewolven in het bos dat die PVV-ers állemaal uit het dómme volk voortkomen… ook al heb jijzelf dan ook de grootste moeite om de reacties van de PVV-ers om je heen überhaupt te kunnen begrijpen, vanwege de eruditie en het taalgebruik… welk onbegrip uit jouw als een tang op een varken slaande antwoorden blijkt….
  ze moeten en ze zullen desondanks dóm zijn, toch?

  Al scheld je voortdurend PVV-ers uit en al maak je, mét je medestrijdertjes, elk van hun inzendingen graag en hetzerig belachelijk….
  en dat dan uur na uur en dag na dag…
  en al schrijf je bozige mailtjes naar de redactie zodra een van hen het waagt om jóu een spiegel voor te houden…
  (bóehóehóe…. ze dóen het weer, meester…)
  toch zijn en blijven die PVV-ers tókkies… een stel áchterbuurtfiguren.. die bijvoorbeeld ook állemaal door brievenbussen heen plassen en die met rare vlaggen zwaaien en ook LIEGEN zij … já hoor… terwijl dat liegen toch …. potjandorie… een gerenommeerd instrument is van linksen en moslims!

  Ik ben dus niet echt blij met mensen, die de PVV-links noemen, want dat is nauwelijks een compliment.

  Voor mij is de PVV waarheidsgetrouw, vaderlandslievend en anti-islam.
  Meer verlang ik niet van hen.

  1. Jacobus

   Tegen wie is deze verwarde tirade gericht?

   1. arie_jansz

    Voor Gielah zelf, zo blijkt uit de laatste zin…

  2. lanex

   Hulde!!!

  3. W.H.J. Reiss

   Mooi geschreven, maar zo lang !

   1. arie_jansz

    Inderdaad, er is niet doorheen te komen!

 9. Mas Rob

  Het is opvallend hoe anders er op de randen van het politieke politiek spectrum aan wordt gekeken tegen de aard van het centrum. Uiterst links heeft het over neo-liberalisme als ideologie waarmee de Nederlandse politiek is doordesemd, Flink rechts spreekt over een grote cultureel-Marxistische bende.

  Dat zou al genoeg reden zijn om beide claims met een grote korrel zout te nemen. Ik denk dat het juister is om te zeggen dat het politieke centrum zonder duidelijke ideologische bevlogenheid functioneert: het bestaat uit partijen die politieke vraagstukken bezien als ambtelijke opgaven. Zonder een weids vergezicht wordt de weg van de minste weerstand gekozen.

  Overigens Michael, ik probeer sinds jaar en dag om mijn kinderen uitdrukkingen als ‘ofzo’ af te leren. Nu ben ik waarschijnlijk een reactionaire zeurkous, maar ik vind dat dit soort slordige Nederlands een symptoom is van slordig denken.

  1. Jacobus

   Ik ben het eens met uw analyse over de pragmatische, gedepolitiseerde koers van, in elk geval, dit kabinet.
   Ik versta de oproep van Groen Links ook zo, er is bij de kiezer behoefte aan een duidelijker ideologisch profiel van politieke partijen. Mijn verwachting is dat dit een komende tijd ook gaat gebeuren, een scherpere polarisatie van politieke perspectieven.

 10. halo1

  Inderdaad… niet links moet uit zn schulp kruipen.. maar rechts..als zijnde de superieure, sturende, ordenende, anti-chaotiserende mentaliteit.Linkse politiek leek zo leuk.maar nu treden de nadelen steeds meer aan het licht : aanzuigende werking, verloedering, vervreemding, geldsmijterij…je hoort a.h.w. Ojiks wanhopige onmacht..de mensen krijgen het door..!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.