Video: “We zijn allemaal slaven van het systeem!”

Het kapitalisme maakt ons kapot. Kapot zeg ik u!

Deze video is bijzonder populair op Dumpert.nl. Het verhaal? Het kapitalisme maakt ons kapot! Bedrijven hebben het helemaal voor het zeggen en bepalen wat we doen, denken, eten, drinken en zeggen. We zijn als “onderzoeksvoorwerpen in een lab. We werken en we werken… tot een dag komt waarop we te oud zijn om ons werk te doen.”

Wat er vervolgens gebeurt? Wij worden weggezet, afgeschreven! De corporaties schuiven ons aan de kant en onze kinderen nemen onze vreselijke rol over.

Slaven – slaven van het systeem. Dat zijn we. Allemaal. Stuk voor stuk. Niemand uitgezonderd. Als we ons willen onderscheiden van de rest, als we ons aan het vreselijke kapitalisme willen onttrekken, worden we zonder pardon gearresteerd en vastgezet in een concentratiekamp. Sorry, een gevangenis. Bijna net zo erg.

En dat allemaal doordat “corporaties” – vreselijke, onmenselijke ondingen! – het voor het zeggen hebben. Ze veranderen ons, mensen, in slaven en de hele wereld in één grote vuilnisbelt.

Vroeger – ja, vroeger was alles beter. Toen miljoenen mensen omkwamen door eenvoudig te genezen ziektes, we onze voorouders hun grot niet uit konden komen uit angst om op te worden gevreten door één of andere reusachtige beer, toen een slechte oogst betekende dat hele dorpen een hongerdood stierven… ja, toen leefden we nog op natuurlijke wijze en was alles pais en vre.

Nu niet meer. De mensheid is een kanker op deze aarde geworden. Onder leiding van eerder genoemde corporaties maken we alles en iedereen kapot – alleen maar om snel een euro’tje of twee extra te verdienen. Het is vreselijk, onacceptabel. We moeten ons doodschamen.

Daarom is er een wereldwijde revolutie nodig tegen het kapitalisme! Ja, het is tijd om in te grijpen en die vreselijke corporaties die miljoenen en nog eens miljoenen mensen een baan hebben bezorgd kapot te maken. Sta op, arbeidersvolk, slaven!, sta top!

Dat is de boodschap van een bijzonder populair filmpje op Dumpert.nl. Het is te triest voor woorden, maar deze video is maar liefst 70.000 keer bekeken en heeft duizenden ‘likes’ gegenereerd. Blijkbaar zijn er dus nogal wat mensen die zich in dat soort statements kunnen vinden.

Triester dan dit wordt het niet. Het kapitalisme en de vrijhandel hebben ervoor gezorgd dat de mensheid welvarender is dan ooit. Er zijn nog maar een paar ziektes waar we ons zorgen over hoeven te maken; zelfs mensen met een gemiddeld inkomen hebben het beter en luxer dan de koningen van honderd of tweehonderd jaar geleden. Waar ter wereld je ook bent, je kunt razendsnel communiceren met je dierbaren… en over reizen gesproken: Jan met de Pet kan tegenwoordig op eigen kosten ieder jaar genieten van een heerlijke vakantie in een exotisch oord, in plaats van dat hij zich 52 weken per jaar kapotwerkt in één of andere kolenmijn. Of op een onvruchtbaar akkertje waar hij net genoeg gewassen kan verbouwen om in het levensonderhoud te voorzien van zijn gezin.

Dit komt allemaal door het kapitalisme. Jawel, het kapitalisme heeft ervoor gezorgd dat we het nu beter hebben dan ooit.

En wat doen linksgekkies? Die verklaren het kapitalisme juist de oorlog en durven in de video hieronder zelfs te stellen dat auto’s, supercomputers, smartphones etc. geen teken zijn van onze intelligentie, maar van onze luiheid. Andere linksgekkies zien dat vervolgens en liken het massaal.

Je wordt er misselijk van.

Goed, als u wilt zien hoe linksgekkies denken, kijk dit filmpje dan even. Krankzinniger dan dit wordt het niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. David

  moderne definitie van slavernij: na aftrek van belastingen en vaste lasten geen cent over hebben, dus werken tegen kost en inwoning. Dat is nu wel “slavernij de luxe” want ziektekostenverzekering en onderwijs is inbegrepen.
  Ik bepleit een nieuw schoolvak: zegeningen tellen.
  Die blijken we vergeten te zijn.
  Als er al slavernij is, dan is het de democratie.
  Kijk, een voetbalclub kan democratisch zijn, als het je niet bevalt dan stap je eruit.
  Maar aan de NL democratie kan je niet ontsnappen, je betaalt verplicht mee, ondergaat het voor jou bedachte onderwijs, laat anderen je geld uitgeven aan maffe doelen.
  De staat = slavernij. De markt = vrijheid.

 2. toetssteen

  Dacht even op de Joop verzeild te zijn geraakt

  @David
  U heeft het over het corporatisme van het socialisme. Dat staat nogal haaks op het kapitalisme.
  Het kapitalisme heeft er immers niets aan als de koper van producten lege zakken heeft.

  Oligarchen denken daar anders over, maar daarom heten zij oligarchen.

 3. CJD

  goede film. Ik heb die ook geliked

 4. vanGodlos

  Michael Van Der Galien
  Ja …..wat wil je dan Michael,weer terug naar de ruil handel?,diensten en producten ruilen tegen neven diensten?…Kapitalisme is een slecht systeem ,maar het is wel het minst slecht van alle anderen systemen……of verzin iets anders……….het vogeltjes systeem,….kan je in je tuin volgen hoe het gaat

  1. Matthijs

   Noem eens een nadeel dan.

   1. vanGodlos

    Matthijs
    14 februari 2015 at 00:48
    Noem eens een nadeel zeg jij……Nou bv wat er in het bovenstaande artikel staat,..maar ik kan ook niet een beter systeem bedenken

   2. Martin007

    Een nadeel van wat? Van kapitalisme? No problemo.

    https://decorrespondent.nl/388/99-problemen-1-oorzaak/14916660-5a5eee06

 5. RubenHaan

  Als je denkt dat dit filmpje tegen kapitalisme is dan heb je of het filmpje niet bekeken, of je weet niet wat kapitalisme is. Er word in het filmpje vooral tekeer gegaan tegen corporatisme. Er word in het filmpje ook niet opgeroepen om links te gaan stemmen of zo. Er word getoond dat links of rechts niets uit maakt. Als twee kanten van de zelfde munt. Dus het idee dat dit een film is van hen die linksgekkies worden genoemt getuigd van een zeer beperkt gebruik van hersenen. Wat ik uit dit filmpje haal is een oproep om te gaan leven in plaats van geleefd te worden.

  1. Martin007

   Je zou ook kunnen zeggen dat dit filmpje oproept om te stemmen op een sociaal democratische partij. Een echte dan, niet de PvdA.

   Een sociaal democratische partij zorgt er voor dat alle mensen een fatsoenlijk dak boven hun hoofd hebben, een betaalbare ziektekostenverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenverzekering hebben en dat ook de mensen met de laagste lonen (minimum) genoeg verdienen om een gezin van te kunnen laten draaien. Tevens is er gratis onderwijs. Dit is de essentie van sociaaldemocratie. De tegenhanger heet “liberalisme” en die zorgt er voor dat de mensen met lage lonen NIET al die dingen kunnen betalen die ik hierboven noemde.

   Als laatste hebben we nog communisme. Dit systeem schaft de ondernemingen af, omdat ze vinden dat niemand het recht heeft om rijk te worden over de rug van hardwerkende arbeiders. Dat een ambtenaar niet directeur van een autofabriek kan zijn, moge duidelijk zijn.

   http://www.isditvrijheid.nl

 6. Wilhelmson

  Men kan argumenteren dat de landen van noord amerika en europa geen kapitalistische samenlevingen zijn. Ook al zijn ze geen communistische ….
  Als kapitalisme als institutie het privaat eigendomsrecht heeft en wij zien dat er bijvoorbeeld in de EU heel grote beperkingen op dat recht bestaan en erop zeer hoge belastingen worden op betaald ( de melkkoe), er steeds meer uit brussel gecentraliseerde sturingen en met de transfers naar brussel en naar zuid europa steeds meer aan herverdeling wordt gedaan , dan kan ik wel beweren dat dit geen kapitalisme is , maar beter met een toenemende socialistisch maatschappij model overeenkomt. What’s in a name ?

 7. Wilhelmson

  Het is natuurlijk ook zo dat vele mensen ervan uitgaan dat “de dingen” nu eenmaal zullen blijven voortkabbelen zoals ze dat in hun herinnering altijd hebben gedaan. De generatie die het meest op de publieke opinie weegt is die van de babyboomers, een generatie die in hun leven geen militaire conflicten hebben meegemaakt, geen economische depressies, maar integendeel een zeer lang uitgesponnen (helaas voor een groot stuk kunstmatige) groei in de economie met daarbij de droom dat de overheid voor hen zou zorgen eens ze met pensioen gaan. En het is nu eenmaal niet leuk te moeten toegeven dat je beeld van de wereld in feite op een illusie is gebouwd. Maar ja het zal wel aan de kapitalistische duivel liggen , of ?

  1. Martin007

   Op een illusie is gebouwd? Welke illusie? De illusie van een voor het volk zorgende overheid? Wat is daar illusie aan?

   Ik vind het de normaalste zaak van de wereld dat een overheid er voor zorgt dat de metselaar niet doodgaat aan een ziekte die makkelijk te genezen is, alleen maar omdat hij de idioot dure premie van de verzekering niet kan betalen.

 8. nick

  De macht die mijn multimiljonair buurman, die misschien ook mijn werkgever is, over mij heeft, is heel veel kleiner dan die van de laagste bureaucraat die de macht van de staat achter zich heeft en van wiens grillen het afhangt of en hoe mij toegestaan wordt om te werken of te leven. ”

  Friedrich Hayek

 9. Martin007

  Michael, er zijn verschillende soorten “dom”. Een van die soorten is op jou van toepassing. Waar jij het over hebt, zijn de uitvindingen die ons leven beter maken. Wat de video probeert te vertellen is dat we het geld niet eerlijk verdelen. Want DAT is kapitalisme.

  Kapitalisme is de ziekelijke zucht naar MEER MEER MEER geld en macht. De grote kracht achter het fenomeen van kapitalisme is de liberale ideologie. Een liberale partij vindt dat de overheid alleen voor politie en leger moet zorgen, en zich niet bezig moet houden met het verzinnen van regeltjes om de ondernemers dwars te zitten.

  De gevolgen zijn dat de ondernemingen met hun personeel, klanten, producten en prijzen kunnen doen wat ze willen. En dat doen ze ook als niemand ze tegenhoudt.

  Het gevolg daarvan is weer dat de mensen met de laagste inkomens geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd kunnen betalen, geen fatsoenlijke ziektekostenverzekering en hun kinderen niet kunnen laten studeren.

  Kapitalisme, het woord zegt het al, heeft te maken met kapitaal, geld dus. In een kapitalistische samenleving is maar 1 ding belangrijk: geld verdienen, zonder ook maar een seconde na te denken over de gevolgen voor mens, dier en milieu.

  http://www.isditvrijheid.nl

 10. Bes Tolen

  De term kapitalisme dient om wat zichtbaar, duidelijk te maken en die andere termen liberalisme, socialisme en communisme ook. Inhoudelijk is er over een begrip als kapitalisme veel te zeggen. Ik ga er verder niet op in. Maar een kapitalistische ”samenleving” kent m.i. vormen van anarchie, liberalisme, socialisme of communisme. Deze vormen vaak in mengvorm. Het communisme is heel aantrekkelijk voor kapitalisten, hier te definiëren als zij die zoveel mogelijk groot kapitaal naar zich toe willen halen en ook halen. Onder het communisme kregen ze veelvuldig de kans door de gecentraliseerde besluitvorming en het dwingende karakter daarvan. Dat kwam door aanwezige oligarchie zoals in de Sovjet Unie en China. Het ging om groepen, die zich wisten te verbinden tot zelfs die al lang voordien verbonden waren. In dit opzicht is er geen principieel verschil met de grootmachten als de VS en Engeland in de westerse wereld. De conclusie is dat echte democratie hier ver is te zoeken en de werkelijke macht, de oligarchie zich zoveel mogelijk verborgen houdt. Die wordt niet aangepakt om reden dat taboes voor zo’n groep beschermend werken en haar macht al zo groot en vast is. Hier spelen dus ”kapitalistische” en eventuele, ja vaak andere belangen buiten het wezen van het systeem (liberalisme, communisme enz.) om. [Vaak andere: het is maar de vraag waar veel ideologie inclusief godsdienst en politiek op is terug te voeren.]. Er komt weinig terecht van zinvolle brede bestrijding van de hele grote uitwassen. Grote financiële crises zijn er het voorbeeld van. De veroorzakers van de crises zijn die oligarchen. Zij redden zich heel wat beter dan hun (kleinere) concurrenten. Financiële crises = met oorzaak in de financiële wereld. Een financiële crisis kan een economische crisis veroorzaken en dat is nu ook het geval. De grote financiële macht ligt bij weinigen. Veelal wil de politiek ze ook niet kennen wat een oplossing moeilijk maakt. De financiële crisis blijft nog altijd immanent aanwezig. Die komt zeker als de oligarchen weer eens hun macht fors hebben misbruikt. Het is ook de vraag hoe diepgaand die macht bij voortduring het leven van mensen blijft bepalen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.