Abbas-adviseur: Arabische staten moeten Gaza ook aanvallen

Geen categoriemrt 28 2015, 15:00
Jemen moet eraan geloven, maar als het aan de Palestijnse Autoriteit ligt moeten Arabische staten zich nu richten op Gaza.
A senior Palestinian Authority official has called on Arab states to “strike” Gaza, following the example of the Saudi-led bombing raids on Yemen. Arab states have a duty to “strike those who have violated legitimacy with an iron fist, regardless of the place, time or circumstances, beginning with Palestine,” said Mahmoud al-Habbash, religious affairs advisor to PA leader Mahmoud Abbas. “What happened in Gaza was a coup, not a division, and it must be addressed with firmness,” added Al-Habbash, who is also the PA’s chief Islamic justice. “There can be no dialogue with coup-makers; they must be hit with an iron fist.”
Fatah - de partij die feitelijk de PA belichaamt - heeft natuurlijk gelijk. Hamas pleegde jaren geleden een coup in Gaza, waarbij het weet-ik-hoeveel Fatah-aanhangers afslachtte. Ze werden opgepakt en doodgemarteld, neergeschoten, en zelfs van daken gegooid. Dat soort wangedrag is totaal onacceptabel - en het moet reden zijn voor de Arabische staten om in te grijpen.
Daar komt het volgende nog eens bij. Hamas is weliswaar een soennitische organisatie, maar de Palestijnse extremisten worden desalniettemin loyaal gesteund door het sjiitische islamonazistische regime van Iran. Ayatollah Khamenei is, net als ISIS, bezig om een kalifaat op te richten. Het is in het belang van de Arabieren om daar iets aan te doen, wat dan ook de reden is dat ze onderhand wél actief zijn geworden in Jemen.
Helaas is het nog maar de vraag of de Arabische staten dat avontuur aan willen gaan. Fatah is anti-Israël, maar Hamas is dat nog veel meer. Die organisatie maakt er niet eens een geheim van dat ze een tweede holocaust najagen; een droom (of nachtmerrie, eigenlijk) die de meeste Arabische staten helaas delen.
Maar goed, misschien verrassen Saoedi-Arabië en co. ons. Ze hebben duidelijk hun buik vol van Irans imperialistische ambities, dus misschien dat ze nog ingrijpen ook. Het zou in ieder geval een zegen zijn voor Israël.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten