"Breaking Bad" in Engeland: scheikundeleraar wilde zich bij ISIS voegen

Geen categoriemrt 07 2015, 19:00
Een terrorist die scheikunde heeft gestudeerd. Dat kan niet goed gaan.
Een Britse moslimextremist is veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij van plan was om zich aan te sluiten bij ISIS, u weet wel, de terroristische organisatie die massaslachtingen aanricht in het Midden-Oosten waar hele bevolkingsgroepen gegenocideerd worden.
Nou worden er wel vaker wannabe ISIS-leden gearresteerd, maar dit keer is het toch ietwat speciaal. Het gaat namelijk om een scheikundeleraar.
A chemistry teacher from Manchester has been jailed for six years for plotting to go to Syria to join Islamic State fighters. Jamshed Javeed, 30, was only prevented from joining a group of radicalised young Muslim men abroad because his concerned family hid his passport.
Javeed wilde niet alleen zelf naar Syrië afreizen, hij had anderen er al naar toegestuurd:
Javeed had already paid for his brother Mohammed and a friend to travel to join jihadi fighters. Both are believed to have since been killed in the fighting.
De rechter in deze zaak, Michael Topolski, liet weten geen enkele coulantie te hebben met Javeed omdat de extremist overduidelijk "om voor ISIS te vechten en te sterven," ook al smeekten zijn vrouw en ouders hem om niet te gaan.
Wat dit verhaal nog interessanter maakt is dat de familie er niet alleen bij hem op aandrong om af te zien van zijn plannen, maar in het geheim zelfs opnamen maakte van ruzies over deze zaak. "Ik zal tegen je getuigen," zei zijn vader. "Oke, doe dat dan," antwoordde Javeed. Waarschijnlijk dacht hij dat zijn vader het niet meende, maar dat viel vies tegen.
Javeed werd opgepakt in december 2013 nadat hij een nieuw paspoort had aangevraagd. Ik hoef u niet uit te leggen waarom hij dat reisdocument nodig had. Iets met een vliegtuig en Syrië. Wat een geluk dat er zo goed werd opgelet, zowel door de autoriteiten als door zijn vrouw, ouders en zussen. Als hij zich bij ISIS had gevoegd had hij zijn kennis van scheikunde namelijk ongetwijfeld gebruikt om dood en verderf te zaaien. Je moet er niet aan denken.
Goed, dat is dus één extremist die vrij kan rondlopen minder. Nu hopen dat er de komende tijd nog veel meer van dat soort types worden opgepakt... en vervolgens worden veroordeeld jarenlange gevangenisstraffen.
(Dank aan Robert Spencer voor de titel en de link)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten