De satire voorbij: VARA-blog Joop.nl neemt het op voor polderjihadi's

Geen categoriemrt 12 2015, 12:00
Linksdraaiend Nederland zingt in koor: "Het zijn misschien jihadisten, maar wel ónze jihadisten."
VARA-blog Joop.nl begint steeds meer op een linkse variant van De Speld te worden: de site heeft een hilarisch artikel online gezet van politiek filosoof Matthijs van de Sande die meent dat Jodenhatende polderjihadi's die zich aansluiten bij ISIS wel ónze polderjihadi's zijn. We moeten daarom zeker niet hun paspoort afpakken en we moeten ook niet wensen dat ze sneuvelen in Syrië en Irak. Beter tonen we een beetje medeleven met die zielige jongens en meisjes:
Zowel politiek als juridisch schuift men zo langzaam maar zeker op naar een discours dat niet alleen afstand neemt van de plegers of bepleiters van extremistisch geweld, maar hen zelfs hun bestaansrecht als persoon in onze samenleving ontzegt. Het trekt een resoluut onderscheid tussen de burger - die deel uitmaakt van een politieke gemeenschap en aanspraak kan maken op civiele rechten - en de rechteloze buitenstaander.
En (let vooral op de laatste zin):
De platvloerse agressie die inmiddels gemeengoed lijkt te zijn geworden in Den Haag, confronteert me dus met een moeilijk dilemma. Aan de ene kant zie ik geen enkele reden om het überhaupt voor jihadisten en hun sympathisanten op te nemen. Dit is niet simpelweg een onderhoudend debatje over de vrijheid van meningsuiting of de "kernwaarden" van een burgerlijke samenleving. Maar aan de andere kant: niet alleen wordt gesteld dat sommige medeburgers net zo goed kunnen sneuvelen. Tegelijkertijd wordt ook juridisch de baan bereid voor hun vogelvrijverklaring. Zodoende tekent men met holle "rot maar op"-retoriek impliciet het doodsvonnis van een - vooralsnog klein - deel van onze samenleving.
Als we dat toelaten, is het ergst denkbare nog mogelijk. Ik zie me dus gedwongen het op te nemen voor jihadisten.
Zou de huisfilosoof van Joop.nl wel weten wat het betekent als een polderjihadi zich aansluit bij ISIS? Zo'n jihadi verdient het om zijn Nederlanderschap kwijt te raken, omdat hij heeft gekozen voor de vijand; een genocideplegende islamitische terreurbende die de regio wil zuiveren van alles wat niet radicaal-islamitisch is. O ja, en ze willen terreuraanslagen plegen in het vrije Westen. Daar worden ze immers volop voor getraind door ISIS.
En die mafketels moeten we dan met open armen verwelkomen? Ik dacht het niet. Voor polderjihadi's is in Nederland geen enkele plaats, behalve de cel waar ze wat mij betreft de rest van hun leven mogen blijven zitten. Maar beter sneuvelen polderjihadi's dáár in Syrië of Irak. Zijn we meteen van het probleem af. Ik snap dat linkse mensen graag precies het tegenovergestelde willen vinden van wat rechts vindt, maar in dit geval is dat niets minder dan suicidaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten