De satire voorbij: VARA-blog Joop.nl neemt het op voor polderjihadi’s

Linksdraaiend Nederland zingt in koor: “Het zijn misschien jihadisten, maar wel ónze jihadisten.”

VARA-blog Joop.nl begint steeds meer op een linkse variant van De Speld te worden: de site heeft een hilarisch artikel online gezet van politiek filosoof Matthijs van de Sande die meent dat Jodenhatende polderjihadi’s die zich aansluiten bij ISIS wel ónze polderjihadi’s zijn. We moeten daarom zeker niet hun paspoort afpakken en we moeten ook niet wensen dat ze sneuvelen in Syrië en Irak. Beter tonen we een beetje medeleven met die zielige jongens en meisjes:

Zowel politiek als juridisch schuift men zo langzaam maar zeker op naar een discours dat niet alleen afstand neemt van de plegers of bepleiters van extremistisch geweld, maar hen zelfs hun bestaansrecht als persoon in onze samenleving ontzegt. Het trekt een resoluut onderscheid tussen de burger – die deel uitmaakt van een politieke gemeenschap en aanspraak kan maken op civiele rechten – en de rechteloze buitenstaander.

En (let vooral op de laatste zin):

De platvloerse agressie die inmiddels gemeengoed lijkt te zijn geworden in Den Haag, confronteert me dus met een moeilijk dilemma. Aan de ene kant zie ik geen enkele reden om het überhaupt voor jihadisten en hun sympathisanten op te nemen. Dit is niet simpelweg een onderhoudend debatje over de vrijheid van meningsuiting of de “kernwaarden” van een burgerlijke samenleving. Maar aan de andere kant: niet alleen wordt gesteld dat sommige medeburgers net zo goed kunnen sneuvelen. Tegelijkertijd wordt ook juridisch de baan bereid voor hun vogelvrijverklaring. Zodoende tekent men met holle “rot maar op”-retoriek impliciet het doodsvonnis van een – vooralsnog klein – deel van onze samenleving.

Als we dat toelaten, is het ergst denkbare nog mogelijk. Ik zie me dus gedwongen het op te nemen voor jihadisten.

Zou de huisfilosoof van Joop.nl wel weten wat het betekent als een polderjihadi zich aansluit bij ISIS? Zo’n jihadi verdient het om zijn Nederlanderschap kwijt te raken, omdat hij heeft gekozen voor de vijand; een genocideplegende islamitische terreurbende die de regio wil zuiveren van alles wat niet radicaal-islamitisch is. O ja, en ze willen terreuraanslagen plegen in het vrije Westen. Daar worden ze immers volop voor getraind door ISIS.

En die mafketels moeten we dan met open armen verwelkomen? Ik dacht het niet. Voor polderjihadi’s is in Nederland geen enkele plaats, behalve de cel waar ze wat mij betreft de rest van hun leven mogen blijven zitten. Maar beter sneuvelen polderjihadi’s dáár in Syrië of Irak. Zijn we meteen van het probleem af. Ik snap dat linkse mensen graag precies het tegenovergestelde willen vinden van wat rechts vindt, maar in dit geval is dat niets minder dan suicidaal.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

19 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  Ik snap hun probleem niet. Het is toch het hoogste ideaal van de ware Moslim, om te sneuvelen voor Allah? Láát ze dan toch sneuvelen. Wie zijn zij (van Joop), om hun dat plezier te ontzeggen?

 2. Mahomed de Eerste

  Wil iemand Matthijs van de Sande alstublieft oppakken en interneren tot hij leert te zwijgen als de grote mensen praten?

 3. Swieber

  In linkse (universitaire) kringen is er vaak begrip voor links en islamitisch terrorisme. (of men probeert daar begrip voor te kweken)

  In die kringen is er ook (stilzwijgende) sympathie voor de moordenaar van Pim Fortuyn.

 4. Pimsch

  je moet LINKS zijn om niet te kunnen beseffen hoe erg ze zijn.

 5. Pieter V

  Links heeft altijd al geweld bejubeld om hun politieke doelstellingen te bereiken.
  AFA, Kafka, Dierenbevrijdingsfront, Wij bekennen Kleur, Groen LInks, is slechts een kleine greep uit de voorraad.

  Een aantal van die groepen gebruiken regelmatig intimidatie en geweld en zij dus ordinaire criminelen.
  Dat met goedvinden van de eveneens uiterst criminele “bovenwereld”, waaronder veel linkse politici.

  De recente intimidatie en geweldplegingen tegen PVV politici geeft weer een inkijkje in de hersenpannen van dit soort links rapaille.
  Het met links tuig vergeven justitionele apparaat zal er dan ook niets aan doen om de daders daadwerkelijk op te sporen.
  Daar is geen “capaciteit” voor. Wat ze bedoelen is dat ze hun bruinhemden echt niet gaan aanpakken.

 6. Frank

  In de cel? Wat dacht je van de Waalsdorpervlakte, waar we na 1945 ook al landverraders ter dood brachten.

  1. JanvanEechoud

   Nou nou Frank. Tikkie minder kan ook wel.
   Mijn bijdragen op JOOP worden zelden geplaatst

   1. toetssteen

    @JanvanEechoud
    Ow, anders aren er nog meer geweest die vd Sande een luid hahaha hadden gegeven.
    Ik zat het vanmorgen (in Nederland zo rond twee uur ’s nachts), te lezen en dacht: probeert de brave borst nou een ‘ Flodder’ te doen? Lees: het blijft toch je kind hè. Want de vergelijking indertijd die de schuinsmarcheerder dorpsdokter maakte ging niet bepaald over geradicaliseerde jihadi’s.

    1. toetssteen

     aren is waren.

   2. LantR.fant

    Frank is in de war.
    Hij bedoelt het Media Park in Hilversum, dat de linkse tegenhanger is van de Waalsdorpervlakte.

 7. Koos_Koets

  Het artikel is weliswaar een gedrocht, en van de commentaren is ongeveer de helft afkomstig van debiele drammers, die elk gevoel voor realiteit hebben verloren. Maar de andere helft valt eigenlijk best mee. Mijn indruk is dat de redactie van Joop de laatste tijd meer “wildersachtige” standpunten doorlaat dan vroeger. (Er is natuurlijk nog wel censuur vooraf).

 8. Koos_Koets

  Je kunt tegenwoordig veel zeggen op Joop, maar je moet het niet te bont maken, want dan wordt je account opgeheven. De laatste keer dat dat bij mij gebeurde (voor de vierde keer), was na mijn comment op een artikel over verkrachtingen in India. Ik had opgemerkt dat daarbij religieuze spanningen een rol speelden, en er het volgende interessante linkje bijgevoegd:
  http://zaplog.nl/zaplog/article/msm_verzwijgt_islamitische_achtergrond_verkrachters_delhi
  Dat vonden ze kennelijk iets te brisant!

 9. Avander

  Als ik het goed begrijp mogen we criminele Nederlanders ( autochtoon ) nog wel oppakken en met een minimum- of taakstrafje opvoeden, maar mogen criminele Arabieren of Noord-Afrikanen geen strobreed in de weg gelegd worden. Ach ja, moordenaars hebben ze in het Verre Oosten genoeg, laten we die paar duizend potentiele terroristen maar veilig hier houden. Kunnen ze zich hier uitleven.

 10. pietkremer

  Wie het in de tweede wereldoorlog opnam voor leden van de Nederlandse SS en hen vooral zag als onze jongens, werd voor landverrader uitgemaakt. Ook die jongens kozen bewust voor uitzending naar het Oostfront en niemand betreurde het als ze daar sneuvelden. Waarom betreuren linkse mensen de dood van onze jihadisten meer dan de dood van hun slachtoffers ?

  1. Mart

   Piet, …..goeie vraag.

 11. Sorensen

  Waarom aandacht aan JOOP.nl?

 12. Joop Klepzijkert

  Adolf Hitler was ook stapelgek op moslims en hij was ook een socialist.

 13. Ni28

  Fijn om jihadstrijders onder ons te hebben maar zwarte Piet die moet weg. De VARA vindt het vast goed.

 14. van Urk

  En straks als alles achter de rug is in Irak of Syrie dan zal links Nederland zeker bereidt zijn om alle schadevergoedingen te betalen aan de koerden en christenen vanwege wat “onze Nederlandse jihadstrijders” hun aangedaan hebben zeker!? net zoals zij kwiek waren om de weduwen uit srebrenica of Indonesie te betalen vanwege wat onze “Nederlandse jongens” geflikt hadden! Dacht het niet!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.