Dijsselbloems krokodillentranen: hij keurde zelf loonsverhoging top ABN AMRO goed

Screen-Shot-2015-03-27-at-21.30.07
Foto: Amir / Wikimedia Commons

Oh oh, Dijsselbloem.

Een schande is het: de 100.000 euro die de ABN AMRO-top aan zichzelf wilde uitdelen als een loonsverhoging. Dat vond onze PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ook. Het was hem een “graat in de keel” en hij noemde het “donders vervelend”.

Maar wat blijkt? De PvdA’er heeft een jaar geleden zelf goedkeuring gegeven aan die loonsverhoging en zelfs toegezegd dat hij die verhoging publiekelijk zou verdedigen. Krokodillentranen van de minister dus. Via NRC.nl:

De brief verwijst naar een gesprek op 7 maart vorig jaar, waarin de minister zou hebben “toegezegd dat hij de uitkering van deze toeslag zal verdedigen”. Ook heeft hij “zijn tevredenheid geuit over de wijze waarop de beloningsdiscussie is opgelost”. De brief, in bezit van NRC, is ondertekend door topman Gerrit Zalm en president-commissaris Rik van Slingelandt.

Intussen begint de ruzie tussen Dijsselbloem en ABN AMRO uit de hand te lopen. Het ministerie van Financiën is na dit nieuws dat de minister de bonus van 100.000 euro persoonlijk goedkeurde naar de media gestapt. Ze kwamen met het bericht aanzetten dat de top van de bank dankzij Dijsselbloem besloot af te zien van een bonus van 200.000 euro, twee keer zoveel als de heren zichzelf nu wilden geven. Opnieuw via NRC:

Over de salarisverhoging van 16,7 procent (100.000 euro) werd vastgesteld dat die volgens de regels was. In de verklaring van Financiën staat:

De minister heeft er nooit een misverstand over laten bestaan wat hij daarvan vindt en gewaarschuwd voor de schade voor de bank. Tegelijkertijd heeft hij erkend dat het juridisch en bestuurlijk correct is verlopen en in dat licht te verdedigen.

Leuk geprobeerd van de minister, maar hij is toch echt degene die akkoord is gegaan met de loonsverhoging waar nu zoveel ophef over is. Daar kan niet tegenop gespind worden. Dijsselbloem is een typische PvdA’er: links lullen en rechts vullen. Wedden dat ook deze PvdA’er na zijn ministerschap ergens bij een of andere bank aan de slag gaat om het grote geld binnen te harken?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!