Hoog tijd voor een parlementaire enquête naar de euro

Thierry Baudet en co willen een burgerinitiatief voor een parlementaire enquête over de invoering van de euro. Een strak plan.

De EU-sceptische Baudet laat weer eens van zich horen. Dit keer wil hij met een groep auteurs en hoogleraren middels een burgerinitiatief, waar 40.000 handtekeningen voor nodig zijn, afdwingen dat de Tweede Kamer een beslissing maakt over een parlementaire enquête naar de invoering van de euro. Via NOS.nl:

Ze noemen de invoering van de euro een van de ingrijpendste politieke besluiten uit de Nederlandse geschiedenis. “Nog altijd verbaast het ons hoe het mogelijk is geweest dat zo’n ingrijpende beslissing met zo weinig kritisch debat gepaard ging.”

De auteurs schrijven op hun site Peuro.nl:

De invoering van de euro was één van de meest ingrijpende politieke besluiten uit de Nederlandse geschiedenis. Met het Verdrag van Maastricht (1992) besloten de Europese leiders dat het tot dan toe voornamelijk economische samenwerkingsverband van de EG een politiek-monetaire component zou krijgen: de euro.

(…)

 De Nederlandse bevolking heeft het recht om – via haar parlementaire vertegenwoordigers – beleidsmakers en beslissers onder ede te horen, zodat duidelijk wordt hoe degelijk de besluitvorming rondom de invoering van de euro is geweest. Teken daarom ons burgerinitiatief voor een parlementaire enquête over de invoering van de euro op www.peuro.nl.

De oprichters van het initiatief zijn Thierry Baudet, Victor Broers en Arno Wellens, allemaal auteurs die kritische boeken over de EU en de euro hebben geschreven. Er staan ook een paar interessante namen bij de ondertekenaars van het initiatief: Paul Cliteur, Jort Kelder, Arjo Klamer en Ad Verbrugge, om er maar een paar te noemen.

Ik zou zeggen: ondertekenen die hap (er zijn wel wat persoonlijke gegevens nodig, maar anders is het burgerinitiatief helaas niet geldig). Er is geen enkel argument om géén parlementaire enquête te willen. Het is een democratisch recht, en de invoering van de euro heeft veel negatieve gevolgen gehad voor Nederland. Het zou fantastisch zijn als dit onderwerp in ieder geval op de agenda van de Tweede Kamer wordt gezet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. Primo

  Ik heb uiteraard getekend maar heb er weinig vertrouwen in dat de politiek dit gaat honoreren.

  1. HR

   Voor mij geld hetzelfde, blijven hopen….

 2. NemTudom

  Geen tekening. Deze heren hadden ook met G.Wilders in kunnen stemmen. Wilders is daar al heel lang mee bezig. Deze heren hoorden hem niet. Nu is het voor hen schijnbaar interessant om daar voordeel uit te halen. Laten ze bekent maken dat ze het met Wilders eens zijn, om de euro om te ruilen voor onze oude munt. Dan is tekenen wel interessant.

  1. van Urk

   @NemTudom Groot gelijk! Soms moeten we ermee leven dat bij sommige mensen pas hun ogen beginnen te openen nadat zij al het zand in hun ogen hebben weggespoeld! Ze hadden inderdaad G.Wilders in zijn gelijk kunnen geven maar waarom zou je dit doen als jezelf met de eer kan strijken om zijn gelijk aan te kunnen tonen met een eigen onderzoek! Net zo als Rutte en zijn VVD aanhang de woorden van Wilders uit zijn mond halen en die klakkeloos over te gaan nemen om zelf te willen gaan scoren bij het kritische volk!

  2. Epimenides

   Die Baudet moet eerst maar eens z’n eerdere beloftes of grootspraak gaan waarmaken.

  3. nick

   Je hebt helemaal gelijk!

 3. Pimsch

  ik teken en hoop dat TMS veel meer bekendheid krijgt.

 4. W.H.J. Reiss

  Mosterd na de maaltijd.
  Het is overigens niet onzinnig, zeer zeker niet.
  Hetgeen men nu van plan is, QE, is van een bijna zelfde strekking als de Euro voor eenieder. De rentes dalen tot nul en zelfs lager. Inflatie zal over 1 jaar ons deel zijn. Importeurs zien hun prijzen dusdanig stijgen, dat verkoop niet meer mogelijk is en het faillissement is nakend.
  Deze QE is korte termijn (binnen 2 jaar) denken. Er komt een giga ‘bubble’. Die gaat spatten !!!
  Wanneer is dan de vraag ?
  Als in de VS de voorraden omhoog gaan, dan komt er een recessie. We zitten al in ‘overtime’ ! En iedere recessie wordt groter. We hebben al een hoge werkeloosheid, dus houdt U zich maar niet aan de takken, maar aan de boom vast.
  .
  Het gaat mooi omhoog, dus U denk ‘mooi zo’ !!
  Dat denkt dus iedereen.
  Advies: Begin aandelen te verkopen !!!

 5. Lieftinck

  Ik heb getekend!

 6. Obomov

  Gebruik dat ding dan niet, of zo weinig mogelijk. Als de Europese eenmaking, waar de euro slechts een deelverzameling van is, zonder enig democratisch proces wordt ingevoerd en ondanks luide protesten wordt doorgevoerd en blijft worden doorgevoerd, dan mag je wel weten wat de uitkomst gaat zijn van dit soort marginaal gekrakeel. Want niemand gaat zich hiervoor interesseren, net zoals bij het vorige burgerinitiatief.

  Wanneer gaan mensen zich eens realiseren dat ze belazerd zullen worden zolang ze bestuurd willen worden. Het lezen van een haast willekeurig geschiedenisboek maakt dat duidelijk. Als jezelf of je kinderen niet naar het slagveld gestuurd worden, dan wordt je financieel uitgekleed, of, zoals nu, cultureel verwoest met het slagveld en de economische consequenties daarvan in de wachtrij.

  1. Teun

   Wat doen we hieraan? Geld van de bank halen? Weigeren belasting te betalen? In een beschermende kring om de weigeraars heen gaan staan? Vuurwapens aanschaffen?
   Zelfvoorzienend worden?
   Een parallelle samenleving inrichten met eigen rechtspraak niet naar zeerecht van de duivel, maar naar gewoonterecht?
   Dat wil dit sheeple niet.

   1. Obomov

    @Teun, stap 1 is inzien dat je belazerd wordt. Stap 2 is je realiseren dat het niet snel zal veranderen. Ook terug naar de gulden zal weinig oplossen. Verhuizen naar een niet-euro land evenmin. Je zult zo veel mogelijk buiten het financiele systeem moeten blijven met goud, zilver en bitcoins. Iets zegt me dat je ook daar niet aan wilt beginnen. Dan kun je alleen maar boos zijn in plaats van te proberen munt te slaan uit de spilzucht, greed en stupiditeit van onze bestuurders.

 7. Gerben

  Lijkt me een zinloze oefening. De meeste kiezers stemmen gewoon op partijen die ons geld naar Griekenland sturen. Dat gaat echt niet veranderen door oud-politici aan de schandpaal te nagelen. 18 maart kun je er wat aan doen. Als de PVV niet de meerderheid haalt in de Eerste Kamer heeft een enquete geen zin.

 8. NvanderReuk

  Ik stem PVV, dit burgerinitiatief gaat uiteraard getorpedeerd worden door Den Haag, Brussel etc. Totaal zinloos dit. Noem mij 1 burgerinitiatief dat een positief resultaat heeft opgeleverd. Dus niet een lullig nietszeggende overwinning maar een echt klinkende overwinning. Juistum ik ken ‘m niet dus ik ga ook niet tekenen.

 9. JanvanEechoud

  Done.

  Nog even een herinnering voor bezoekers.
  Één van de redenen voor uit de Euro / EU treden:
  Uitspraken vanJuncker.
  — Over het verdrag van Lissabon
  “Natúúrlijk wordt er soevereiniteit overgedragen! Maar zou het intelligent zijn als ik de aandacht van het publiek hier op vestig?”.
  — Het Franse referendum
  “Als het een ‘ja’ wordt, zeggen we; we gaan verder, en als het een ‘nee’ wordt, zeggen we; we gaan dóór!
  — Over de introductie van de euro
  “We beslissen iets, laten het even sudderen…, en wachten af wat er gebeurt! Als niemand stampij maakt, want de meeste mensen begrijpen tóch niet wat er is gebeurd…., , gaan we stap voor stap verder tot er geen weg terúg meer is!”
  Over economie en democratie in de eurozone
  “We weten allemaal wat we horen te doen…, maar we weten alleen niet hoe we dan nog herkozen moeten worden als we dat eenmaal gedaan hebben!

  1. Avander

   Getekend.
   En wel om precies de redenen en argumenten zoals verwoord door JanvanEechoud .

 10. nou2maar

  Ik heb getekend, ik steun ieder initiatief indien het de Haagse kliek weer in de schijnwerpers zet over deze staatsgreep. Maar het is natuurlijk ook zeer belangrijk om massaal PVV te stemmen! We moeten de oplichters die ons land, onze vrijheid en onze welvaart, aan het verkwanselen zijn weerstand bieden. Doorgaan op de huidige weg zal armoede en onderdrukking geven.

 11. Stevie

  Met de hele familie getekend ….uiteraard ….

 12. HenryJoseph

  We weten toch al heel lang dat we zijn belazerd? Maar desalniettemin ’n goed initiatief. Beter laat dan nooit!

 13. nick

  Ik heb maar wel getekend maar veel belangrijker is die andere ondertekening. Het hokje rood maken voor de PVV! Indien heel velen dat zouden doen heb je een kleine kans dat we de boel op den duur kunnen keren. Deze petitie is een protest waarmee, net als alle anderen, niets mee gedaan zal worden.

  Alleen je stem telt…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.