Jeroen Trommelen: ‘De groene revolutie is jammerlijk mislukt’

Hallucinerende fantasieën van een wetenschapsjounalist c.q. milieuactivist.

Wetenschapsjournalist/milieuactivist (doorhalen wat niet van toepassing is) Jeroen Trommelen mocht in de Volkskrant weer breed uitpakken onder de titel: ‘Groene revolutie mislukt jammerlijk.’

Jeroen Trommelen:

Goed nieuws voor klimaatsceptici: de omwenteling naar het gebruik van duurzame energie gaat niet door. Slecht nieuws voor milieubewusten: de opwarming van de aarde zal de kritische grens gaan overschrijden. …

Hoe weet Jeroen dat toch?

Dat heeft hij natuurlijk van horen zeggen.

Van wie dan?

Van de knapste klimatologen in de wereld, verenigd in het VN-klimaatpanel (IPCC). Dus een héél betrouwbare bron.

Maar hoe weten die dat dan?

Die beschikken over hele indrukwekkende klimaatmodellen, die het klimaat over honderd jaar kunnen voorspellen.

Voorspellen?

Nou nee, niet echt. Ze gebruiken zelf het woord ‘projecteren’, wat natuurlijk heel iets anders is dan ‘voorspellen’. Maar in de media gaat dat verschil meestal verloren.

Komen die ‘projecties’ overeen met de werkelijke ontwikkeling van het klimaat?

Nu niet van die vervelende kritische vragen stellen. Al die knappe koppen weten het heus wel beter dan jij.

Ik mag het toch wel vragen. Dus opnieuw: worden die projecties bevestigd door de realiteit?

Nou vooruit dan maar. Nee, nagenoeg alle modellen geven een veel grotere stijging van de temperatuur aan dan er in werkelijkheid is opgetreden. In feite heeft er de laatste 18 jaar geen significante stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur plaatsgevonden.

Dus die verschrikkelijke opwarming van de aarde bestaat alleen maar in de virtuele werkelijkheid van de klimaatmodellen die niet in staat zijn de toekomst te voorspellen?

Ontkenner !!! Jij probeert bewust twijfel te zaaien. Dat is moreel verwerpelijk. Het heeft geen zin meer met jou te discussiëren.

Na dit intermezzo maar weer terug naar Jeroen Trommelen.

Dit wordt een fijn verhaal voor sceptici, neezeggers en windmolenhaters die altijd al wisten dat duurzame energie geen zoden aan de dijk zet. Niet nu, niet op deze plek, niet voor deze prijs of eigenlijk helemaal niet op deze wereld. Ze hebben geen gelijk, maar krijgen niettemin hun zin. Dat is geen boodschap die overheden, milieubeweging of klimaatorganisaties graag verspreiden, maar het wordt tijd die onder ogen te zien. De omwenteling naar groene energie is bezig te mislukken. In Europa slaagt het de komende kwart eeuw nog een beetje, maar op wereldschaal komt de noodzakelijke energierevolutie nauwelijks van de grond.

De ongemakkelijke cijfers zijn deze: op dit moment, eind maart 2015, is de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas CO2 ruim 60 procent hoger dan in 1990, toen het wetenschappelijke klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties er zijn eerste rapport over schreef. 25 jaar vergaderen en goede intenties hebben het broeikasprobleem niet verminderd, maar hoogstens een nog sterkere toename ervan beperkt. [Noot HL: Wat is het probleem? De temperatuur stijgt al 18 jaar niet meer.]   ….

De broeikasuitstoot blijft stijgen (met 20 procent) en de atmosfeer raakt langzaam verzadigd met kooldioxide. [Noot HL: Hoe heeft de aarde tienvoudige CO2–concentraties van honderden miljoenen jaren geleden weten te doorstaan?] Zelfs in het matig optimistische middenscenario waarin wereldwijd alle bestaande politieke voornemens tegen klimaatverandering worden uitgevoerd, stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde met minstens 3,6 procent. [Noot HL: Ja hoor, een procentuele stijging van de temperatuur? En opnieuw: hoe weet Jeroen dat?]

Voor wie het nog eens hardop gezegd wil hebben: dat is inderdaad een rampscenario. Tot dusver bleef de gemiddelde opwarming op aarde beperkt tot 0,8 graden en die veroorzaakt al veel veranderingen, waaronder een versnelde afsmelting van ijskappen en extremer weer met hitte- en wateroverlast. [Noot HL: Waar haalt hij het vandaan? Het oppervlak drijfijs van de Noord- en Zuidpool is al tientallen jaren constant! En het IPCC heeft geschreven geen trends in weersextremen te hebben kunnen ontdekken!] Bij een opwarming van 3,5 tot 4 graden gaan de Malediven en andere eilandengroepen kopje onder; worden de kustgebieden van Nederland en veel andere landen ernstig bedreigd [Noot HL: De zeespiegelstijging is constant en gering. Er is geen versnelling opgetreden.] en doen hittegolven, misoogsten en andere natuurrampen [Noot HL: Hebben die iets met de opwarming van de aarde te maken die 18 jaar geleden is gestopt?] een aanslag op de beschaving zoals we die kennen. [Noot HL: Al met al lekker griezelen!]

…. het aandeel duurzame energie is de laatste jaren toegenomen. Maar wie naar het mondiale plaatje kijkt, ziet dat duurzame energie uit wind en zon op wereldschaal nog vrijwel niets voorstellen. Volgens sommige onderzoekers is het IEA te pessimistisch in zijn berekeningen, maar het huidige aandeel voor wind en zon is iets meer dan 1 procent. Waterkracht groeide de afgelopen halve eeuw licht naar 2,4 procent; biomassa en elektriciteit uit afval bleven met ruim 10 procent vrijwel gelijk. Belangrijk is dat de totale hoeveelheid gebruikte energie in deze halve eeuw ruim verdubbelde. Daardoor blijft ook bij een verdubbeling van zonne– en windcapaciteit, het aandeel daarvan in de totale energievoorziening gelijk. ….

Aldus Jeroen Trommelen.

Het is een tendentieus artikel, geschreven door een groene gelovige. Maar als je het groene sausje eraf haalt en de litanie van milieuangsten negeert, blijft er een informatief en zeer leesbaar stuk over dat kan worden aanbevolen.

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. Pieter V

  Dat het percentage wind- en zonnenergie nog steeds een laag percentage van het totale verbruik uitmaakt zegt toch alles over de grootschalige haalbaarheid.
  Die duizenden enorme windmolens leveren netto dus geen lor op aan kWh en de hectares aan zonnepanelen zullen het als percentage van het totaal verbruik wereldwijd niet gaan doen.
  Niet voordat er een efficiënte manier van grootschalige opslag beschikbaar is.
  Wat dan nog blijft in dichtbevolkte landjes als Nederland is een compleet verziekt leefklimaat en veel natuurgebied vernield.
  Tel uit je winst.

 2. David

  Wat een vreemde titel heeft dit stuk.
  “Rede zegeviert toch” lijkt mij treffender.

  Of “mislukte zelfmoordpoging” , goed nieuws toch?

 3. G-krul

  OT, ik kwam dit tegen:
  http://wattsupwiththat.com/2015/03/10/whoops-study-shows-huge-basic-errors-found-in-cmip5-climate-models/
  maar begrijp het niet zo goed. Is het een 1 April grap?

 4. Hetzler

  Het is haast aandoenlijk, dat naïeve geloof en dat wat rondstrooien met enge dingetjes hier en daar vandaan gehaald.
  Die mislukking: heel simpel verklaard. De vermogensdichtheid van groene energie is 1/1000 van die van fossiel en 1/10.000 van kern zoals thorium. Dus overstappen naar groen is een tijdreis terug naar de Middeleeuwen. Een negatieve transitie dus. Q.E.D.

 5. Nicky

  Mmmm gelukkig hebben we CO2 hard nodig, en worden die machtige krachtige zonnevlammen ver weg, niet beinvloed door ons wagenparkje hier, en gelukkig weet onze levende God het beter dan deze ‘wetenschappers’, die al zovele eeuwen in hun hoogmoed er vaak er volkomen naast zaten.

  En volgens onze Schepper zal het einde komen – niet door die zgn. ‘global warming’ of ‘stijgende zeeën’ – maar door ‘vreselijk heet vuur’.

  Alles zal door dit vuur zijn einde vinden, smelten zullen alle ‘elementen’ (niet alleen fysieke maar in het Grieks ook: de geestelijke ‘waarheden’, de mindsets, de paradigma’s, de blingbling en valse religie, de politieke ‘waarheden’, enz).

  (elementen, letterlijk en/of figuurlijk, 2Petr3:12, στοιχεῖον -stoicheîon, something orderly in arrangement, element, principle, rudiment).

  Daarna niet de NWO, want die heeft m.i. reeds zijn kans gekregen met aan het hoofd de (muslim?) antichrist, maar daarna ‘een nieuwe hemel en een nieuwe aarde’!

  Hoe dat zal worden: geen idee. Maar alles in Gods Woord is uitgekomen en bleek waar, dus hier vertrouw ik ook maar op.

 6. Baksteen

  3,6% temperatuurstijging? De gemiddelde temperatuur op aarde is 15 graden, 3,6% daarvan is 0.54, vreselijk!!
  De truck is nu dus om in % te gaan praten, na het al die jaren over graden C te hebben gehad. Niemand snapt er nog wat van na de bekende rekenkundige scholing van de laatste 25 jaar en dat is precies de bedoeling. Opzettelijke smerige misleiding van een onvoldoende opgeleide bevolking. Groen + rood = bruin nietwaar.

  1. G-krul

   Baksteen, het viel mij ook op dat men in procenten gaat rekenen. Ik dacht, Celsius, Kelvin, Fahrenheit ?

 7. Baksteen

  truck? 🙂

 8. Herman Vruggink

  Als we terugkijken dan kunnen we alleen maar concluderen dat het is verlopen als verwacht. Zo wisten wij al bij het afsluiten van Kyoto dat de CO2 emissie zeker nog zou toenemen en de opbouw van duurzame energie zelfs beter is verlopen dan de schema’s van Greenpeace en groene goeroe van Wijk 25 jaar geleden voorspelden. Toch is Jeroen Trommelen opeens zijn geloof verloren. Het lijkt erop dat hij een beetje zwaar op de hand is. Voor de een is het glas half leeg, voor de ander half vol.

  De meeste mensen houden zich er niet dagelijks mee bezig. Als duurzame energie maar doorontwikkeld wordt, een procentje meer of minder maakt hun niet uit. En of het klimaat wel of niet veranderd doet er voor veel mensen ook niet zo toe, genoeg goede andere redenen om toch duurzame energie blijvend te ontwikkelen. De transitie moeten we hoe dan ook vroeg of laat gaan maken.

  Wil iedereen duurzame energie? Nee natuurlijk niet. Zoals bij elke ontwikkeling zijn er altijd mensen die er niets van moeten weten. En op zich is dat niet erg, oppositie heeft zijn functie. En zo verzamelen zich alhier regelmatig de fossiel adventisten die hun eigen religie er op na houden. Hun heilig geloof is dat het niet opwarmt en als een soort ‘Allah akbar’ schalt hun credo: “het warmt al 18 jaar niet op” En als bewijs voeren zij trots hun RSS data relikwie met zich mee. Alle continenten warmen op wordt hun voorgehouden. Nee, dat komt door het stadseffect of ze komen met de complottheorie dat de data is gemanipuleerd. Indien ze je voorhoud dat 70% van de Aarde uit oceanen bestaat die wel degelijk opwarmen wordt je verteld dat alleen de satelliet data er toe doet. Op de vraag waarom de UAH satelliet data dan volledig wordt stilgezwegen komt dan geen antwoord en stoppen de contraremonstranten snel hun vingertjes in de oren.

  De eerste twee maanden van dit jaar zijn al weer warmer dan de eerste twee van 2014. Aan het einde van het jaar kunnen de mensen zich alhier weer opmaken om te ontkennen dat 2015 toch echt niet het warmste jaar was.

  1. Ronel

   Inderdaad Herman, de energietransitie verloopt zoals verwacht. Ondanks wereldwijd honderden miljarden euro’s en dollars bestaat in de energiemix nog steeds slechts een schamele 2% uit zogenaamd duurzaam, stijgt de temperatuur nog steeds als een dolle, vliegt de hoeveelheid co2 ongeveer van de schaalverdeling, en heeft 2/3 van de wereldbevolking nauwelijks elektriciteit. Conclusie; de duurzame revolutie is mislukt. Misschien kunnen we al die dollars en euro’s beter uitgeven aan, ik noem maar wat, voedselproblematiek, goedkope energievoorziening voor derde wereldlanden, ontwikkeling van medicijnen enz. Want laten we nou ff eerlijk zijn, ondanks de ons beloofde horror scenario’s hebben we niet meer of zwaardere orkanen, niet meer bosbranden, wil het ijs maar niet smelten en vinden we het stiekem wel lekker dat we ’s winters niet zo hard hoeven te stoken.

   1. Herman Vruggink

    Ronel,

    Of de duurzame revolutie mislukt is of niet hangt af van je verwachtingen. Moppersmurfen verwachten niets, doen niets en vinden het hoe dan ook niets wat er ook gebeurt. Voor hun zal het glas altijd halfleeg zijn. Het aandeel van de elektriciteit dat nu duurzaam wordt opgewekt is 20% Het aandeel op het totale energieverbruik is 8%. Je bent met je 2% waarschijnlijk in de vorige eeuw blijven hangen. De CO2 concentratie stijgt ondertussen gewoon door zoals verwacht. Niet raar want vooral het kolenverbruik is flink gestegen. Met veel welvaartsgroei stijgt de energiebehoefte nu eenmaal. De globale temperatuur blijft (gelukkig) wat achter bij de voorspellingen. Beloofde horror scenario’s zijn op de korte termijn niet voorspeld. Op zijn vroegst over een jaar of 50. En of wij misschien al die dollars en euro’s beter kunnen uitgeven aan voedselproblematiek of goedkope energievoorziening voor derde wereldlanden e.d. is inderdaad steeds opnieuw een terechte afweging.

   2. Herman Vruggink

    Ronel,

    O ja, en dan nog even over die 2/3 deel van de bevolking zonder elektriciteit, ook daarmee ben je blijven hangen ergens in de jaren vijftig van vorige eeuw. Tussen 1990 en 2010 daalde het percentage mensen zonder stroom van 24 procent naar 17 procent.

 9. pietkremer

  Er wordt altijd geschermd met het verhaal dat groene energie in de toekomst zonder achtervang van fossiele energie kan, zodra groene energie kan worden opgeslagen. Dat verhaal bijt zichzelf in de staart, omdat opslag pas aan de orde komt, zodra er meer groene energie wordt opgewekt dan de industrie en de burgerij verbruikt. Dat betekent dat er geen opslag nodig is, zolang duurzame energie slechts een fractie is van het verbruik. De opgewekte duurzame energie gaat dus altijd schoon op, zeker omdat deze voorrang heeft op het net. Er blijft dus niets over om op te slaan. Wie dus nu al voorzieningen treft om groene energie op te slaan door water op te pompen naar hooggelegen meren, om dat later door een turbine te laten wegstromen, zal die voorzieningen de eerste vijftig jaar zeker niet kunnen benutten. Mij stoort voorts dat consumenten die geen groene stroom afnemen als a-sociaal worden aangemerkt, terwijl groene stroom helemaal niet zou kunnen bestaan als er geen grijze stroom beschikbaar zou zijn. Wie grijze stroom afneemt, zorgt ervoor dat de klassieke centrales hun nuttige functie van hulp in nood kunnen behouden. Leve de grijze stroom van kolen, gas en atoom.

  1. G-krul

   Piet, die zg. asocialen moeten wèl de subsidie opbrengen voor de ‘groenen’.
   Verder, op zonnige, winderige feest- of zondagen moet Duitsland stroom naar het buitenland afvoeren en daar geld op toegeven!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.