Klein succesje: Iraaks leger jaagt ISIS weg uit al-Baghdadi

Het dorp vlakbij Bagdad is niet langer in handen van het islamitische terreurleger.

Goed nieuws: het dorp al-Baghdadi ten westen van Bagdad is weer in handen van het Iraakse leger. Bij de overname van het dorp vonden de moslimbarbaren van ISIS het nodig om 45 Irakezen levend te verbranden. En nu zijn ze weggejaagd:

Iraakse militairen, ondersteund door regionale milities en Amerikaanse luchtaanvallen, wisten de bezetters te verjagen.

De plaats in de provincie al-Anbar ligt niet ver van een grote luchtmachtbasis waar Amerikaanse militairen training geven aan Iraakse eenheden. Het politiebureau in de stad is veroverd en ook drie bruggen over de Eufraat zijn veiliggesteld.

Op Google Maps is te zien hoe dichtbij ISIS is geweest bij hoofdstad Bagdad:

irak

Inmiddels is het Iraakse leger druk bezig om een andere stad te veroveren; Tikrit, de geboorteplaats van Saddam Hussein. Zoals Michael van der Galiën een paar dagen geleden schreef:

En er is iets heel interessants aan de hand. Irak probeert ISIS namelijk niet alleen met behulp van gewapend geweld te vernietigen, maar ook door middel van psychologische oorlogsvoering. Zo heeft premier Abadi Iraakse ISIS-terroristen amnestie beloofd als ze breken met de terreurorganisatie.

Wat ook interessant is aan de pogingen om Tikrit en andere dorpen en steden te bevrijden van ISIS is het feit dat er ongeveer 30.000 sjiitische strijders aan meedoen, strijders die grotendeels zijn getraind door… Iran. Wat dit betreft – en alléén wat dit betreft – doet de schurkenstaat dus goede zaken.

Als Tikrit ook wordt bevrijd, dan is de weg vrij om ISIS ook weg te jagen uit Mosul, de grootste Iraakse stad na Bagdad. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Sterker nog, die strijd zou nog weleens maanden kunnen gaan duren. Voor ISIS is het behoud van de stad van groot belang om meerdere redenen (grondgebied, propaganda, etc.). Mosul kan alleen snel worden bevrijd als ook het Westen bereid is grondtroepen in te zetten om de moslimbarbaren voorgoed van de aarde weg te vagen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

2 reacties

 1. Swieber

  “is het feit dat er ongeveer 30.000 sjiitische strijders aan meedoen, strijders die grotendeels zijn getraind door… Iran.”
  ——-
  Iran is een veel groter strategisch gevaar dan ISIS.

  Helaas beseffen veel mensen dat niet en is de journalistiek geobsedeerd met ISIS en met de vernietiging van ISIS.

  Natuurlijk is er tussen de Sjiitische theocratie van Iran en de Soennitische theocratie van ISIS fundamenteel geen verschil.

  Iran ,de Sjiitische theocratie die al sinds haar oprichting veel terroristische organisaties steunt en achter veel aanslagen zit, breid haar invloed in die regio uit.

  En ,terecht, maken veel soennieten zich grote zorgen over de toegenomen invloed van Iran.

  Een aantal weken terug is Jemen in Iran’ s invloedssfeer gekomen en moesten Amerikanen hals over kop uit het land vluchten.

  Als Iran op termijn over atoomwapens gaat beschikken (en daar ziet het naar uit door de zeer slechte deal die Obama met Iran gaat sluiten) word de situatie in de regio alleen maar slechter. De soennieten zullen ook proberen atoomwapens te krijgen.
  —————————–

  Als IS ooit wordt verslagen, is Iran de grote winnaar
  http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2015/2/Als-IS-ooit-wordt-verslagen-is-Iran-de-grote-winnaar-1701366W/

 2. Gielah

  Wie het gevaar van Iran wél inziet, is de dappere Bibi Netanyahu.
  Hij is alles wat Obama niet is.

  Eerder dan de VS zal hij Iran aanvallen… in de zin van gevaarlijke opslagplaatsen enz. daar uitschakelen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.