Natuurlijk: moskeeën kunnen financiering door buitenlandse radicale moslims geheimhouden

Geen categoriemrt 27 2015, 10:00
Worden Nederlandse moskeeën gesteund door radicale moslims uit bijvoorbeeld Saoedi-Arabië? We hebben géén idee.
Dit is een slechte, heel slechte zaak:
Nederland heeft geen idee door welke buitenlandse geldschieters de moskeeën in ons land worden gefinancierd. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer. Moskeeën zijn niet bereid om openheid van zaken te geven.
Vanuit de hele islamitische wereld wordt geld gestuurd naar moskeeën in Nederland. Denk aan landen als Qatar, Saoedi-Arabië, Turkije, etc. Maar de Nederlandse moskeeën willen helemaal niets kwijt over deze buitenlandse geldschieters, waardoor wij in het duister blijven tasten wie het precies zijn en wat hun achtergrond is.
Dat betekent dat bijvoorbeeld salafistische geldschieters veel invloed kunnen uitoefenen op moskeeën en wat daar wordt gepredikt, zonder dat wij dat weten. Het salafisme is een radicaal-orthodoxe stroming binnen de islam die wat mij betreft niets te zoeken heeft in ons land.
ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers, die bovenop deze zaak zit, zegt tegen het AD: "Ik heb 2 jaar geleden om dit onderzoek gevraagd en nu weten we nog niks." En: "Niet alle buitenlandse financiering is problematisch, maar wel als het om salafistische stromingen gaat. Ik maak me zorgen dat zij radicalisering van Nederlandse moslims stimuleren. Ook is het slecht voor de integratie dat predikers vanuit Turkije worden aangestuurd."
Officieel mogen moskeeën zoveel geld uit het buitenland halen als ze willen. Daar hebben wij niets over te zeggen. Dat is een rare situatie, en om dan, zoals minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil een "diplomatiek gesprek" te gaan voeren met landen als Saoedi-Arabië, is compleet onzinnig. We moeten het salafisme niet tolereren in dit land.
Nogmaals Segers: "We moeten landen er veel scherper op aanspreken. Curieus dat landen als Saoedi-Arabië en Qatar hier geld naartoe sturen, terwijl daar geen enkele godsdienstvrijheid is. Buitenlandse financiers mogen onze vrijheid niet misbruiken om die te ondermijnen." Scherp aanspreken kan, het geld gewoon tegenhouden als het afkomstig is van salafistische geldschieters is nog beter.
Leest u De Dagelijkse Standaard graag? Help ons dan groeien. Doneer nu via iDeal of Paypal. Alleen met uw hulp kunnen we onze supersnelle groei bekostigen (we zijn razendsnel gegroeid, wat helaas extra kosten met zich meebrengt) én investeren in de toekomst, waardoor u nog meer te lezen en te zien krijgt op DDS, en we het niveau kunnen verhogen. Alle giften zijn dus buitengewoon welkom: of het nou om 100 euro, 50 euro, 50 euro of 5 euro gaat. Wilt u 250 euro of meer geven? Doe dat en word een officiële Vriend van DDS, waardoor u uitgenodigd wordt om met de redactie te dineren en gratis toegang krijgt tot onze (te organiseren) evenementen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten