Nieuwe sektarische oorlog in Midden-Oosten: soennitische landen versus sjiitische rebellen in Jemen

Geen categoriemrt 26 2015, 8:00
Dit gaat gigantisch uit de hand lopen.
Jemen verkeert sinds vorig jaar in een burgeroorlog, nadat de sjiitische Houthi-rebellen de stad Sanaa veroverden op de soennitische regering. Nu dreigt die burgeroorlog de hele regio een sektarische oorlog in te zuigen, omdat soennitische landen als Saoedi-Arabië, de Golfstaten, Jordanië en andere landen in het Midden-Oosten de regering te hulp schieten met luchtaanvallen op de sjiieten (die worden gesteund door sjiitisch Iran, de aartsvijand van Saoedi-Arabië):
Een coalitie van tien landen, onder leiding van Saoedi-Arabië, voert luchtaanvallen uit op de opstandelingen. Saoedi-Arabië stelt honderd gevechtsvliegtuigen en 150.000 soldaten beschikbaar.
Volgens Al Arabiya hebben ook landen als Soedan, Jordanië, Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten vliegtuigen ingezet tegen de opstandelingen. Egypte, Pakistan en Soedan zouden bereid zijn ook grondtroepen in te zetten.
De naam van de operatie onder leiding van Saoedi-Arabië: operatie Decisive Storm. Oorlogsverslaggever Harald Doornbos twitterde vanochtend:
https://twitter.com/HaraldDoornbos/status/580973966162022400
En:
https://twitter.com/HaraldDoornbos/status/580978939838926849
Doornbos heeft helemaal gelijk: de Arabische Lente is in vrijwel geen enkel opzicht een succes geweest. Volgens de Houthi-voorman Mohammed al-Bukhaiti kunnen de luchtaanvallen voor een brede oorlog zorgen (en eigenlijk is die er al): "De Saoedische regering en de regeringen van de Golfstaten zullen spijt krijgen van deze agressie. De Jemenieten zijn een vrij volk en ze zullen de confrontatie aangaan met de agressors."
Een sektarische oorlog tussen de twee regionale grootmachten Iran en Saoedi-Arabië: net wat we nodig hadden in het gebied. Ahum. De vraag is wat de volgende stap van Iran wordt. En ook niet onbelangrijk: er onstaat nu een machtsvacuüm in Jemen. De soennitische moslimterroristen van Al Qaida en ISIS plukken daar de vruchten van. Dit gaat lelijk, heel lelijk worden.
Leest u De Dagelijkse Standaard graag? Help ons dan groeien. Doneer nu via iDeal of Paypal. Alleen met uw hulp kunnen we onze supersnelle groei bekostigen (we zijn razendsnel gegroeid, wat helaas extra kosten met zich meebrengt) én investeren in de toekomst, waardoor u nog meer te lezen en te zien krijgt op DDS, en we het niveau kunnen verhogen. Alle giften zijn dus buitengewoon welkom: of het nou om 100 euro, 50 euro, 50 euro of 5 euro gaat. Wilt u 250 euro of meer geven? Doe dat en word een officiële Vriend van DDS, waardoor u uitgenodigd wordt om met de redactie te dineren en gratis toegang krijgt tot onze (te organiseren) evenementen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten