Nieuwe sektarische oorlog in Midden-Oosten: soennitische landen versus sjiitische rebellen in Jemen

Dit gaat gigantisch uit de hand lopen.

Jemen verkeert sinds vorig jaar in een burgeroorlog, nadat de sjiitische Houthi-rebellen de stad Sanaa veroverden op de soennitische regering. Nu dreigt die burgeroorlog de hele regio een sektarische oorlog in te zuigen, omdat soennitische landen als Saoedi-Arabië, de Golfstaten, Jordanië en andere landen in het Midden-Oosten de regering te hulp schieten met luchtaanvallen op de sjiieten (die worden gesteund door sjiitisch Iran, de aartsvijand van Saoedi-Arabië):

Een coalitie van tien landen, onder leiding van Saoedi-Arabië, voert luchtaanvallen uit op de opstandelingen. Saoedi-Arabië stelt honderd gevechtsvliegtuigen en 150.000 soldaten beschikbaar.

Volgens Al Arabiya hebben ook landen als Soedan, Jordanië, Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten vliegtuigen ingezet tegen de opstandelingen. Egypte, Pakistan en Soedan zouden bereid zijn ook grondtroepen in te zetten.

De naam van de operatie onder leiding van Saoedi-Arabië: operatie Decisive Storm. Oorlogsverslaggever Harald Doornbos twitterde vanochtend:

En:

Doornbos heeft helemaal gelijk: de Arabische Lente is in vrijwel geen enkel opzicht een succes geweest. Volgens de Houthi-voorman Mohammed al-Bukhaiti kunnen de luchtaanvallen voor een brede oorlog zorgen (en eigenlijk is die er al): “De Saoedische regering en de regeringen van de Golfstaten zullen spijt krijgen van deze agressie. De Jemenieten zijn een vrij volk en ze zullen de confrontatie aangaan met de agressors.”

Een sektarische oorlog tussen de twee regionale grootmachten Iran en Saoedi-Arabië: net wat we nodig hadden in het gebied. Ahum. De vraag is wat de volgende stap van Iran wordt. En ook niet onbelangrijk: er onstaat nu een machtsvacuüm in Jemen. De soennitische moslimterroristen van Al Qaida en ISIS plukken daar de vruchten van. Dit gaat lelijk, heel lelijk worden.

Leest u De Dagelijkse Standaard graag? Help ons dan groeien. Doneer nu via iDeal of Paypal. Alleen met uw hulp kunnen we onze supersnelle groei bekostigen (we zijn razendsnel gegroeid, wat helaas extra kosten met zich meebrengt) én investeren in de toekomst, waardoor u nog meer te lezen en te zien krijgt op DDS, en we het niveau kunnen verhogen. Alle giften zijn dus buitengewoon welkom: of het nou om 100 euro, 50 euro, 50 euro of 5 euro gaat. Wilt u 250 euro of meer geven? Doe dat en word een officiële Vriend van DDS, waardoor u uitgenodigd wordt om met de redactie te dineren en gratis toegang krijgt tot onze (te organiseren) evenementen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. Nicky

  Mooie foto van exotisch Sana!
  Ik geniet van al die pracht!

  “Bamm, baf, doink, fiieuwww, bafff!”

  Niet zo mooie foto meer…

  hm.
  (maar erger is, al die onschuldige slachtoffers die w.s. onvrijwillig onder al die prachtgraven gaan liggen).

 2. Swieber

  Jemen wat het parade paardje van Obama en door Obama als een succes verklaard enige maanden geleden.

  Ook in Jemen heeft Obama dus gefaald; net als Libië en Egypte waar Obama zijn steun aan het Moslim Broederschap heeft uitgesproken en daardoor de betrekking met president Sisi ernstig zijn verstoord.

  Yemen: Another Obama Administration Foreign Policy Failure
  http://www.breitbart.com/national-security/2015/02/15/yemen-another-obama-administration-foreign-policy-failure/

 3. Antivenin

  Nog meer “vluchtelingen” naar Europa? Tijd om de grenzen dicht te gooien, als het moet, dan maar unilateraal. F*ck Brussel!

 4. carthago

  Alle oorlogen daar zijn proxyoorlogen van zowel Iran als Rusland en de US.Helaas staat alles in de brand en stijgt de olieprijs niet eens’, hetgeen eigenlijk betekent dat de boel daar aan het failliet gaan is.

  1. Swieber

   De eeuwenoude strijd tussen Sjiieten en soennieten word met de dag heviger en de radicale elementen winnen steeds meer terrein.

   Een situatie waar Netanyahu voor heeft gewaarschuwd en waar helaas Obama niet naar wil luisteren.

   Daarom zal de slechte deal die Obama wil sluiten met Iran de spanningen alleen maar doen toenemen.

   De Soennieten (Saudi Arabië,etc) hebben al gewaarschuwd dat als de deal met Iran doorgaat zij (de soennieten) ook zullen proberen atoomwapens proberen te krijgen als tegenwicht tegen Iran. Dus er zal een nucleaire wapenwedloop ontstaan.\ als de deal met Iran doorgaat.

   Onderstaande video met de sterke speech van Netanyahu waarin hij duidelijk uitlegt hoe de situatie er voor staat in het Midden-Oosten en waarom de deal met Iran een slechte deal is.
   https://www.youtube.com/watch?v=wRf1cdw4IAY

 5. LantR.fant

  Grappige kop: “Dit gaat gigantisch uit de hand lopen”.
  Ik meende na alle reclamemateriaal dat het al gigantisch uit de hand gelopen was.

  Evengoed zonde voor die mensen, want als het fotootje inderdaad van Sanaa is, dan had ik die plaats graag een keer bezocht. Als toerist. Dan had ik er geld gespendeerd enzo.

 6. Ni28

  Toen ik voor het eerst hoorde van de Arabische lente kreeg ik winterse rillingen. En voila!

 7. monach

  Deze nieuwe oorlog is het zoveelste islamitische project van jihad, expansie, onderdrukking, genocide en zuiveringen.

 8. Dinkydau

  Niet alleen het midden-oosten met alle oorlog daar, maar ook dat er gasten zoals Obama worden verkozen door volkeren in landen met vrede en veiligheid bewijst dat mensen in het algemeen niet met democratie om kunnen gaan.

  1. arie_jansz

   Uw vraag is zo ridicuul…wat wilt u zeggen, naast Frans is mijn Engels ook niet vloeiend.

 9. Two Ravens Black Kettle

  Binnenkort zal de eeuwenoude bloedige religieuze sunni-shia-oorlog -dankzij de meedogenloze en wrede immigratie-politiek van de Europese elite- ook overslaan naar Europa. In veel schoolklassen is de spanning al voelbaar.

  1. arie_jansz

   Dat is dus mijn grootste ergernis die aan alle nationale probleem voorbij gaat.

   deze idioten komen niet naar Nederland en daar hoeft niemand ooit bang van te worden.

   Noem mij een school waar deze strijd al voelbaar is? U roept maar wat.

   Kijk liever wat er momenteel gaande is in Nederland en richt daar je energie op.
   Genoeg werk te verrichten.

 10. jonathan

  Het enige wat ik wel goed er aan vind is dat het nu geen Westerse landen zijn die in hun oorlogen wordt gezogen. Goed dat islamonazies/-terroristen in Jemen wordt aangepakt door de Arbische landen zelf. Zo hoort het. Laten ze ook nog boko harem vernietigen.

 11. Two Ravens Black Kettle

  Jonathan
  Islam nazi’s worden helemaal niet aangepakt
  De Houthi’s vechten ondermeer tegen Al-Qaida en Isis die juist gesteund worden door Saoedi-Arabië en Qatar dus wie is hier nu de eigenlijke islam nazi ?

 12. HarryS

  Een man met een profetische blik: Walid Shoebat. Hij beschreef dit al in december 2014. En hij kijkt nog verder vooruit dan vandaag:
  http://www.wimjongman.nl/nieuws/2014/olie-oorlog-saudi.html

  1. HarryS

   Dit recente artikel van hem over het lot van Saoedi Arabië hoort er ook bij:
   http://www.wimjongman.nl/nieuws/2015/lot-van-sa.html

 13. Luctor et emergo

  Niet helemaal on topic maar bij deze wil ik het radio 1 journaal een compliment geven vanwege de uitzending vanmorgen met Philip de Winter van het Vlaams Belang.
  Deze is in Syrië op bezoek geweest bij president Assad en kreeg alle ruimte op zijn standpunt duidelijk te maken, namelijk dat als Assad valt IS aan de Middellandse zee staat en dat dan ook Libanon valt.
  Geen suggestieve vragen/stellingen van de presentators deze keer!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.