OM: pro-Russische separatisten gebruikten BUK-raketten in gebied waar MH17 neerstortte

Het OM heeft de hand weten te leggen op afgetapte gesprekken tussen separatisten.

Het nieuws is op zichzelf weinig verrassend, maar het is goed om te zien dat het Openbaar Ministerie inmiddels ook begint door te hebben wie er achter het neerschieten van de MH17 zaten. Het waren de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne, met een BUK-raket (zoals RTL Nieuws eerder al aantoonde).

Nou ja, het OM durft niet zover te gaan door ze nu al de schuld te geven (er is voor het OM meer onderzoek nodig), maar feit is wel dat de separatisten BUK-raketten in het gebied hadden opgesteld én dat die installatie na afloop van de ramp hebben teruggetrokken, eerst het rebellengebied in en daarna naar Rusland.

Het OM doet nu een getuigenoproep:

Separatisten in Oost-Oekraïne hebben voorafgaand aan de ramp met vlucht MH17 BUK-raketten in het gebied opgesteld. Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie uit een afgetapt gesprekken tussen separatisten.

Ook zou uit taps blijken dat separatisten de installatie na afloop van de ramp zouden hebben terugtrokken, eerst naar rebellengebied en toen naar Rusland.

De afgeluisterde gesprekken zijn volgens het OM afkomstig van de geheime dienst van Oekraïne, SBU. “Gisteren was een puinzooi, ik heb niets te zeggen”, zegt een van de separatisten een dag na de ramp.

De door Vladimir Poetin gesteunde separatisten, die misschien wel niet bewust een passagiersvliegtuig uit de lucht wilden schieten maar het wél hebben gedaan, moeten worden opgespoord en berecht. De daders moeten de rest van hun leven de cel in.

Dus: iedereen die iets weet van het transport van het BUK-raketsysteem uit het gebied richting Rusland, bekijk onderstaande video en meld je bij het OM.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

35 reacties

 1. Anna

  “OM heeft de hand weten te leggen”. OM heeft van de geheime dienst van Oekraïne SBU (moordenaar Porosjenko) deze gegevens ontvangen. SBU is hoofzakelijk bemand door Svoboda en Rechte Sektor neo- nazi’s.

 2. Niek Verheyen

  Afgetapte telefoongesprekken door geheime dienst van Oekraine, Frank?

  OM de hand weten te leggen op of toegespeeld gekregen door deze geheime dienst, Frank?

  Wie zegt dat dit geen ge-frame-d materiaal is, Frank? Net zoals wellicht het zogenaamde bewijsmateriaal van onze RTL4-Sherlock Holmes?

  Toen heel Nederland er laatst om vroeg mocht geen informatie vrijgegeven worden in opdracht van Oekraine en nu lopen ze er zelf mee te leuren omdat het nu wel uitkomt?

  Waar blijven trouwens de gesprekken van de Oekrainese luchtverkeersleiding vlak voor het neerstorten van de MH17? Waar blijven de amerikaanse satelietfoto’s op basis waarvan Obama direct al meende Poetin op het kruis te moeten nagelen?

  Het hele gebeuren met de RTL4 verslaggever, dat gekunstelde belachelijke BBC filmpje pas geleden en dit zielige verhaal doen zeer armetierig en prutserig aan, net zoals de opmerking ‘….door Vladimir Poetin gesteunde separatisten, die misschien wel niet bewust een passagiersvliegtuig uit de lucht wilden schieten maar het wél hebben gedaan….’,

  Ik begrijp dat het onderzoek binnenkort kan stoppen omdat de hele zaak nu wel ongeveer zo duidelijk is als maar kan.

  Halleluja, shake hands with the Lord, he loves you!

 3. Anna

  Deutsche Wirtschafts Nachrichten. “Offenbar sind die Ermittler bei ihren Untersuchungen nicht besonders vorangekommen”.
  Nu hebben ze de Kiev bevindingen nodig die kennelijk samenwerken met de CIA. CIA leider John Brennan was onlangs nog in Kiev.

 4. Anna

  Deutsche Wirtschafts Nachrichten, ” Sie sollen von Rebellen gefürhrt worden seien und waren unmittelbar nach der Katastrophe aufgetaucht, weshalb es an ihren Echtheit Zweifel gibt”.
  Kiev-SBU en CIA zijn onbetrouwbaar in deze.

 5. Willie.F

  Er is nog geen enkel feit alleen maar suggesties .

 6. HenkieAltea

  @ Frank,

  Zou je me uit kunnen leggen welk voordeel de vrijheidstrijders van Oost Oekraïne wilden behalen door een verkeersvliegtuig uit de lucht te schieten?
  Als het per ongeluk is gebeurt,dan heeft West Oekraïne bloed aan hun handen door niet het luchtruim af te sluiten.
  Maar het is wel vreemd,dat er zo geheimzinnig wordt gedaan met dit ongeluk.

  1. Frank Verhoef

   Henkie, het meest waarschijnlijke scenario is dat ze geen verkeersvliegtuig uit de lucht wilden schieten, maar een militair vliegtuig. Poetin is degene met bloed aan zijn handen, omdat hij de separatisten met wapens en geld steunt en heeft gesteund. Had hij dat niet gedaan, dan was dit niet gebeurd.

   1. toetssteen

    @Frank
    Die vliegen niet op die hoogte!

    1. arie_jansz

     Hoppa, we gooien even wat nevel en verwarring in deze discussie.

     1. toetssteen

      AJ
      Kom nu eens met info of shut up!

     2. toetssteen

      AJ
      En ze vliegen ook niet met zo’n 900/1000km per uur. Nog meer mist?
      Als u er niets van af weet, shut up!

   2. HenkieAltea

    Maar @ Frank,als het Westen zich niet had bemoeit met het standpunt van de toenmalig gekozen President,en had geaccepteerd dat ze onder de vlag van Rusland waren gebleven.
    Dan was het ook niet voorgevallen,en was er geen oorlog daar geweest.
    Of er een BUK installatie door Rusland is geleverd,dat betwijfel ik.
    Want ze hebben er ook een veroverd bij het innemen van een kazerne.
    Maar dan nog is de vraag,waar is die sturing van de raket gebleven,want op een filmpje van West Oekraïne is een BUK op transport te zien,maar die werkt niet zonder besturing.
    Maar in deze tijd zou men over tientallen videotjes moeten beschikken met al de mobieltjes die ook daar in bezit zijn.
    Ook zouden er veel meer mensen het geluid hebben moeten horen van deze BUK.
    Toch ben ik benieuwd naar de uitslag,want ik ga er vanuit,dat de Russen nog wel wat achter de hand hebben,daar zij klagen over de openheid die er niet is.
    Maar waar die onderste steen van Rutte ligt,ik ben benieuwd.

    1. toetssteen

     @Henkie
     Alle Oost Europese landen hebben Russische wapens, die zitten in die depots. Het zegt inderdaad helemaal niets!
     Wat wel wat zegt is dat de yankee dollar op de knie”en ligt, krijgt men van fractioneel bankieren en niets in de brandkast.
     Binnen een paar maanden loopt de 70 jaar claim af op Duitsland. Ik vermoed dat we er wat van kunnen verwachten. Extreem rechts hier en daar en in de gloria.

   3. Anna

    Frank Verhoef Wat hebben dan de Amerikanen aan hun handen? Water?
    Als VS/NAVO niet al vele jaren een “verdeel” en “heers” politiek hadden uitgevoerd en 40 miljard hadden besteed om Oekraïne te ondermijnen was er geen oorlog in Oekraïne. Bij de Amerikanen druipt het bloed er van af. Bewijs maar eens dat het niet waar is?

   4. lanex

    Het meest waarschijnlijk scenario is tweederangs en niet de bewezen waarheid.
    Kiev en de CIA worden even voor het gemak opzij gezet?
    Het begint al bij de NPO de hele dag te ventileren dat de waarheid boven water is, nu weten we het zeker, wat een gotspe!

 7. toetssteen

  Gaat ie weer hoor, een BUK die een hoog gespecialiseerde crew nodig heeft. Manmanman, een vrachtvliegtuig of een bombardementsvliegtuig schiet je er met een manpad uit!
  Die toestellen zitten maar op (normaliter) half de hoogte van een lijntoestel!

  Nee, Frank gaat moeilijk doen. Hoppa, een BUK met tien bezopen niet bestaande specialisten( scheelt, want de drie benodigde andere equipments miste toch al) namen na drie flessen de kans waar en in de 20 seconden, hips, die deze niet donken tor had, schoot hij er op pot lucht een passagierstoestel uit.

  Ik ga als ik terug ben in Nederland loten kopen, want blijkbaar is het mogelijk tien keer achter elkaar de loterij te winnen.

  1. toetssteen

   ‘pot luck’ ; ik ben een dislect, maar dit apple systeem is als een deur.

 8. W.H.J. Reiss

  Frank ga ander werk zoeken !

 9. Ni28

  Putin dankt de lezers voor steun uit Nederland.

  1. toetssteen

   @NI28
   Neuh, Putin is net zo’n eikel als de rest.

  2. Anna

   Ni28 Die steun is volkomen terecht.

   1. toetssteen

    @Anna
    Putin schaakt beter, en dat is maar goed ook, maar hij kent het spel door en door. En dat is maar goed ook.

    Het gaat helemaal niet om het welzijn van de Krim of Ukraïne, het gaat om macht en geld.
    China is het uiteindelijke doel van the big banks.

 10. Philippine

 11. Bes Tolen

  Kortzichtigheid lijkt een te prijzen eigenschap te worden in de westerse wereld. Als het dat al niet is. Dat is pas verval in beschaving.

 12. Anna

  Waarom worden de schuldigen altijd bij de pro-Russen (Russen) gezocht terwijl de leiders van leger Kiev (Svoboda en Rechte Sektor) praktisch alle Buk-raketten bezitten?

 13. Gielah

  Ik begrijp in toenemende mate erg weinig van de hele Rusland/Oekraïne kwestie.
  Wel lijkt het me onjuist:
  a. dat de EU zich ermee bemoeit.
  b. dat onrechtregimes als de USA en de EU Poetin voortdurend als een boef aanmerken, terwijl zij hun eigen boevenstreken niet aanpakken…. en dat de média hier maar steeds gehoorzaam op Poetin blijven schelden, terwijl je hen over Obama en de Brusselse ongekozenen nooit een kwaad woord hoort uiten.
  Dat wringt!
  Dat is zelfs verdacht.

 14. Lieftinck

  Beproefde methode van geschiedvervalsing. Zoek getuigen die je mening staven, en neem deze klakkeloos over.

  Na een jaar of 70 zal de waarheid pas doordruppelen, daarna duurt het nog 40 jaar voordat de waarheid wordt omarmd door broodhistorici.

  Gelukkig gaat het met internet sneller.

 15. Thomasson

  Chapeau voor de OM!!! BRAVO!!! Geweldig hoe ze de hand weten te leggen op afgetapte gesprekken tussen de separatisten. Nu weten wij dat Pro Russische separatisten gebruikten BUK-raketten in het gebied waar MH17 neerstortte.
  MAAR WIJ WETEN NIET WAAROM BESLISSEN LUCHTVAART MAATSCHAPPIJEN – WAARONDER OOK KLM – TE VLIEGEN BOVEN EEN OORLOGSGEBIED? Welke schurken Raad van Bestuur en Directeuren nemen het risico en om een paar galonnen brandstof te besparen, laten een toestel met honderden passagiers te vliegen boven een gebied waar zware gevechten aan de gang zijn? Waar met alle mogelijk zware geschut wordt geschoten; inclusief raketten? Daar moet men er naar kijken…Deze vragen moeten worden beantwoord en de verantwoordelijken in de directies zien te pakken te krijgen …De rest IS ONINTERESSANT! Wij zijn net als de MEDIA MARKT …WIJ ZIJN NIET GEK …EN ZEKER OOK NIET DOM : al willen de bobo’s boven het graag geloven.

  1. toetssteen

   @Thomasson
   Was het maar zo. Een andere route is beslist niet langer.
   Sterker, ik vlieg regelmatig die route, maar dan naar het iets lager gelegen Singapore. Al maanden vloog SQ over een zuidelijker route, maar toch zat ook van hen op datzelfde moment een toestel daar in de lucht. Idem Air India en Lufthansa. Waarom?

   Nee, het is niet korter. Voor een reis naar Singapore staat ongeveer 13 uur. Begin van de maand met SQ naar hier gevlogen via de zuidelijke route en kwam driekwartier te vroeg aan. Hoezo meer brandstof?

 16. Bes Tolen

  Naar mijn idee een onnozel artikel. Het neerschieten van het vliegtuig is en blijft een grote tragedie zoals er vele zijn in oorlogen.
  Toen de Tweede Wereldoorlog al zo feitelijk was afgelopen dat er van de Duitse kant geen enkel verweer meer bestond tegen bommen afgeworpen door Amerikaanse vliegtuigen en dat was enkele dagen voor het officiële einde, werden op Nederlandse dorpen in het oosten van de provincie Groningen talrijke bommen afgeworpen wat tot doden leidde en de vernietiging van woningen. Zo kwamen alle buren van mijn grootvader en zijn twee inwonende kinderen om. Is er ooit een Amerikaan voor veroordeeld? Nee toch? Terwijl het hier wel om een duidelijke oorlogsmisdaad ging. Zijn de tijden op dit punt veranderd? Reken daar maar niet op. Oorlogsmisdaden vervolgen blijft een eenzijdig verhaal, namelijk dat van de machtigste. Meestal de overwinnaar. Hopelijk is het OM wijzer dan waar het nu op lijkt. Want dat het vliegtuig zich boven oorlogsgebied bevond, is op zich al ondeugdelijk.

 17. Ruud562

  “De door Vladimir Poetin gesteunde separatisten, die misschien wel niet bewust een passagiersvliegtuig uit de lucht wilden schieten maar het wél hebben gedaan, moeten worden opgespoord en berecht. De daders moeten de rest van hun leven de cel in.”
  Die daders waren soldaten in oorlogstijd c.q. -gebied.
  Zij deden waarvoor ze zijn opgeleid: het tegengaan van alle hun onbekend (lees vijandig) verkeer, over de weg, water en in de lucht. Mijns inziens zijn de échte daders degene die al dan niet uit economisch belang een passagiersvliegtuig willens en wetens over oorlogsgebied laten vliegen!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.