Opstand binnen SP: 'Partijvoorzitter Jan Marijnissen moet weg'

Geen categoriemrt 05 2015, 13:55
"Die man is zo autoritair, het is bij de wilde beesten af."
Een paleisrevolutie bij de SP? De Brabantse SP-bestuurder Johan van den Hout vindt dat partijvoorzitter Jan Marijnissen, die al meer dan 25 jaar partijvoorzitter is (!), nu eindelijk eens zijn ongelofelijk machtige positie binnen de partij afstaat. In NRC zegt Van den Hout: "Marijnissen heeft fantastische dingen gedaan voor de partij, maar het wordt tijd dat hij plaatsmaakt voor een ander." Citaat:
Van den Hout hekelt de "onaangename manier" waarop Marijnissen, al meer dan vijfentwintig jaar partijvoorzitter, omgaat met partijgenoten. Volgens hem hindert Marijnissen het vrije debat in de SP omdat hij niet tegen kritiek kan. "Die man is zo autoritair, het is bij de wilde beesten af."
Van den Houts oproep is opmerkelijk, omdat openlijke kritiek op Marijnissen binnen de SP een taboe is. Marijnissen geldt nog altijd als buitengewoon invloedrijk in de partij, ook al is hij sinds 2008 geen fractievoorzitter meer. Als voorbeeld van Marijnissens macht noemt Van den Hout het feit dat hij nog altijd een werkkamer heeft in de Tweede Kamer en iedere week de fractievergaderingen bijwoont.
Er vindt dus op meer dan één niveau een machtsstrijd plaats binnen de SP van Emile Roemer. Het is nogal bizar dat de partijvoorzitter nog altijd een eigen werkkamer heeft en dat hij iedere week precies in de gaten houdt wat er wordt gezegd tijdens de fractievergaderingen op dinsdag. Daar heeft hij helemaal niets mee te maken.
Van den Hout, die het partijbestuur eerder "bijna stalinistisch" noemde (hij zit er niet ver naast; het is alleen niet 'bijna' stalinistisch, het is gewoon 100 procent stalinistisch), heeft maar één wens en dat is dat iemand zich meldt als tegenkandidaat voor Marijnissen als partijvoorzitter. Anders blijft hij nog langer aan de macht, en dat is niet acceptabel.
Van den Hout verzet zich met name tegen de "willekeur" waarmee Marijnissen en de rest van het partijbestuur zouden optreden in disputen over de 'afdrachtregeling', de 50 tot 75 procent van het salaris die SP-volksvertegenwoordigers en -bestuurders afdragen aan de partij.
Marijnissen houdt intussen zijn mond. Als je geschoren wordt, moet je stilzitten, is zijn motto. Maar Van den Hout is vast niet de enige SP'er die moeite heeft met het autoritaire gedrag van Marijnissen. De vraag is of anderen zich durven uit te spreken, want wie zich tegen Marijnissen keert, kan zijn of haar loopbaan binnen de partij wel vergeten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten