Opstand binnen SP: ‘Partijvoorzitter Jan Marijnissen moet weg’

“Die man is zo autoritair, het is bij de wilde beesten af.”

Een paleisrevolutie bij de SP? De Brabantse SP-bestuurder Johan van den Hout vindt dat partijvoorzitter Jan Marijnissen, die al meer dan 25 jaar partijvoorzitter is (!), nu eindelijk eens zijn ongelofelijk machtige positie binnen de partij afstaat. In NRC zegt Van den Hout: “Marijnissen heeft fantastische dingen gedaan voor de partij, maar het wordt tijd dat hij plaatsmaakt voor een ander.” Citaat:

Van den Hout hekelt de “onaangename manier” waarop Marijnissen, al meer dan vijfentwintig jaar partijvoorzitter, omgaat met partijgenoten. Volgens hem hindert Marijnissen het vrije debat in de SP omdat hij niet tegen kritiek kan. “Die man is zo autoritair, het is bij de wilde beesten af.”

Van den Houts oproep is opmerkelijk, omdat openlijke kritiek op Marijnissen binnen de SP een taboe is. Marijnissen geldt nog altijd als buitengewoon invloedrijk in de partij, ook al is hij sinds 2008 geen fractievoorzitter meer. Als voorbeeld van Marijnissens macht noemt Van den Hout het feit dat hij nog altijd een werkkamer heeft in de Tweede Kamer en iedere week de fractievergaderingen bijwoont.

Er vindt dus op meer dan één niveau een machtsstrijd plaats binnen de SP van Emile Roemer. Het is nogal bizar dat de partijvoorzitter nog altijd een eigen werkkamer heeft en dat hij iedere week precies in de gaten houdt wat er wordt gezegd tijdens de fractievergaderingen op dinsdag. Daar heeft hij helemaal niets mee te maken.

Van den Hout, die het partijbestuur eerder “bijna stalinistisch” noemde (hij zit er niet ver naast; het is alleen niet ‘bijna’ stalinistisch, het is gewoon 100 procent stalinistisch), heeft maar één wens en dat is dat iemand zich meldt als tegenkandidaat voor Marijnissen als partijvoorzitter. Anders blijft hij nog langer aan de macht, en dat is niet acceptabel.

Van den Hout verzet zich met name tegen de “willekeur” waarmee Marijnissen en de rest van het partijbestuur zouden optreden in disputen over de ‘afdrachtregeling’, de 50 tot 75 procent van het salaris die SP-volksvertegenwoordigers en -bestuurders afdragen aan de partij.

Marijnissen houdt intussen zijn mond. Als je geschoren wordt, moet je stilzitten, is zijn motto. Maar Van den Hout is vast niet de enige SP’er die moeite heeft met het autoritaire gedrag van Marijnissen. De vraag is of anderen zich durven uit te spreken, want wie zich tegen Marijnissen keert, kan zijn of haar loopbaan binnen de partij wel vergeten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. HenryJoseph

  Marijnissen kijkt goed hoe Poetin het doet! Jan wacht even tot Lilian hem of Emile Roemer kan opvolgen. Lilian is van hetzelfde laken ’n pak: ook zij duldt geen tegengeluid. Vorig jaar nog blokkeerde zij deelname van Fleur Agema aan een debat over de zorg.

 2. Koos_Koets

  Als je een SP bent, dan moet je het ook goed doen!
  Niet van dat halve zachte a la Roemer.
  Een echte ideologie wekt alleen met 1 Messias.
  Jezus, Mao, Hitler, Mohammed etc, waren nooit zo succesvol geweest als ze met “inspraak” hadden gewerkt, en al helemaal niet van vrouwen!

 3. Pimsch

  Elke radicale partij of groep heeft een gezagsprobleem.

 4. Pieter G

  Veel oude vermolmde partijen hebben van die mastodonten die invloed willen blijven hebben en dat ook vaak krijgen.
  Ach, Wiegel en die Marijnissen vind ik nog wel grappig.
  Bij het CDA, de VVD en de PVDA precies hetzelfde.
  Misschien gaat de SP daar nog een stapje verder mee.
  Nou en?
  Als ze denken daar beter van te worden moeten ze dat vooral doen.
  Eerlijk gezegd kan het me niet veel schelen.
  De SP is nog iets meer van geld weggeven, een grote overheid, en ondernemer pesten dan de rest.
  Waar het om gaat is de islam, Brussel, open grenzen, en belastingverhoging.
  De SP is net als alle andere oude vermolmde partijen even slecht voor Nederland is mijn mening want doen niets aan de fundamentele problemen.

 5. Ni28

  Dit zou een signaal moeten zijn voor degene die denkt dat de SP het plaats heeft overgenomen van de PvdA. Je moet beiden niet stemmen natuurlijk maar SP is echt een gooi naar tijden van Stalin en Mao-Tse-Toeng. Voor degene die het niet meegemaakt heeft, geloof dit echt, laat je niet gek maken. De SP kritiseert heus dingen die asociaal zijn maar zelf zijn zij niet sociaal maar socialistisch. Een wereld van verschil.

 6. tonzwart

  Laten we nou niet doen alsof dit verrassend is, want de SP is van oudsher een maoïstische partij, supercommunisten dus. Er wordt wel af en toe in de MSM gezegd dat ze hun maoïstische veren zouden hebben afgeschud, maar dat onzin uiteraard. Een vos verliest wel zijn haren maar niet z’ n streken.
  En die SP leden die de helft van hun inkomen af moeten staan; eigen schuld, dikke bult. Moeten ze maar geen communist worden.

 7. M. Brandenburg

  Goh en dat maakt men nu pas bekend via de media. Waar de PVV al jaren door een ieder wordt afgebrand, om dat zogenaamde gebrek aan democratie binnen de partij, daar hield men bij de SP, D66 of PVDA keihard de kaken op elkaar, en nu hypocriet heel hard gaan roepen.

  Nee het komt echt allemaal als een verrassing…

 8. H.Numan

  Prima, een beetje ruzie binnen de Maoïstische Partij is nooit verkeerd!

  1. toetssteen

   @Numan
   Best opmerkelijk dat het Chinese volkscongres nu juist is geopend met de oproep tot eigen initiatief en het loslaten van overheidsbaantjes die afgebouwd zullen worden.

 9. Wachteres

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/23762961/__Alle_baby_s_naar_de_opvang__.html

  En dit komt ervoor in de plaats:

  Volledige invloed van de staat vanaf 0 jaar tot en met de universiteit.

 10. jansje2

  Dit is al heel lang bekend. Hij deelt nog steeds de lakens uit bij de SP. Deze partij zou beter de CP kunnen heten, dat zou beter bij ze passen, want het zijn pure communisten.

 11. Mowdes

  Tja, zo gaat dat, eerst je kont er in draaien en tennis maken om de poen. En bij Van den Hout en zijn maten gaat het om de poen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.