PvdA-ministers dreigen: Eerste Kamer moet niet structureel alles tegenhouden

Geen categoriemrt 05 2015, 9:00
Oh, oh, oh, wat zijn ze toch bang voor de verkiezingen.
Doodsbenauwd zijn ze, bij het kabinet. Als er vandaag Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zouden VVD en PvdA samen bijna 50 zetels verliezen. De PvdA-fractie in de Eerste Kamer dreigt minstens te worden gehalveerd.
De PvdA-top zet nu ministers Jeroen Dijsselbloem en Ronald Plasterk in om de oppositie in de Eerste Kamer alvast angst in te boezemen. De oppositie moet vooral niet denken dat het na de verkiezingen iets te zeggen heeft. Via de Volkskrant:
Na de verkiezingen moeten partijen niet gaan proberen hun zin te krijgen in de Eerste Kamer als het in de Tweede Kamer niet is gelukt. PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem waarschuwt de nieuwe Eerste Kamer na 18 maart daarin niet mee te gaan. 'Dat zijn politieke spelletjes en daar is de Eerste Kamer niet voor bedoeld.'
Dijsselbloem zegt ook:
"Een meerderheid in de Eerste Kamer is nice to have, maar het mandaat in de Tweede Kamer is echt belangrijker. Meerderheden in de senaat kunnen we op allerlei manieren verwerven. We moeten oppassen dat de Eerste Kamer geen gelijkwaardigheid aan de Tweede Kamer gaat claimen. Zo van: ik krijg mijn zin niet in de Tweede Kamer, dan ga ik obstructie plegen in de Eerste Kamer, door dingen tegen te houden."
En Plasterk zegt: "Ik kan mij niet voorstellen dat de nieuwe grondhouding wordt: wij gaan structureel alles tegenhouden. Daar acht ik de senatoren te hoog voor." Dus als de kiezer zich uitspreekt tégen het kabinet door níet op VVD en PvdA te stemmen, dan mag dat in feite geen weerklank vinden in de senaat. De senaat moet gewoon doen wat het kabinet wil. Zo kennen we de PvdA weer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten