Adviesorgaan regering: er moeten miljarden extra naar Defensie

Er moet een heuse Deltaplan Krijgsmacht komen.

Kijk, dit is nog eens een advies van het belangrijkste adviesorgaan van de regering, de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Via de Volkskrant:

Terwijl minister Hennis van Defensie deze weken bij haar collega Jeroen Dijsselbloem van Financiën onderhandelt over een paar miljoen extra voor de krijgsmacht, pleit het belangrijkste adviesorgaan van de regering vandaag voor een ongekende verhoging van het defensiebudget: 3,3 tot 5,7 miljard euro extra per jaar.

Het is het zoveelste signaal naar het kabinet dat er echt structureel meer geld moet komen voor Defensie. Volgens de AIVD kan de Nederlandse krijgsmacht als bijvoorbeeld het geweld verder escaleert aan de grens met Rusland of in het Midden-Oosten. De situatie is “onhoudbaar” met een leger waarmee we “onvoldoende escalatiedominantie” hebben. Daarom moet er een speciaal Deltaplan Krijgsmacht komen. Citaat:

Om het Nederlandse leger weer op niveau te krijgen, pleit de AIV voor een geleidelijke verhoging van het defensiebudget van circa 1,1 procent van het bruto binnenlands product tot 1,6 procent. Bij de huidige omvang van de Nederlandse economie (circa 650 miljard) betekent dit een groei van het defensiebudget van 7,1 naar 10,4 miljard euro per jaar. Indien het bbp in tien jaar tijd ook nog eens groeit, naar schatting tot 800 miljard euro, dan blijft er zelfs een defensiepot over van 12,8 miljard euro per jaar.

Uiteindelijk zullen we, wat mij betreft, naar de NAVO-norm van 2 procent moeten, maar dit is een stap in de goede richting. Overigens staat er ook iets opvallends in het rapport: we moeten de tanks die we in 2011 de deur uit hebben gedaan weer kopen en gebruiken in het leger.

“Bij een krachtmeting met Rusland is de kans zeer groot dat je zware pantsereenheden tegenover je ziet en dat zou betekenen dat je buitengewoon kwetsbaar bent. En als je denkt aan operaties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika dan is het ook handig dat je kunt escaleren,” aldus de vice-voorzitter van de AIV.

Nou, waar wachten we nog op?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. tonzwart

  Een schoolvoorbeeld van onkunde, eerst alle tanks verpatsen en nu tot de conlusie komen dat we ze toch voorbarig weggedaan hebben. Hup, nieuwe kopen. Het is toch maar belastinggeld.

 2. Simon Brouwenstein

  Het pompen van miljarden in Defensie heeft geen zin als we niet heel snel toeroeien naar een Europese krijgsmacht. Met name de dreiging vanuit Rusland maakt het noodzakelijk dat we als EU tot een effectieve krijgsmacht komen in alliantie met de NAVO. Nationale krijgsmachten zijn ineffectief.

  1. tonzwart

   @ Simon Brouwenstein

   Daar hebben we de NAVO al voor. Europa is geen eenheid. Allemaal staten met hun eigen belangen. Daar kun je nooit een efficient defensieapparaat mee bouwen. Alleen het taalprobleem al.

   1. Simon Brouwenstein

    Dat is precies de reden waarom dat Europese leger er moet komen. Het zal de Europese eenheid ook zeer bevorderen.

    1. -Harry

     Typisch , dat jij bij alles het overheidsbeleid verdedigt , S.B. !

     Volslagen onnatuurlijk .

     Betaalde landverrader ?

  2. cmsuijkerbuijk

   @Simon Brouwenstein
   30 april 2015 at 15:03
   Een “Europese” krijgsmacht zal gedomineerd worden door de Fransen (want atoomwapens) en die zullen dus ook bepalen waar, wanneer en hoe deze “krijgsmacht” ingezet zal worden. Dat is dus het áller-, állerstomste wat je kunt doen. Onze eigen landgenoten gaan dan dus gebruikt worden, om de Franse kastanjes uit het vuur te halen!
   Dom, dom, dom!

  3. -Harry

   Typisch ook S.B. , dat je wél het gevaar uit Rusland ziet en niét dat van de moslims en zwarte broertjes .

   Terwijl we die laatsten met de dag vreselijker vormen aan zien nemen , ben jij in een blindeninstituut opgegroeid ?

 3. Primo

  Welke dreiging vanuit Rusland?

 4. Primo

  De enige dreiging die de Europese burger treft komt uit Brussel, Afrika en uit de islamo-nazistische zandbakken in het Midden Oosten.

 5. Jantje

  En dan massaal Marokkanen in dienst nemen, want die zijn werkeloos.

 6. Teun

  Al die asielzoekers en die miljoenen die nog komen, vinden toch geen werk dus stop ze maar in een Europees beroepsleger.
  Dan mogen zij sterven voor onze vrijheid in een zo graag gewenste oorlog tegen Rusland.
  Zij hebben bewezen dat zij hun leven op het spel durven zetten voor een toekomst. Nou, die hebben ze in het leger: kost en inwoning en wat mij betreft, een behoorlijk loon.
  Er zullen wel weer mensen zijn die dit onsmakelijk vinden.
  Maar willen zij dan sterven voor de Rothschilds en de grote bedrijven en de occulte clubjes die vinden dat de aarde genoeg heeft aan 500 miljoen bewoners?

  1. -Harry

   @ Teun ,

   de kans is groot dat ze ONS te lijf zullen gaan , bij het minste geringste .
   De mentaliteit van de moslims kennen we en die achterlijke negers gaan meteen tot moord en plundering over zodra er ergens wat te beleven valt .

   Zie jij ze tegen een andere grootmacht gaan vechten voor óns ?

   Nee , dat is niet de kant waar we heen moeten !

   Beter een leger van louter autochtonen die al die rotbootjes uit Afrika lekschieten en af laten borrelen , zó dicht bij de Libische kust dat ze terug kunnen lópen naar de wal .

 7. rexm

  De EU met de VS zijn de aanstichters wat de Oekraiene betreft, nu wordt de bevolking bang gemaakt dat de Russen komen, de grootste energie leverancier van de wereld heeft helemaal geen oorlog nodig, op economisch gebied zal er straks wel oorlog zijn.
  De EU en Nederland loopt als een schoothond achter de VS aan, met alle gevolgen vandien.
  Lees maar eens de goude val van Putin op internet.

 8. Harrybr

  Recentelijk was op ZDF-info ( gratis, via satelliet) een avondvullend programma over de geschiedenis van zo rond 400-700 . Iedere keer dezelfde blunder: de te welvarend en vadsig gewonden volkeren namen huurlingen in dienst om voor hen te vechten, totdat… die erachter kwamen, beter voor zichzelf op te komen.
  De West-Romeinen, die de nodige keren foederati namen, totdat.. ze zich tegen hen keerden, idem de Byzantijnen. Idem de Romano-Britten onder Vortigern met hun Angelsaksers onder Hengest, binnengehaald om tegen de Pikten en Schotten te vechten, de Afrikaanse Romeinen onder Bonifatius met hun Vandalen onder Genserik, de Vandalenkoning Geiseric en keizerin Licinia Eudoxia naar Rome.

  Oftewel: net zo stupide als de Amerikanen met hun Afghaanse warlords tegen de Taliban in Afghanistan, met shiitische Irakezen tegen Sadam, met Vrije Syriërs tegen Asad, en als hoogtepunt Lybie, waar de westerse bondgenoten aldaar nu een failstate hebben weten te creëren, met als gevolg tig miljoenen te verwachten vluchtelingen over de Middellandse Zee

  Daarom hebben we een sterk, doeltreffende en overal goed reagerende EIGEN strijdmacht nodig. Niet bewapend met pijl-en-boog, maar het beste, wat we onze zonen en dochters geven kunnen om voor onze welvaart en rechtsgevoel ergens anders doeltreffend ten strijde te kunnen trekken.

  En anders… lees hoe het de uitnodigers van hulptroepen vroeger is vergaan…

 9. Zander

  De politiek heeft geen idee wat de krijgsmacht voor waarde heeft. De politiek heeft geen verstand van defensie en hakt er al tientallen jaren visieloos op los in zowel het budget als de bewapening.

  Er is geen duidelijke visie over wat voor krijgsmacht we nodig hebben of denken nodig te hebben.
  In de grondwet is vastgelegd dat we een krijgsmacht moeten hebben. Maar in wat voor staat deze dient te zijn staat nergens omschreven.

  Wij als stinkend rijke westerse economische grootmacht zijn het lachertje van de klas. Er is geen land dat haar krijgsmacht btw laat betalen over aangeschafte wapensysyetem behalve, jawel NL bv.
  Dit zorgt voor een behoorlijke hap uit het investerings budget van de krijgsmacht.

  Ook de personeelskosten zijn hier vele malen hoger dan bij onze bondgenoten. En waarom…….. de belastingdienst leuker kunnen we het niet maken.

  Wij, als economische grootmacht behoren een krijgsmacht te onderhouden met voldoende middelen om een goede duit in het zakje te kunnen doen bij een groot internationaal conflict.

  Als we straks de JSF hebben zal deze een enorme druk op het budget geven. Hierdoor zullen andere delen van de krijgsmacht moeten inleveren. Dit gaat ten koste van de inzetbaarheid en de geloofwaardigheid van Nederland in de internationale politiek.
  We kunnen dan nog wel een grote mond geven maar opvolging geven aan onze “grote” woorden………….

  We geven krap 7 miljard uit aan onze krijgsmacht. We zouden volgens internationale normen en afspraken minstens 12 tot 13 miljard moeten uitgeven aan defensie. Daar naast is de inefficiënte wijze waarop men belasting heft op de krijgsmacht ook nog eens behoorlijk beperkend voor de inzetbaarheid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.