Arrogante NPO-bestuurder: nee hoor, wij zeggen lekker niks over de kosten van programma's

Geen categorieapr 01 2015, 18:00
Veel arroganter krijg je ze niet.
Altijd al willen weten hoeveel miljoenen belastinggeld de NPO jaarlijks verbrandt aan voetbalrechten? Of hoeveel geld er gaat naar onzinnige amusementsprogramma's die net zo goed kunnen worden uitgezonden door commerciële omroepen? Nou, dan heb je mooi pech. Want de hoogste baas van de NPO, Henk Hagoort, vindt dat niemand het hoeft te weten.
Hagoort weigert pertinent echte transparantie te geven over de uitgaven van de NPO zoals onder anderen staatssecretaris Sander Dekker wil:
Dat zei hij vandaag tegen BNR. Hij vindt het onheilspellend dat staatssecretaris Dekker om deze gegevens vraagt.
Hagoort vindt niet dat het aan de politiek is om van de NPO te vragen om van elk programma te vertellen wat het kost. "Voor je het weet ontstaan er politiek sentiment over welk geld er naar welke programma's gaat en zit straks de politiek aan de knoppen van de publieke omroep. Dat is in een democratie niet iets wat we willen."
Ja, stel je voor zeg: dat de politiek zegt dat sommige programma's veel te duur zijn (reken maar dat die er zijn; het geld klotst immers tegen de plinten daar in Hilversum) en dat er niet miljoenen naar het voetbal hoeven. Een schande! Niet dus. De politiek gáát juist over het uitgeven van belastinggeld en de controle daarop. Dat moet dus ook gebeuren met de NPO.
Nou, niet als het aan de NPO ligt dus. Hagoort: "Het gebeurt nergens anders in Europa dat de publieke omroep van programma's individueel moet gaan vertellen wat ze kosten en dat gaan wij hier zeker ook niet doen." Deze arrogante weigerachtige houding van Hagoort laat weer eens zien dat Hilversum op de schop moet. Ze zijn zo gewend geraakt aan het uitgeven van honderden miljoenen euro's belastinggeld dat ze nu zelfs denken dat de politiek er niks van mag vinden. Krankjorum.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten