Bluffen tijdens een sollicitatie blijkt heel normaal voor veel Nederlanders. Doe jij het weleens?

Vier op de tien Nederlanders heeft ervaring met bluffen tijdens een sollicitatie.

Noem me ouderwets, maar ik vind dit best wel opmerkelijk:

Vier op de tien Nederlanders hebben weleens gebluft tijdens een sollicitatie. Mannen zijn betere bluffers dan vrouwen, mensen uit het westen overdrijven het vaakst. Over kennis (19 procent), het laatst verdiende salaris (16 procent) en werkervaring (11 procent) wordt het meest opgeschept.

Ik snap overigens heel goed dat er wordt gebluft en opgeschept om die ene baan te krijgen, maar als ik heel eerlijk ben, moet ik bekennen dat ik bijna nooit overdrijf bij sollicitatiegesprekken. Je moet er denk ik ook wel een bepaald type voor zijn om dat (geloofwaardig) te kunnen doen. Of zie ik dat verkeerd?

Hoe dan ook, de cijfers tonen aan dat veel Nederlanders het doen, met name tijdens sollicitatiegesprekken, maar ook in de onderhandelingsfase over het salaris en de andere arbeidsvoorwaarden:

Mensen die bluffen, doen dit vooral bij sollicitatiegesprekken (73 procent) en in de onderhandelingsfase (31 procent). Op papier durven zij dit minder snel te doen. Twee op de tien scheppen op in hun brief, 13 procent overdrijft in het curriculum vitae. Dat blijkt uit onderzoek van het zakelijke online netwerk LinkedIn. Op dit sociale medium is het not done om je beter voor te doen dan je bent. ‘Slechts’ 4 procent van de bluffers overdrijft op LinkedIn.

Ruim vier op de tien Nederlanders geven aan zelfverzekerd te zijn over hun kwaliteiten. Deze groep (vooral mannen) zegt geen moeite te hebben om zich te profileren op de arbeidsmarkt. Mensen tussen de 40 en 49 jaar zijn het vaakst zelfverzekerd. ‘Slechts’ 13 procent van de Nederlanders geeft aan moeite te hebben om een visitekaartje af te geven. Bescheidenheid speelt daarbij een grote rol.

Sollicitatiegesprekken zijn best lastig. Je wil de beste kant van jezelf laten zien, maar je wil niet overdrijven en/of liegen (ik dan in ieder geval, en volgens mij wel meer Nederlanders, want 13 procent van de Nederlanders heeft moeite met het afgeven van een goed visitekaartje volgens dit onderzoek). Ik vind het een lastige balans.

Waar ik vooral benieuwd naar ben: heb jij weleens gebluft tijdens een sollicitatiegesprek? En zo ja, pakte dat goed uit? Kreeg je die ene baan die je zo graag wilde? Of liep het juist helemaal verkeerd omdat je gesprekspartners meteen doorhadden dat je zat te bluffen? Laat het weten in de comments hieronder!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. rexm

    Je kunt een beetje bluffen, 80% van elke baan is routine, alleen dan de focus leggen op de 20%.

  2. Wilhelmson

    Als bluffen , liegen is, dan doe je het niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.