Buitenlandse cyberspionnen zitten achter onze mannen en vrouwen bij Defensie aan

Digitale spionage wordt groter en groter.

Oorlogen worden allang niet meer alleen op de conventionele wijze gevoerd, met tanks, straaljagers en tienduizenden soldaten. Het front heeft zich verplaatst naar de digitale wereld. Volgens de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zijn de netwerken van ons ministerie van Defensie steeds vaker het doelwit van grootschalige spionageaanvallen. Citaat via NU.nl:

Niet alleen Defensie zelf is doelwit, maar ook defensietoeleveranciers en netwerken van bondgenootschappen.

De MIVD heeft een aantal van de aanvallen kunnen koppelen aan digitale spionage van andere landen. Welke landen dat zijn, zegt de dienst niet in het openbare jaarverslag. Vaak worden Rusland en China genoemd in rapporten van beveiligingsbedrijven hierover.

Volgens het jaarverslag van de MIVD groeit de dreiging van digitale spionage tegen Defensie nog steeds en is die dreiging steeds vaker geavanceerd en agressief. Dat is op zich niet zo vreemd, natuurlijk. Vijandelijke cyberlegers – ja, die bestaan, hoe futuristisch het ook klinkt – leren steeds nieuwe technieken bij, waardoor wij ons beter moeten bewapenen. Er zijn verschillende tactieken:

De inlichtingendienst stelt dat vooral spear phishing en watering hole-aanvallen populair zijn. De eerste variant houdt in dat aanvaller gericht e-mails sturen naar medewerkers met als doel om gegevens te ontfutselen of een computer te infecteren.

Een watering hole-aanval probeert websites die door een bepaalde groep mensen vaak worden gebruikt te infecteren. Zo proberen de aanvallers netwerken binnen te dringen.

Uiteraard zijn dit nog maar de tactieken die de MIVD bekend wil maken. Ze willen tegelijkertijd niet de vijand (China, Rusland, Iran, etc.) in de kaart spelen door te laten zien wat ze allemaal weten. Volkomen logisch. Maar we moeten ons er allemaal van bewust zijn dat de cyberoorlog in volle gang is, en dat we flink moeten investeren in het opsporen en tegengaan van cyberspionage door buitenlandse mogendheden. Dat is net zo belangrijk als het aanschaffen van een nieuwe straaljager, misschien nog wel belangrijker in dit tijdperk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Nog1

    Is dit nieuws? Sinds Snowden weten we dit toch al, en ook welk land erachter zit; onze trouiwe ‘bondgenoot’

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.