Crisis in coalitie om illegale asielzoekers: houdt de VVD dit keer voet bij stuk?

Kabinet op ramkoers.

Moeten uitgeprocedeerde asielzoekers die illegaal verblijven in Nederland onderdak krijgen? De PvdA vindt van wel, zeker sinds de partij de koers naar links heeft verlegd. De VVD vindt van niet, want dat zou alleen maar voor een aanzuigende werking zorgen.

Illegale asielzoekers moeten juist worden teruggestuurd. Ze zijn immers niet voor niets uitgeprocedeerd en ze komen gewoon niet in aanmerking om hier te mogen blijven. Daar hebben we goede regels over gemaakt, en de VVD wil die regels niet ondermijnen door verkeerde signalen af te geven.

En daarom is het nu crisis binnen de coalitie. De VVD wil vasthouden aan de afspraak uit het regeerakkoord dat er een streng asielbeleid geldt, de PvdA onder leiding van Diederik Samsom wil zich juist profileren als een linkse partij. Gisteren is er tot diep in de nacht overlegd over een oplossing.

Beide partijen beweren eruit te willen komen. “Anders ga je morgen niet verder praten,” aldus staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel). Ook de rest heeft “goede hoop” dat het nog goedkomt. Via NU.nl:

Asscher en Samsom wilden na afloop van het overleg weinig kwijt. Samsom meldt dat partijen er nog niet uit zijn, maar antwoordde niet op de vraag of er nu een crisis in de coalitie is. Asscher zei dat hij vertrouwen heeft in een oplossing. Hij zei dat het overleg langer duurde dan hij had gewild.

Rutte noemt de situatie ingewikkeld. “Het is een ingewikkelde kwestie waar we over praten. Het hele dossier is ingewikkeld. We gaan morgen eventjes rustig verder praten”, aldus de premier. Hij zei dat hij “goede hoop” heeft dat het overleg tussen VVD en PvdA tot een oplossing leidt.

Het wordt vandaag erg spannend, want de VVD lijkt al langer op zoek naar een uitweg waarbij de PvdA kan worden gedumpt en er een nieuwe coalitie kan worden gevormd (met tussendoor verkiezingen, want er is in feite geen andere mogelijkheid). In de peilingen staan de liberalen er lang niet slecht voor, in tegenstelling tot de sociaal-democraten.

Breken op het punt van illegale asielzoekers laat bovendien aan de rechtse kiezer zien: wij nemen dit bloedserieus en stem op ons als je een rechts asielbeleid wil. Als er een ideaal moment zou zijn voor de VVD om te breken (dat moment is overigens nooit echt ideaal, want het gezegde luidt niet voor niets dat de breker betaalt), dan is het nu wel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.