De dode mus van minister Kamp?

Een gastbijdrage van Jeroen Hetzler.

Al veel langer in het kader van het Nationale Energieakkoord stelde de minister een taakstellende 40% kostenreductie voor van wind op zee. Zie hier.

Hierin staat te lezen:

‘Bij wind op zee gaan het SER-energieakkoord en de minister uit van een kostendaling van 40% in 2023.’

Voorts lezen we:

‘In het Energieakkoord is afgesproken dat de kosten van windenergie op zee met 40% dalen in 10 jaar tijd. Eind 2023 moet de prijs dus 9 cent per kWh zijn. Als dan in 2023 3500 MW windenergie op zee zou worden gerealiseerd, dan zijn de totale kosten 18 miljard over de periode van 15 jaar.’

Fantastisch!! Het valt allemaal reuze mee met die kosten van het Nationale Energieakkoord. Toch? Of zie ik iets over het hoofd? Waar zouden politici van dit Kabinet echter zijn zonder de schier eindeloze voorraad dode mussen die in de vrieskast klaar voor gebruik liggen?! Ik zou het haast denken. Want zie inderdaad zag ik iets over het hoofd. Daar is het onvermoeibare en scherpzinnige Tweede Kamerlid mevrouw Reinette Klever die heeft geconstateerd dat alle windparken op zee van het Energieakkoord tegen 2019 zijn aanbesteed tegen € 0,125/kWh waar deze kosten nu € 0,15/ kWh zijn. Dit betekent dat de prijs in 2023 bij voltooiing van die windparken niet 9 cent per kWh, maar 12,5 cent bedraagt. De werkelijkheid is dus 17% kostenreductie en geen 40% in 2023.

Zie voor de details hier.

Dit is een wel erg prijzige dode mus. Een bordje kwartels is een stuk goedkoper. Maar och, het verspillen van geld van een ander zit bij de klimaatredders ingebakken. Bovendien zet je toch gewoon een paar democratisch spelregels buiten spel, nietwaar? Over één of twee decennia mag de volgende generatie de rotzooi opruimen van het ‘eclatante’ succes van het Nationale Energieakkoord. Kunnen we van onze Oosterburen leren hoe dat moet.

Overigens, de dode mus blijkt nog groter, want deze kostenreductie omvat een overheveling van een deel ervan naar Tennet die deze kosten zeker op u energierekening zal doorberekenen in de post Transport. De rest is gebaseerd op wensdenken, namelijk dat de energieprijzen zullen stijgen. Hier is geen sprake van gegeven de enorme olie- en gasreserves die zijn gevonden en de hoge vlucht die schaliegas en –olie nemen.

Wat fijn zou het toch zijn als de beleidsmakers nu eens echt hun werk deden en hun verantwoordelijkheid namen in plaats van dit gedoe dat elk weldenkend mens de wenkbrauwen doet fronsen.

Aldus Jeroen Hetzler.

Voor mijn eerdere DDS-bijdragen zie hier.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. Theo345

  Volgens het blad Energeia is Kamp dermate overtuigd van de waarde van het Energieakkoord dat hij gaat onderzoeken of deze succesformule niet Europa-breed kan worden uitgerold:
  http://energeia.nl/nieuws/420367-1504/kamp-overweegt-export-energieakkoord-naar-brussel
  Het komende voorzitterschap van Nederland is daar natuurlijk een prima gelegenheid voor.

 2. JWR

  En de reden van die mallemolens -plagiaat van Rutten- zou dus zijn om de CO2 concentratie in de atmospheer te verminderen !
  Maar :
  1) CO2 is niet de oorzaak van klimaatchommelingen
  http://www.galileomovement.com.au/untruths_nutshell.php

  2) CO2 is planten voedsel : voor een groeiende wereld bevolking is de nodige concentratie 4 maal de huidige natuurlijkeconcentratie (4×400 ppm=1600ppm) voor de voedsel voorziening direct door landbouw en indirect door veeteelt, immers die dieren moeten eten om vlees te maken.
  In het Westland wordt CO2 met buizen uit Pernis aangevoerd.

  3) Een concentratie van 1600 ppm is niet schadelijk voor de mens, tenslotte zit er in de lucht
  maar 20% zuurstof(o2) en de rest bijna 80% stikstof (N2) en die 0.16% CO2 doet er niet toe.
  We gebruiken CO2 sind 100 jaar om bier van de kelder naar de tap te persen.
  We gebruiken het in frisdranken.
  In ondezee boten is de concentratie CO2 ook in de buurt van 2000 ppm=0.2%.
  De ouderen onder ons gingen naar school verwarmd met houtkachels en de ramen dicht, de
  CO2 concentratie was daar als in onderzeeboten en in de kassen in het Westland.
  http://www.tech-know-group.com/essays/Greenhouse_Gases_Promote_Life.pdf

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.