Eigenlijk heel logisch: kabinet wil rookvrije schoolpleinen

Geen categorieapr 24 2015, 12:00
Kinderen horen niet te roken.
Kijk, dit is nog eens een slim initiatief van het kabinet:
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gaat extra inzetten op rookvrije schoolterreinen om te voorkomen dat jongeren gaan roken.
De meeste tabaksverslavingen beginnen op school. Als we willen voorkomen dat mensen kanker krijgen omdat ze hun hele leven hebben gerookt, moeten we beginnen bij het begin. Als we voorkomen dat kinderen op school beginnen met roken, is de kans groter dat ze er nooit aan beginnen en dat ze dus ook niet verslaafd raken. Want wie eenmaal begint, kan er niet meer vanaf blijven.
Zoals staatssecretaris Van Rijn zegt: "Het aantal jongeren dat rookt moet omlaag. Daarom is mijn tabaksbeleid er op gericht om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Want als het je lukt om als tiener niet te roken, is de kans veel groter dat je er als volwassene niet eens meer aan begint. Scholen hebben daarin een belangrijke taak. Veel jongeren steken daar hun 1e sigaret op."
Inmiddels is bijna 50% van de scholen in het voortgezet onderwijs rookvrij, dat aantal moet uiteindelijk naar 100%. Vooral in het middelbaar beroepsonderwijs is nog veel winst te behalen. Hoewel het aantal rokers langzaam daalt, rookt nog ongeveer een kwart van de Nederlanders, waarbij middel- en laagopgeleiden opvallend meer roken dan hoogopgeleiden (26% voor middel- en 27% voor laagopgeleiden tegenover 18% van de hoogopgeleiden, cijfers COR - Continu Onderzoek Rookgewoonten).
Alleen als we met z'n allen beseffen dat roken ongezond is (ja, nog lang niet iedereen is daarvan op de hoogte, hoe gek dat ook klinkt) en als we jongeren op een slimme manier tegenhouden te beginnen met roken, maken we een kans een einde te maken aan de massale tabaksverslavingen en de talloze slechte gevolgen van roken, zoals longkanker. Het zou mooi zijn als over een paar generaties eigenlijk niemand er nog aan denkt om te beginnen met roken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten