Imam: ‘Tentakels ISIS verspreiden zich overal’

Screen Shot 2015-04-04 at 12.21.59
Foto:

Niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook in het Westen.

Na de arrestatie van een heel gezin uit het Britse Rochdale in Turkije heeft een imam besloten dat het zo niet meer kan. Hij waarschuwt de islamitische gemeenschap in zijn land (en elders), én de autoriteiten dat er iets moet gebeuren.

Irfan Chishti, an imam from the Rochdale Council of Mosques, told the Guardian he would warn worshippers against radicalisation both by recruiters from the so-called Islamic State and online. “No one is immune to it,” he told the newspaper.

“The tentacles of Isis really are spreading so quickly, not just into homes but into palms, via the internet on phones.” Imam Chishti, who has worked with government anti-extremism programme Prevent, said the militant group was “not in any way Islamic” and that its violent narrative must be countered.

Het is niet best, natuurlijk, maar het klopt wat deze imam zegt: ISIS is in PR-opzicht effectiever dan welke andere terroristische organisatie dan ook. Al Qaeda werd jarenlang gezien als een “meester” op dit gebied, maar niet meer. ISIS is – helaas – echt heel goed in dit communicatiespelletje.

Toch moeten we het daar niet bij laten. Ja, ISIS’ propaganda is bijzonder effectief. Maar verklaart dat alles? Verklaart dat waarom zoveel westerse moslims naar Syrië afreizen om zich bij ISIS te voegen, waarna ze lekker meedoen met het genocideren van allerhande soorten minderheden?

Natuurlijk niet. Christenen zien dezelfde beelden, maar worden er letterlijk ziek van. Waarom geldt dat dan niet voor een significant aantal moslims?

Het zal iets te maken hebben met de manier waarop deze mensen hun geloof beleven. ISIS’ propaganda is effectief omdat veel moslims de zaden van religieuze haat al in zich hebben. Een andere verklaring is er niet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!