Nieuwe regels voor taxichauffeurs: nette kleding dragen, schoon zijn en vooral niet stinken

Geen categorieapr 08 2015, 16:00
Wordt de taxibranche eindelijk wat minder smoezelig?
De taxibranche heeft behoorlijk last van een slecht imago, en dat komt echt niet alleen door taxichauffeurs die zich misdragen als een vrouw of man met een blindegeleidehond een taxi in wil stappen of door taxichauffeurs met een kort lontje die alles kort en klein slaan als ze boos worden. Er zijn ook zat chauffeurs die zich niet bepaald netjes kleden.
Daar gaan ze in ieder geval in Utrecht iets aan doen. Voordat een taxichauffeur een taxivergunning krijgt, moet hij eerst en vooral aan zijn persoonlijke hygiëne denken. Zo moet hij volgens de nieuwe regels schoon zijn en niet stinken. Ook moet de kleding die de chauffeur draagt schoon en heel zijn. En dat is niet alles:
De chauffeur mag geen t-shirt, poloshirt, gympen of sandalen dragen. Hij heeft bij voorkeur een pantalon en een colbert aan.
Dat staat in de voorschriften die gelden om een taxikeurmerk te krijgen. In Utrecht mogen vanaf 1 mei alleen nog taxi's met een Utrechtse vergunning vervoer aanbieden. Om zo'n vergunning te krijgen moet de chauffeur het taxikeurmerk bezitten. Een speciaal opgerichte stichting gaat met de inzet van mysteryguests controleren of elke chauffeur aan de kwaliteitseisen blijft voldoen.
Maar er is nog meer om de taxiritjes zo aangenaam mogelijk te maken:
De Utrechtse taxichauffeur moet een aardig en beleefd gesprekje met zijn klant voeren, als die daar zin in heeft. Hij mag niet privé bellen tijdens de rit en houdt zakelijke gesprekken kort. Hij rookt nooit in zijn auto en zorgt dat de wagen van binnen en van buiten vlekkeloos is, zonder mogelijk aanstootgevende stickers. Volgens de gemeente hebben taxichauffeurs zelf aan het opstellen van de kwaliteitseisen meegewerkt. De raad moet nog met de eisen instemmen.
Dit is echt fantastisch. Ik reis niet vaak met de taxi, maar in een taxi met een taxichauffeur die zich netjes gedraag en netjes kleedt wil ik graag zitten. Het enige probleem is dat de prijs van een taxiritje nog altijd absurd hoog is. Als ze daar ook nog iets aan kunnen doen, ben ik niet meer weg te slaan van de taxistandplaatsen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten