Nieuwe regels voor taxichauffeurs: nette kleding dragen, schoon zijn en vooral niet stinken

Wordt de taxibranche eindelijk wat minder smoezelig?

De taxibranche heeft behoorlijk last van een slecht imago, en dat komt echt niet alleen door taxichauffeurs die zich misdragen als een vrouw of man met een blindegeleidehond een taxi in wil stappen of door taxichauffeurs met een kort lontje die alles kort en klein slaan als ze boos worden. Er zijn ook zat chauffeurs die zich niet bepaald netjes kleden.

Daar gaan ze in ieder geval in Utrecht iets aan doen. Voordat een taxichauffeur een taxivergunning krijgt, moet hij eerst en vooral aan zijn persoonlijke hygiëne denken. Zo moet hij volgens de nieuwe regels schoon zijn en niet stinken. Ook moet de kleding die de chauffeur draagt schoon en heel zijn. En dat is niet alles:

De chauffeur mag geen t-shirt, poloshirt, gympen of sandalen dragen. Hij heeft bij voorkeur een pantalon en een colbert aan.

Dat staat in de voorschriften die gelden om een taxikeurmerk te krijgen. In Utrecht mogen vanaf 1 mei alleen nog taxi’s met een Utrechtse vergunning vervoer aanbieden. Om zo’n vergunning te krijgen moet de chauffeur het taxikeurmerk bezitten. Een speciaal opgerichte stichting gaat met de inzet van mysteryguests controleren of elke chauffeur aan de kwaliteitseisen blijft voldoen.

Maar er is nog meer om de taxiritjes zo aangenaam mogelijk te maken:

De Utrechtse taxichauffeur moet een aardig en beleefd gesprekje met zijn klant voeren, als die daar zin in heeft. Hij mag niet privé bellen tijdens de rit en houdt zakelijke gesprekken kort. Hij rookt nooit in zijn auto en zorgt dat de wagen van binnen en van buiten vlekkeloos is, zonder mogelijk aanstootgevende stickers. Volgens de gemeente hebben taxichauffeurs zelf aan het opstellen van de kwaliteitseisen meegewerkt. De raad moet nog met de eisen instemmen.

Dit is echt fantastisch. Ik reis niet vaak met de taxi, maar in een taxi met een taxichauffeur die zich netjes gedraag en netjes kleedt wil ik graag zitten. Het enige probleem is dat de prijs van een taxiritje nog altijd absurd hoog is. Als ze daar ook nog iets aan kunnen doen, ben ik niet meer weg te slaan van de taxistandplaatsen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. V.K.

  -Ach, gaat de staat zich bemoeien met de kleding van taxi chauffeurs.

  -Nou, Utrecht gefeliciteerd met het monopoly betreffende het uitdelen van vergunningen.

  -Ga eens wat doen aan het aanpakken van die Uber chauffeurs.

 2. Primo

  Met een beroepsverbod voor moslims zou de taxibranche aardig opknappen!

  1. Maaike

   Vooruit Primo,niet alleen de taxibranche, maar moslims moeten overal buiten worden gesloten. Daarnaast mogen moslims alleen nog maar naar winkels voor moslims, en alleen op bepaalde uren,hun kinderen mogen alleen nog maar moslimscholen, bij de parken staan bordjes ‘voor moslims verboden’ en natuurlijk dienen alle moslims een bepaald vignet te dragen met daarop moslim. Zodat we duidelijk weten met wie we te maken hebben.

   1. Primo

    Precies Maaike, maar er is ook een alternatief, dit is dat zij vrijwillig opzouten uit dit land, er mankeert uiteindelijk toch van alles aan dit land in hun ogen.

    1. Maaike

     Eerst isoleren, want vrijwilliger gaan ze toch niet weg uit het land van melk en honing. En uiteindelijk niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Gelukkig hebben we al een voorbeeld uit de Europese geschiedenis over het opschonen van een land, nietwaar.

     1. Primo

      Zover als jij gaat zou ik niet willen gaan Maaike, ik zou graag op een fatsoenlijke manier willen bewerkstelligen dat dit land moslim vrij wordt.

 3. rinus

  Op de tram (en de rest van het OV) moet het ook. Al wordt daar helaas tegenwoordig minder op gelet. Ik vind het terecht.

 4. Epimenides

  Dat zal dan per stad wel verschillen, want de jongens van de HTMC in Den Haag. Keurig.

 5. Maaike

  Het lijkt mij toch dat een bedrijf zelf beslist hoe werknemers zich horen te kleden?

 6. Bes Tolen

  Als het toch over moslims gaat. De massa immigratie is een politieke samenspanning tegen het Nederlandse volk, dat geslachtofferd wordt. Sinds jaar en dag want de meest groepen, die hier zijn binnen gekomen, zijn illegaal (het meest) of als asielzoeker binnen gekomen. [Nou ja, de wetgeving en vooral het beleid is nu zo ver uitgekleed dat illegaal vrijwel gelijk staat aan legaal.]. Of via speciale acties van lieden in de PvdA, sector Kerk en Wereld Driebergen, waardoor we tienduizenden zigeuners binnen kregen. Wat zegt u van meneer Kok, die er als vakbondsleider voor zorgde dat 7000 Kaap Verdianen zich hier mochten vestigen omdat ze op Nederlandse schepen voeren en wel eens een Nederlandse haven, met name die van Rotterdam, zagen. Of 40000 Bosniërs, lees Bosnische moslims, die mochten blijven toen de oorlog in Joego Slavië achter de rug was. Ze zaten hier met hun allen nog maar vrij kort. Kok als minister president. Zo even wat getallen om aan te geven hoe het krankzinnige beleid in Nederland in elkaar steekt. En nog steeds voortduurt. Uiteraard. Er wordt op u als Nederlander gewacht, namelijk tot u eindelijk in uw graf ligt. Voor het overige mag u overal voor klaar staan of te wel u moet voor uw ellende werken [hoewel u nu ook eerder kans hebt op werkloosheid] en u moet betalen voor alle idioterie maar u moet uzelf en de uwen wel vergeten. U hebt afgedaan. Oorspronkelijke Nederlander, u bent bezig aan uw laatste stuiptrekkingen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.