Moedige Paus Franciscus over Armeense genocide: ‘Eerste genocide van de 20e eeuw’

De Paus vindt dat het kwaad niet verzwegen of ontkend mag worden.

Dit gaat Turkije niet leuk vinden:

Paus Franciscus heeft de Armeense genocide ‘de eerste genocide van de 20e eeuw’ genoemd. De kerkvorst deed dat tijdens een speciale dienst om de slachting van honderd jaar geleden te herdenken.

 

De uitspraak van de paus is politiek geladen. Turkije en Armenië hebben een eeuw na dato nog steeds ruzie over de vraag of tijdens de oorlog genocide (volkerenmoord) is gepleegd op de Armeniërs, die destijds onder het gezag van het Ottomaanse Rijk vielen.

Een geweldig moedige actie van de Paus, die over de Armeense genocide, waarbij honderdduizenden Armeniërs zijn omgekomen, zegt: “Het verzwijgen of ontkennen van het kwaad is als het toestaan dat een wond blijft bloeden zonder dat je die verbindt.” Hij zegt ook het zijn plicht is om iedereen – mannen, vrouwen, kinderen – die ‘gevoelloos’ is vermoord te eren.

Turkije ontkent nog altijd dat er genocide heeft plaatsgevonden precies 100 jaar geleden. Zij beweren dat het gewoon oorlogsslachtoffers waren en daarmee is de discussie beëindigd in hun ogen. Turkije was dan ook woedend toen ze te horen kregen dat de Paus het ging hebben over de genocide. Een persconferentie op de ambassade in het Vaticaan werd op het laatste moment geschrapt.

Ooit zullen Turkije en Turken over de hele wereld moeten erkennen wat er is gebeurd. Het gaat hier namelijk om erkenning wat het Armeense volk is aangedaan. Dat mag je niet blijven ontkennen. Internationale druk, onder andere door dit soort optredens van de Paus, helpen daarbij. Maar voorlopig zal Turkije nog wel even in de ontkenningsfase blijven zitten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. Wachteres

  De paus mag wel oppassen, ik meen dat hij al eerder is bedreigd.

  Ach wat zeg ik nu, de islam is toch vrede?…

  [Behalve als iemand iets zegt wat de moslims niet welgevallig is].

  Maar gelukkig heeft het dan niets met de islam te maken.

 2. van Urk

  Als men erover wat zegt tegenover Turkije dan is het ” niet waar” en wordt alles meteen geboycot om hierover een onderzoek te gaan doen! Kennelijk hebben moslims iets met ontkennen van genocide vooral als het om niet-moslims gaat! Het gene wat Hitler en zijn troepen hebben aangericht jegens het joodse ras is ook genocide die vele moslims ontkennen en sommige zelfs publiekelijk prijzen. Het was gewoon het stelselmatige uitroeiing van andere volkeren (Armeniers,Koerden enz.) die niet in het totaalplaatje pasten van de jong-Turken die een puur Turkse rijk wilden gaan oprichten met alleen maar Turks sprekende inwoners!

 3. Simon Brouwenstein

  Het is voor islamkritici prettig dat er een Armeense genocide plaatsvond. Onze Holocaust blijft natuurlijk vervelend knagen en de Armeense genocide toont aan dat moslims ook niet altijd lieverdjes zijn.

  1. Avander

   Zo zien we steeds weer dat elke zaak 2 kanten heeft, die van de waarheid en die van de blinden.
   Moslims, mijnheer Brouwenstein, zijn nooit lieverdjes geweest. Het is vanaf dag 1 barbarisme en bezetenheid in optima forma.

   1. Simon Brouwenstein

    helemaal eens, Avander, lieverdjes bestaan er in alle geloven en in alle geloven kunnen ze in hun heilige boeken de legitimatie voor hun barbarij vinden.

  2. Maaike

   Ja Simon, lastig he,die holocaust. Dus als u zegt dat de armeense genocide werd gepleegd door moslims, dan werd de genocide op de joden gepleegd door de christenen.

   1. Marcel Buurman

    Nee. Den Armeense genocide werd gepleegd door islamitische Turken, de holocaust door nazi-Duitsers.
    De nazi’s waren geen christenen, hun ideologie was principieel niet-christelijk.

   2. Wachteres

    Hier wordt de holocaust niet ontkend Maaike, behalve door een paar gevaarlijke gekken..

    En Hitler was alvast geen christen, hij had grote bewondering voor de islam. Hij vond dat die godsdienst beter bij zijn ideologie paste. Net als Himmler, trouwens.

    Geen wonder, als je beseft dat die godsdienst/ideologie de Joden nu [nog] steeds bedreigt.

    Merkwaardig en iets om over na te denken dat links zo pro-islam is en ook anti-Israël.

   3. Simon Brouwenstein

    Ik ben bang van wel, Maaike. Het nationaal-socialisme is een explciet product van de Westerse christelijke cultuur.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaalsocialisme#Christendom_en_nationaalsocialisme

 4. Swieber

  Een goede zet van de Paus.

  Laten we hopen dat de Paus zich meer inzet om de christenvervolgingen in de moslim landen van het Midden-Oosten ter sprake te brengen.

  Want dat is ook een soort genocide wat op christenen word toegepast door moslims.

  https://www.youtube.com/watch?v=ytdMUddGe-U

 5. Nicky

  In Jerusalem, in de Armeense wijk is een kerk waarin een heel groot schilderij hangt.
  Een groot meer is afgebeeld, waar vele afgehakte, bloedende hoofden drijven.

  Welkom in de kerk… wat een leed is er toch overal, veroorzaakt door demonische, destructieve geesten die graag alleen hun willetje zien doorgevoerd.

  1. Marcel Buurman

   En wat wil je hier mee duidelijk maken?

 6. Teun

  Ik was er altijd van overtuigd dat de schuld van de genocide 100 procent bij de Turken lag, maar sinds ik Bloedbroeders op npo2 zondagavond 20.15 u. (ook vanavond weer) had gezien, waarin een Armeense en een Turkse jongeman de Armeense roots van de ene gaan onderzoeken, denk ik daar toch wat genuanceerder over.
  Het blijft een genocide, maar Armeense linkse activisten hebben dusdanig zitten stoken dat de Turkse overheid hard ingreep.
  De activisten wilden het buitenland erbij betrekken en net als Griekenland vrijheid herwinnen. Dat was voor de Turken een goede smoes om hen van verraad in oorlogstijd te beschuldigen en dus toch die genocide uit te voeren.
  Veel Turken zijn ontdaan over het onrecht, Armeniers aangedaan, maar zullen toch moeten gaan erkennen dat de bron van het geweld in de koran te vinden is.
  Dat is nu net het probleem met onze politieke gluiperds, zoals Pechtold er een is. Zij spelen liever met levens dan hun vuige plannetjes prijs te moeten geven.

 7. Teun

  Ik heb niet veel op met de man, maar dit is toch wel moedig van de paus. Hiermee is hem eens een keer niet, iets ingefluisterd door de boze.

 8. Gerardsbroer

  Als Turken net als de Duitsers, mannen met ballen waren en direct na de Armeense genocide schuld hadden bekend dan zouden ze wellicht ook gerespecteerd worden zoals de Duitsers die door hun oprechte mea culpa en hun gedrag na de oorlog wel respect hebben afgedwongen. Maar ja Turken blijken in dezen niet meer dan een land van beklagenswaardige, eerloze kastraten.

 9. Antivenin

  De koran is een oproep tot genocide op ALLE andersdenkenden!

 10. Thoth

  Bij deze nog even de meest verfoeilijke acties die de Erdogan en cs. heeft gemaakt :

  – de meeste journalisten ter wereld zitten daar in het gevang.
  – een kind moet een moedermelk van de moslima accepteren.
  – meisjes + jongens mogen niet meer in hetzelfde huis wonen wanneer zij gaan studeren.
  – Morsi was de grootste held van Turkije.
  – zij steunen het Syrische bevrijdingsleger. De Islamitische Staat die momenteel huishoudt in Syrië en Irak is zo sterk geworden dankzij Turkije, volgens een commandant van de IS(IS).
  – hoofddoeken mogen overal gedragen worden, uitgezonderd de politieagenten.
  – democratie is slechts de trein die wij nemen totdat wij op onze bestemming zijn aangekomen. Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten.” (Erdogan)
  – Turkije heeft het bovenste gedeelte van Cyprus bezet. Zij zijn de enige die dit erkennen.
  – Turkije weigert zich ter verontschuldigen voor de Armeense genocide. Meer dan 99 jaar na de Armeense genocide, die in 1997 door de International Association of Genocide Scholars unaniem erkend is.
  – Israel wordt benadeeld, Palestina wordt juist bevoordeeld. Israel wordt door Erdogan veroordeeld tot Palestijnse genocoïde. “Het Israëlische barbarisme is nog erger dan dat van Hitler”, aldus Erdogan.
  – Twitter en Youtube zijn geblokkeerd.(Twitter is opgeheven door een rechtbank)
  – tussen 10u s’avonds en 5u s’morgens mogen de winkels geen alcohol meer verkopen
  – vicepremier Bulent Arinc vindt dat vrouwen niet mogen lachen in het openbaar, want dat is onrein volgens de koran.
  – vicepremier Bulent Arinc had een week geleden al gezegd dat hij de Hagia Sophia weer zou willen zien als moskee. Ook de oppositiepartij MHP steunt het idee. Sinds 1935 is de Hagia Sophia een museum, en is in 1985 verklaard als werelderfgoed door UNESCO.
  – de trommelaars die de mensen moet wakker maken i.v.m. de ramadan, wordt door veel besturen juist bevoordeeld.
  – AKP heeft toegezegd dat vrouwen meer kinderen horen te krijgen. Dus ze moeten nu zonder één lach zich met een man de coïtus aanvangen.
  – Turks strand is gereserveerd speciaal voor vrouwen in het toerisme centrum van Antalya waarvan elke moslima gebruik kan maken.
  – Turkse president heeft een paleis laten bouwen voor hem van zo’n 300 miljoen en heeft 1000 kamers….
  – Saoedi-Arabië is het meest geliefde land…
  – zo’n 42% van de moslims in Turkije (98%) vinden het dus wel goed dat tegen burgers een zelfmoordbom en andere geweldadigheden geoorloofd zijn… (Hurriyet)
  – zo’n 80% van 18 jaar en ouderen in Nederland vinden dat de jihad het doden van andere religies en ongelovigen geoorloofd is.
  – zo’n 90 procent van de Turkse Nederlanders tussen de 18 en 35 vindt Syrië-gangers helden en 72 procent staat achter de opmars van IS.
  – de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weet het zeker: niet de vikingen of Columbus ‘ontdekten’ Amerika, maar de moslims.
  – President Erdogan over de westerse wereld : “Ze zien eruit als vrienden, maar willen ons dood hebben, ze genieten ervan om onze kinderen te zien sterven. Hoe lang zullen we dat nog accepteren?” (Hürriyet)
  – de aarde is rond, maar zeven- tot achthonderd jaar eerder ontdekte de moslims dit al lang, aldus Fikri Işık, de Turkse minister van Wetenschap, Industrie en Technologie. (Hürriyet)
  – de turkse schutter die in Kopenhagen op Lars Hedegaard – een islam criticus – schoot, is vrijgesproken door een Turkse rechtbank en is verdwenen. Denemarken gaat nu een beroep doen op Europa om de schutter aan te klagen.
  – vrouwen in het welvarende westen plegen massaal zelfmoord omdat daar sprake is van “een mechanische gelijkheid” tussen de seksen. Deze onthulling werd gisteren gedaan door de Turkse premier Davutoglu.
  – mannen die tijdens een tv-programma dansen met vrouwen met wie ze niet getrouwd zijn, dat kan volgens volgens de Turkse Hoge Commissie van Radio & Televisie (RTÜK) écht niet. RTÜK bestrafte de TV-show daarom met een boete van omgerekend 145.000 euro.
  – een Turkse universiteit wil een nieuw soort leugendetector ontwikkelen, speciaal gemaakt voor Turken. De reden is dat “sommige uitspraken die in Westerse landen worden gezien als leugens, geen leugens zijn voor Turken”. Dat heeft professor Nevzat Tarhan, oprichter van de Üsküdar University, gezegd, meldt Hurriyet. De nieuwe test moet meer “in lijn zijn met de Turkse cultuur”.
  – vier officieren van justitie die onderzoek deden naar corruptie binnen de overheid, zijn geschorst door de Hoge Raad. Het is onduidelijk waar ze van worden verdacht. Na een grootschalig corruptieschandaal stapten vorig jaar drie ministers op. Ook werden duizenden politiemedewerkers en honderden rechters en aanklagers overgeplaatst, weet het ANP.
  – ‘moederschap is enige carrière voor vrouw’. Dat heeft de Turkse minister van Volksgezondheid Müezzinoğlu gezegd. Volgens de minister : “de carrière van moeders is het moederschap”. De minister is verder van mening dat vrouwen zoveel mogelijk natuurlijk moeten bevallen en de keizersnede moeten vermijden.(Hürriyet)
  – Erdogan-aanhang in Nederland wil Frederike Geerdink ophangen (geenstijl)
  – de Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vergeleken met de gebroeders Kouachi en Amedy Coulibaly, de aanslagplegers in Parijs.
  – Turkse president Erdogan over Charlie: Dit is niet wat ze bedoelen met vrijheid”, aldus de religieus geïnspireerde Turk. “Het staat gelijk aan terreur, doordat ingegrepen wordt in de vrijheid van anderen.” Volgens hem “bestaat er geen grenzeloze vrijheid”.
  – een gerechtshof in Turkije heeft geoordeeld dat Facebook een aantal pagina’s moet blokkeren die de profeet Mohammed beledigen. Dat meldt persbureau Anadolu. Als Facebook dit niet doet, zal de social mediasite geblokkeerd worden in Turkije.
  – de ‘parallelle structuren’ in Turkije zweren samen met de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Dit verklaarde de Turkse president Erdogan vandaag in Istanboel.
  – de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu heeft zich vrijdagmiddag op het laatste moment teruggetrokken uit een veiligheidsconferentie in München. Dit omdat hij niet samen met een Israëlische delegatie de zitting wil bijwonen.
  – geweld tegen vrouwen wordt overdreven. (Erdogan)
  – als een vrouw verkracht is, waarom zou je de baby dan aborteren? (Gökcek : burgemeester Ankara)
  – draag je een decolleté, dan vraag je om verkrachting. (Prof Ceken, Universiteit van Selcuk)
  – een verkrachter treft minder blaam dan de vrouw die abortus pleegt. (AKP kamerlid Ayhan Ustun)
  – hadden ze maar op hun meisjes moeten letten. (Celalettin Cerrah, voormalig politiechef)
  – laïcisme leidt tot moraalvervaging. Je moet dan niet gaan zeiken in je minirok als je verkracht wordt. (Zanger Nihat Dogan)
  – volgens Erdogan gaat het in de westerse wereld de verkeerde kant op met de verdraagzaamheid. (Hürriyet) In zijn toespraak in Istanbul verwees de president ook naar oplevende islamofobie en vooroordelen jegens moslims.. Korte tijd na zijn speech ging de Osmaanse heerser naar Saudi-Arabië voor een officieel bezoek….
  – Turkije weigert 5000 voor ISIS gevluchte christenen op te nemen. Xandernieuws.punt.nl 27-02-2015 15:33- in Christendom, Eindtijd & Profetie, Iran / Syrië, Islam & Terreur
  – de website van de Atheïsme Associatie in Turkije is niet langer bereikbaar. Het medium voor het niet-bijgelovige smaldeel van de Turkse populatie werd geblokkeerd op last van de rechter.
  – zeggen dat de Turkse premier Recep Erdogan een dictator is, dat mag niet. Een Turkse student kreeg vrijdag veertien maanden cel voor zijn misdaad, zo meldden Turkse media. Aykutalp Avsar had in 2013 tijdens de protesten in Istanbul in een speech gezegd dat Erdogan een dictator is.
  – het hoofd van een regionale tak van de regerende Turkse politieke partij, AKP, heeft getweet dat Turkije “zich klaar moet maken” voor het kalifaat van president Recep Tayyip Erdogan. Met kalief doelde op “een leider die de problemen, instituties en overheden van zijn land onder controle heeft”.
  – autoritairder president Tayyip Recep Erdogan : het Turkse parlement heeft vandaag een omstreden wet aangenomen die het de politie toestaat vuurwapens te gebruiken tegen demonstranten.
  – ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn volledige steun toegezegd aan de soennitische Arabische coalitie die momenteel de sjiitische Houthi rebellen bevechten die Jemen’s hoofdstad Sana’a bezet houden. Erdogan zei dat de Iraanse pogingen om het “gebied te domineren ons beginnen te irriteren.” Erdogan merkte op dat Turkije bereid is om zich verder te engageren in het conflict “als we daar een rol in kunnen spelen.”
  – Erdogans Turkije heeft de toegang tot Twitter, YouTube én Facebook geblokkeerd voor zo’n beetje alle inwoners…
  – in toespraak bezwoer Erdogan dat ‘wij vastbesloten zijn om van ons leger de meest afschrikkende macht in de regio en in de wereld te maken.’ Tevens beloofde hij er alles aan te zullen doen om de obstakels die er nog zijn om dit doel in 2023 te bereiken uit de weg te ruimen. Volgens islamitische profetieën zal het herstelde Turkse rijk in de laatste dagen van de eindtijd Israël veroveren en Europa aanvallen en verslaan.

 11. Nicky

  Een hoop info! En dan verbaas je je nog meer hoe het kan dat zo’n barbaars land als deel van Europa graag gezien zou willen worden.

  Moet je wel erg dom zijn

  en

  links.

 12. Nicky

  @Willie, interessante link over Oekraine….
  (maar waarom dit ivm de paus?)

  gevaarlijke propaganda van de NAVO (= USA) maar Europese landen gaan dat toch een beetje inzien gelukkig. ’t Gaat mij wel veel te traag allemaal.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.