Moedige Paus Franciscus over Armeense genocide: 'Eerste genocide van de 20e eeuw'

Geen categorieapr 12 2015, 12:00
De Paus vindt dat het kwaad niet verzwegen of ontkend mag worden.
Paus Franciscus heeft de Armeense genocide 'de eerste genocide van de 20e eeuw' genoemd. De kerkvorst deed dat tijdens een speciale dienst om de slachting van honderd jaar geleden te herdenken.
De uitspraak van de paus is politiek geladen. Turkije en Armenië hebben een eeuw na dato nog steeds ruzie over de vraag of tijdens de oorlog genocide (volkerenmoord) is gepleegd op de Armeniërs, die destijds onder het gezag van het Ottomaanse Rijk vielen.
Een geweldig moedige actie van de Paus, die over de Armeense genocide, waarbij honderdduizenden Armeniërs zijn omgekomen, zegt: "Het verzwijgen of ontkennen van het kwaad is als het toestaan dat een wond blijft bloeden zonder dat je die verbindt." Hij zegt ook het zijn plicht is om iedereen - mannen, vrouwen, kinderen - die 'gevoelloos' is vermoord te eren.
Turkije ontkent nog altijd dat er genocide heeft plaatsgevonden precies 100 jaar geleden. Zij beweren dat het gewoon oorlogsslachtoffers waren en daarmee is de discussie beëindigd in hun ogen. Turkije was dan ook woedend toen ze te horen kregen dat de Paus het ging hebben over de genocide. Een persconferentie op de ambassade in het Vaticaan werd op het laatste moment geschrapt.
Ooit zullen Turkije en Turken over de hele wereld moeten erkennen wat er is gebeurd. Het gaat hier namelijk om erkenning wat het Armeense volk is aangedaan. Dat mag je niet blijven ontkennen. Internationale druk, onder andere door dit soort optredens van de Paus, helpen daarbij. Maar voorlopig zal Turkije nog wel even in de ontkenningsfase blijven zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten